search
'Black Snow': Australisch coldcasemysterie met een intrigerende detective
Recensie

'Black Snow': Australisch coldcasemysterie met een intrigerende detective

Een tijdcapsule biedt zowel een aanwijzing voor een onopgeloste moord als een narratieve brug tussen heden en verleden.

Regie: Sian Davies, Matthew Saville | Cast: Travis Fimmel (James Cormack), Talijah Blackman-Corowa (Isabel Baker), Jemmason Power (Hazel Baker), Alexander England (Anton Bianchi), Brooke Satchwell (Chloe Walcott), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 46-51 minuten | Jaar: 2023

In 1994 wordt het stadje Australische Ashford opgeschrikt door de moord op de zeventienjarige domineesdochter Isabel. De dader wordt nooit gepakt. Wanneer in 2019 een tijdcapsule een schokkende aanwijzing blijkt te bevatten, krijgt coldcasedetective James Cormack de taak om de moordenaar, die een bekende in lokale de gemeenschap moet zijn, alsnog te vinden.

Met de tijdcapsule hebben de makers van Black Snow een geweldige manier gevonden om een brug te slaan tussen heden en verleden. In de jaren negentig vertellen adolescenten hoe ze hun leven voor zich zien en vervolgens zien we wat er vijfentwintig jaar later van hen is geworden. Het schakelen tussen toen en nu is perfect gedoseerd en bouwt de spanning lekker op.

De zesdelige serie heeft een langzaam begin. De eerste twee afleveringen worden vooral gebruikt om de personages neer te zetten. Wie is iedereen, hoe zijn de onderlinge verhoudingen en wie is verdacht? Pas vanaf de derde aflevering begint het misdaadonderzoek en komen voor het eerst details van de moord aan bod.

De serie is opgenomen in Queensland, dat bekendstaat als de Australische Sunshine State, wat mooie plaatjes oplevert. Maar naarmate het mysterie rondom de dood van Isabel zich ontrafelt, lijken de schoorstenen van de fabriek in Ashford steeds heftiger te roken en alsmaar donkerdere pluimen uit te spuwen. Hier komt de titel van de serie vandaan: uit de rokende schoorstenen komt zwart as, ofwel zwarte sneeuw.

Ook op andere manieren weten de makers visueel de spanning op te bouwen. Wanneer Isabel enkele illegale arbeiders van de plaatselijke suikerrietplantage op het spoor is, verandert de cameravoering van steadicam naar heldheld. Doordat de beelden wiebeliger en minder scherp worden, komt er direct meer spanning in de scène.

Travis Fimmel (onder meer bekend uit Vikings) zet als James Cormack beslist geen stereotiepe rechercheur neer. Cormack is moeilijk te doorgronden en zijn emoties schommelen tussen apathie en woede-uitbarstingen. Getekend door een jeugdtrauma probeert hij alle emoties onder controle te houden door een pijnverslaving. In zijn openingsscène betaalt Cormack zelfs iemand om zichzelf in elkaar te laten slaan. Een intrigerend hoofdpersonage dat om meerdere seizoenen vraagt.

In tegenstelling tot veel andere misdaadseries moet Black Snow het niet hebben van spectaculaire misdaadbestrijding, maar van goed opgebouwde onderhuidse spanning. De serie roept steeds het schurende gevoel op dat er iets duisters gaat gebeuren maar je net te weinig informatie hebt om te weten wat precies. Het constante verlangen om meer te weten te komen houdt Black Snow boeiend tot het einde.Black Snow is te zien bij NPO Start.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan Black Snow te gaan kijken?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen