search
Deze fantasyserie is allesbehalve een sprookje, maar meer dan de moeite waard: 'Grimm'
Series / Specials

Deze fantasyserie is allesbehalve een sprookje, maar meer dan de moeite waard: 'Grimm'

De sprookjes van de gebroeders Grimm vormden de inspiratie voor de serie, die er een eigen draai aan geeft.

De gebroeders Jacob en Wilhelm Grimm verzamelden volksverhalen in het Duitsland van de 19e eeuw. De makers hebben een bijzondere draai gegeven aan dit historische weetje. In Grimm ben je als grimm namelijk iemand die de wereld moet beschermen tegen allerlei dreigingen van bovennatuurlijke wezens. Nick Burkhardt (David Giuntoli) werkt als politie-agent en komt erachter dat hij afstamt van een lange traditie van grimms.

Nicks tante Marie Kessler (Kate Burton) komt hem op een avond bezoeken, nadat ze naar Portland is gereisd met haar caravan. Nick is door haar opgevoed nadat zijn ouders bij een ongeluk zijn omgekomen. Hij bespreekt met haar het rare verschijnsel dat hij iemands gezicht soms ziet vervormen in iets totaal anders. Marie legt hem uit dat dit een vermogen is dat onderdeel uitmaakt van zijn familie-erfgoed. Marie vertelt haar neef dat de figuren uit sprookjes echt bestaan. Deze worden ook wel 'wesen' genoemd, naar het Duitse woord voor 'wezen'. Het is Nicks rol om op deze creaturen te jagen.

Niet erg cliché


Door zijn vermogens is hij in staat om de verschillende categorieën wesen te herkennen. Wesen kunnen hun ware gezicht tonen door het zogeheten 'wogen', waardoor hun menselijke gezicht omvormt tot hun wesen-gezicht. Een grimm kijkt hier echter letterlijk doorheen, wat Nicks eerdere ervaringen verklaart. Marie is ernstig ziek en heeft niet lang meer te leven. Ze doet Nick de caravan cadeau, waarin zich een grote hoeveelheid boeken bevindt, naast de nodige wapens.

Zo begeeft Nick zich op het onbekende pad van de grimm. De serie is echter minder cliché dan je op het eerste gezicht zou denken. Zo leert Nick gedurende een moordonderzoek de blutbad Monroe (Silas Weir Mitchell) kennen, een type weerwolf. Tot zijn grote verbazing is Monroe meer dan toeschietelijk en maakt duidelijk dat hij een normaal leven leidt en niet zit te wachten op problemen. Monroe en zijn fuchsbau vriendin Rosalee (Bree Turner), die aan een vos doet denken, vormen Nicks ingang in deze nieuwe wereld. Hij verbergt zijn leven als grimm voor zijn partner Hank (Russell Hornsby) en zijn vriendin Juliette (Elizabeth Tulloch).

Behoorlijk fanatiek


Naarmate Nick meer leert over de geschiedenis en de verhoudingen tussen de grimms en de wesen, komt hij erachter dat grimms behoorlijk fanatieke en meedogenloze jagers waren. Bij tijd en wijle sloegen ze flink door. De wesen die hij af en toe tegenkomt reageren ongelooflijk angstig op hem. Hierdoor begint hij na te denken over het verleden en wat voor grimm hij zelf wil zijn. Grimm liep gedurende zes seizoenen waarbij het format bestond uit een mysterie-van-de-week, naast een overkoepelend verhaal dat door de gehele serie speelt. De serie had goede special effects en krijgt mede hierdoor een stevige 90% van de kijkers op de Tomatometer.Je kunt Grimm bekijken op Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ik heb Grimm vaker dan een keer gezien

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen