search
"Vele zoenen werden uit Penoza schrapt" verklapte Monic Hendrickx over de Nederlandse serie 'Penoza'
Series / Specials

"Vele zoenen werden uit Penoza schrapt" verklapte Monic Hendrickx over de Nederlandse serie 'Penoza'

'Penoza' werd geprezen door kenners en werd door miljoenen mensen bekeken.

De misdaadserie Penoza is sinds 2017 afgelopen na vijf seizoenen, maar nu nog steeds is het een populaire serie om te kijken. Toen het eerste seizoen uitkwam in 2010, kreeg Penoza al lovende reacties en werd het veel bekeken. Maar wist je dat er veel zoenen geschrapt werden in de serie?

Penoza is bedacht door Johan Nijenhuis, die ook de titel Penoza heeft gekozen. Deze zogenaamd vrouwelijke vorm van het woord penoze is een verwijzing naar de hoofdrol, een vrouw die zich opwerkt in een door mannen gedomineerde onderwereld. Die hoofdrol wordt gespeeld door Monic Hendrickx.

Verhaal


Penoza speelt zich af in de Amsterdamse onderwereld en vertelt het verhaal van Carmen van Walraven (Hendrickx). Wanneer haar man Frans (Thomas Acda), een beruchte drugsbaron, voor de ogen van hun jongste zoon wordt geliquideerd, blijft Carmen achter met de schulden die hij heeft achtergelaten, om nog maar te zwijgen over andere onafgemaakte zaken.

Met een maffiavader is Carmen niet onbekend met dit leven en blijkt ze behoorlijk bedreven in het opruimen van de rotzooi. De serie schetst een indringend beeld van de Nederlandse onderwereld waarin keuzes met betrekking tot familie, loyaliteit en geld op het scherp van de snede worden gemaakt.

Veel zoenen geschrapt


Hendrickx dacht tijdens de seizoenen van Penoza regelmatig met regisseur Diederik van Rooijen mee en wist zo ook op een gegeven moment eerlijk te zeggen dat een zoenscène niet bij haar personage zou passen. "Zij moest op een gegeven moment zoenen met Jim Leeflang (het personage van Hajo Bruinsma). En Monic zei: 'Ik wil best met Hajo Bruinsma zoenen, maar Carmen zou dat nooit doen. Want dan laat je iets in de steek", aldus Olga Zuiderhoek, die Carmens moeder Fiep Homoet speelt.Hendrickx zei: "Ja, er zijn heel veel zoenen geweest die de montage niet haalden. Carmen heeft helemaal geen tijd voor romantiek. En daarbij: ze moet beschikbaar zijn voor iedereen, dat voegt ook spanning toe. In de film zit ook een moment dat ik Nicolaas Luther (gespeeld door Raymond Thiry) omhels en zeg: 'Als ik jou toch niet had.' Dat had ook een kusmoment kunnen zijn, maar dat hebben we niet gedaan. Het is juist dat verlangen dat de kijker wil."

Film


Die film waarover Hendrickx het heeft, is Penoza: The Final Chapter die als epiloog van de serie werd gemaakt in 2019. Het speelt zich af na de serie nadat Carmen twee jaar ondergedoken zat in het buitenland, zonder medeweten van haar kinderen, en teruggehaald wordt naar Nederland waar de familie te maken krijgt met het Mexicaanse kartel dat wraak zoekt.Penoza: The Final Chapter was een even groot succes als de serie en was het einde dat veel fans van de serie op hadden gewacht. Na de film verscheen er zelfs een vierdelige prequel onder de naam Doodstil. Hierin wordt het karakter Luther gevolgd in gebeurtenissen van voor de serie en na de gebeurtenissen in de film.

Kijken?


Wil je Hendrickx zien als Carmen in Penoza? Je kan alle vijf seizoenen kijken op NPO Plus. De film, Penoza: The Final Chapter, kan je bekijken op Videoland en kan je ook huren en kopen op onder andere Prime Video en Pathé Thuis.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Penoza is alweer een tijdje afgerond: zou jij een nieuwe serie in de reeks zien zitten?

 • Ja, graag!

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee, klaar is klaar

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen