search
Deze fantasyserie is behoorlijk eigenaardig, maar een dikke aanrader op Prime Video
Series / Specials

Deze fantasyserie is behoorlijk eigenaardig, maar een dikke aanrader op Prime Video

De serie is gebaseerd op de bestseller van deze populaire fantasyschrijver.

Neil Gaimans fantasyroman 'Amerikaanse goden' verscheen in 2001 en werd een dikke bestseller. Dit verhaal werd verfilmd in 2017 als American Gods. Gaiman was uitvoerend producent en Bryan Fuller (Hannibal) en Michael Green (Logan) waren de showrunners. Na drie seizoenen ging de stekker eruit wegens dalende kijkcijfers.

Zo kwam er een einde aan een eigenaardige fantasyserie die tegelijkertijd de moeite waard was. Het verhaal van American Gods bevatte veel plotlijnen waarbij de makers nogal op de details gericht waren. Hierdoor was het voor de kijker wel eens zoeken naar de hoofdlijnen. De rijke mythologie, de indrukwekkende visuele vormgeving en goede acteerprestaties zorgen echter dat de serie op een positieve manier opvalt.

Verborgen realiteit


Shadow Moon (Ricky Whittle) komt pas uit de gevangenis wanneer hij er achterkomt dat zijn vrouw Laura (Emily Browning) bij een nogal bizar ongeluk om het leven is gekomen. In het vliegtuig op weg naar de begrafenis ontmoet hij de joviale Mr. Wednesday (Ian McShane). Mr. Wednesday haalt Shadow over om met hem mee te gaan op een trip als zijn lijfwacht. Vanaf dat moment is niets meer zoals het was.

Mede door Mr. Wednesday leert Shadow een verborgen realiteit kennen, waarbij de goden uit oude culturen zijn geëmigreerd naar de Verenigde Staten. Deze Oude Goden hebben geen volgelingen meer, maar zijn nog steeds actief. Hun plaats wordt ingenomen door de Nieuwe Goden, een stel verraderlijke gladjakkers zoals Technology Boy (Michael Langley), de godin Media (Gillian Anderson) en de excentrieke Mr. World (Crispin Glover).

Bij zinnen


Mr. Wednesday heeft zo zijn eigen plannetjes die hij echter mondjesmaat met Shadow deelt. De laatstgenoemde heeft eigenaardige dromen, moet zich de Nieuwe Goden van het lijf zien te houden en daarbij is zijn overleden vrouw ook nog eens tot leven gewekt. Shadow weet dit in eerste instantie niet, maar Laura is uit het hiernamaals weggerukt en naar hem op zoek. Ze is volledig bij zinnen, ware het niet dat haar lichaam langzaam maar zeker aan het wegrotten is. Langzaam maar zeker dringt het tot Shadow door dat de goden echt zijn en beseft hij dat hij een rol speelt in het geheel.De sterke kant van American Gods ligt in de godenfiguren die je als kijker te zien krijgt. Ze gaan ieder op hun eigen manier om met het feit dat ze vergane glorie zijn. De achtergrondverhalen worden op een originele en kleurrijke manier in beeld gebracht. Je ziet Afrikaanse, Egyptische, Slavische en Griekse goden maar ook een ifrit, oftewel een vuurdemon uit het Midden-Oosten en nog vele anderen. Er zijn echter zoveel goden, met bijpassende achtergrondverhalen, dat het geheel voor de kijker een beetje een brij wordt. Mr. Wednesdays manipulatieve kant evenaart zijn charmante kant en het duurt vrij lang voor zijn bedoelingen duidelijk worden.

Een vierde seizoen?


Gaiman zelf gaf destijds aan Entertainment Weekly aan dat hij gebrand was op een slotseizoen zodat hij het verhaal passend zou kunnen afronden. Recent gaf hoofdrolspeler Ricky Whittle aan Bleeding Cool aan dat de serie zeker niet dood is. Whittle: "Neil Gaiman en ik zijn nu al een aantal jaar bezig om een mogelijkheid te vinden om het verhaal af te maken. Een mogelijkheid is om een streamingplatform te vinden om het daar af te maken".Voor de liefhebbers is daar natuurlijk het boek zelf en de twee korte verhalen over Shadow die Gaiman na zijn boek heeft geschreven. De fantasyauteur gaf in de introductie van zijn verhalenbundel 'Trigger Warning' tevens aan dat hij een vervolg wil schrijven op 'Amerikaanse goden'. Je kunt American Gods bekijken op Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Zou jij meer van American Gods willen zien?

 • Ja, lijkt me leuk

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee / Niet gezien

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen