search
'Moedermaffia!' seizoen 2: de herkenbare ups en downs van het moederschap
Recensie

'Moedermaffia!' seizoen 2: de herkenbare ups en downs van het moederschap

Het leven van een jonge moeder valt niet mee, maar van maffiapraktijken is niet echt sprake.

Regie: Anna van Keimpema | Cast: Loes Haverkort (Daan), Eva Laurenssen (Monique), Beppie Melissen (Cecilia), Benja Bruijning (Jorrit), Stephanie van Eer (Dewi), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 20-24 minuten | Jaar: 2024

Met grotendeels dezelfde cast verandert er weinig in het tweede seizoen van Moedermaffia!, maar met de chaotische levens van jonge moeders is er genoeg materiaal om het verhaal nog even voort te kunnen zetten. Seizoen twee draait wederom om Daan, een gescheiden moeder van twee kinderen van verschillende vaders. Het getouwtrek tussen haar en de nieuwe vrouw van haar ex, Mo(nique), is nog altijd in volle gang. Afgezien van wat kleine veranderingen sluit het tweede seizoen naadloos aan op het eerste.

Het succes van dat eerste seizoen is mede te danken aan de herkenbaarheid van het hoge roddelgehalte en de smeuïge vetes tussen de dames. Menig vrouw in haar dertiger jaren met kinderen op de basisschool zal zich herkennen in Daan of een van de andere personages. En herkenbaarheid bindt. Veel mensen vinden het nou eenmaal fijn om de bevestiging te krijgen dat ze niet alleen zijn. Eventjes het bewijs zien dat veel anderen dezelfde sores hebben en hun leven dus eigenlijk doodnormaal is.

Aan de andere kant kijken we allemaal graag naar de ellende van een ander. En wat is er lekkerder dan zien hoe een andere moeder het allemaal nog stukken slechter heeft dan jij? Want kijk je naar Daan, die écht alle mogelijke ellende tegelijkertijd op haar bordje krijgt, dan valt het leven van de gemiddelde jonge moeder nog best mee.

Wat in dit seizoen wel ontbreekt, is het echte moedermaffiagevoel. Bij de titel denk je aan hordes moeders die zich constant met elkaars opvoedkunsten bemoeien, maar daar is eigenlijk nauwelijks sprake van. Zo nu en dan zijn ze kritisch op elkaar en vriendinnengroepjes steunen elkaar door dik en dun, maar een echte moedermaffia is er niet.

Dit kan de makers echter prima worden vergeven, want Moedermaffia! kijkt gewoon lekker weg. Er is een vlot tempo en er gebeurt constant wel iets. Met zes korte afleveringen is het seizoen niet heel uitgebreid, maar al het nodige komt aan bod, zodat de makers de aandacht goed genoeg weten vast te houden.

Met een cast de bol staat van de bekende namen is ook het acteerwerk van uitstekend niveau. Loes Haverkort is perfect als de rommelige moeder die haar leven niet onder controle heeft. Ook Benja Bruijning draagt bij aan het succes van deze oer-Nederlandse productie. Zijn personage laat zich compleet ondersneeuwen door zijn nieuwe vrouw en schoonmoeder en toch weet hij veel sympathie te wekken. De perfecte combinatie om zowel lief als zielig te worden gevonden.

★★★☆☆

Moedermaffia! is te zien bij Videoland.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om Moedermaffia! te gaan kijken?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen