search
'Star Wars: The Acolyte': de High Republic blijkt een illusie die definitief in duigen valt
Series / Specials

'Star Wars: The Acolyte': de High Republic blijkt een illusie die definitief in duigen valt

De langverwachte nieuwe serie toont de onverwachte keerzijde van de High Republic.

De eerste twee afleveringen van Star Wars: The Acolyte zijn vanaf nu te streamen op Disney+. Hierin wordt een tipje van de sluier opgelicht met betrekking tot de titulaire acolyte. Daarnaast wordt afgerekend met de nostalgische visie op de High Republic.

Obi-Wan Kenobi (Alec Guinness) schetste een vreedzame en voorspoedige maatschappij aan Luke Skywalker (Mark Hamill) in Star Wars: A New Hope. De werkelijkheid blijkt duidelijk anders te liggen. De High Republic kende genoeg gespuis om je de haren ten berge te doen rijzen. Dit maakt duidelijk dat de vraag 'wie is de Sith?' misschien wel te simpel en te eenduidig is gesteld.

Lugubere groep


De wereld van 'Star Wars' is een stuk complexer dan de tweedeling Jedi/Sith. De achtergrondverhalen in de vorm van boeken en strips maken duidelijk dat de High Republic genoeg dodelijke tegenstanders kende die buiten beide groepen vallen. Eén voorbeeld hiervan zijn de Nihil, een groep ruimtepiraten die openlijk tegen de Jedi vecht. Gedurende een bepaalde periode hadden ze zelfs de volledige controle over een een groep planeten en de ruimtevaart in het betreffende deel van het melkwegstelsel. Van daaruit wilden deze schurken zowel de Republic als de Jedi Order verslaan. De Nihil zijn ontstaan uit een lugubere groep genaamd de Path of the Open Hand. Deze griezels stelden zich tot doel om iedereen die gevoelig is voor de Force meteen maar uit de weg te ruimen.

Daarnaast is de organisatie van de Sith ook ingewikkelder dan op het eerste gezicht lijkt. Het bestaan van de rang van acolyte impliceert dat de Rule of Two niet zo strikt gehanteerd werd. Een acolyte is per slot van rekening een dienaar van de apprentice, wat betekent dat je twee Siths hebt en één kandidaat-Sith. Uit het boek 'Darth Plagueis' van James Luceno (2012) blijkt echter dat er meer Force-gebruikers waren die werkten met de Dark Side. In het boek vermoordt Darth Tenebrous zijn meester Darth Plagueis, maar komt er achter dat er naast hemzelf nog een dienaar was. De Rule of Two was in de tijd van de High Republic al duidelijk op zijn retour.

Chaotisch


Uit het voorgaande blijkt dat de Force, de Dark Side en de Force-gevoeligen in werkelijkheid een stuk chaotischer zijn dan je in eerste instantie zou denken. Hierdoor is Mae's (Amandla Stenberg) contact met de geheimzinnige figuur genaamd de Master lang niet zo rechtdoorzee als je als kijker wellicht zou denken.Het is verleidelijk om ervan uit te gaan dat Mae de acolyte is. Als dit daadwerkelijk het geval blijkt dan betekent dit echter niet automatisch dat de Master een Sith is. Maker Leslye Headland staat bekend om haar complexe verhalen die geleidelijk worden opgebouwd, waardoor je als kijker ziet hoe diverse lagen onthuld worden. Vanuit die hoek bezien is het mysterie pas op gang gekomen.

Waar te zien?


Star Wars: The Acolyte is te streamen op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ja, ik heb de eerste afleveringen van 'Star Wars: The Acolyte' al gezien!

 • Klopt

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee, helaas nog niet

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen