search
De tijdsprongen in 'House of the Dragon': wat gebeurde er eigenlijk?
Series / Specials

De tijdsprongen in 'House of the Dragon': wat gebeurde er eigenlijk?

Het eerste seizoen kende drie tijdsprongen die de conflicten opbouwen richting de Dans der Draken.

George R.R. Martin schreef de geschiedenis over het Huis Targaryen in de vorm van een historie van de hand van aartsmaester Gyldalyn. De tweede helft van Martins boek kennen we als House of the Dragon. Op het scherm ben je echter genoodzaakt om bepaalde zaken gecondenseerd over te brengen.

In die zin is het dus niet gek dat er in het eerste seizoen drie tijdsprongen gemaakt worden. Aangezien op 16 juni het tweede seizoen begint, zetten we deze tijdsprongen bij deze voor je op een rijtje. De sprongen worden gemaakt tussen de afleveringen 2/3 (drie jaar), de afleveringen 5/6 (tien jaar) en afleveringen 7/8 (zes jaar). Deze tijdsprongen werken de verhoudingen tussen bepaalde personages uit en bouwen de conflicten op tot het begin van onderlinge Targaryen-strijd.

Wantrouwen


De eerste sprong is tussen de tweede en derde aflevering. De centrale verhaallijn is natuurlijk wie er plaats zal nemen op de IJzeren Troon: hierover is onenigheid ontstaan tussen koning Viserys (Paddy Considine) enerzijds, en zijn zwager Corlys Velaryon (Steve Touissant) en zijn broer Daemon Targaryen (Matt Smith) anderzijds. Er zijn inmiddels drie jaar verstreken, waarin Corlys en Daemon, zonder steun van Viserys, een geduchte piraat het hoofd moeten bieden. Viserys steunt uiteindelijk versterkingen om zijn goede wil te tonen en de band met Corlys en Daemon te herstellen.

Tussen aflevering vijf en zes is sprake van een sprong van maar liefst tien jaar. Alicent en Rhaenyra zijn inmiddels allebei getrouwd en hebben kinderen gekregen. Ook al is de troonopvolging officieel vastgelegd door Viserys, in de praktijk hebben alle betrokkenen daar zo hun eigen ideeën over. Van de innige vriendschap tussen Alicent en Rhaenyra is inmiddels weinig meer over. Het wantrouwen krijgt de overhand en de onderlinge intriges groeien evenredig.

Intrige


Tussen aflevering zeven en acht zijn zes jaar verstreken en de kinderen van zowel Alicent als Rhaenyra zijn inmiddels opgegroeid. Koning Viserys is ernstig verzwakt en ligt op sterven. In de gebeurtenissen die zich afspelen rond zijn dood komen de zaken tot een kookpunt, wat het begin van de Dans der Draken betekent.Het tweede seizoen van House of the Dragon gaat op 16 juni van start op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Deze week keert House of the Dragon terug: ga jij iedere week een aflevering kijken of bingewatch jij over 8 weken het complete sezoen?

 • Ik kijk iedere week

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Ik ga bingewatchen

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen