search
'Bargain': wanneer beschaving wegvalt gaat het alleen nog maar om wapens, geld en nieren
Recensie

'Bargain': wanneer beschaving wegvalt gaat het alleen nog maar om wapens, geld en nieren

De spanning bereikt een kookpunt in deze Zuid-Koreaanse thriller waarin niemand elkaar kan vertrouwen.

Regie: Woo-sung Jeon | Cast: Jong-seo Jeong (Ju-young Park), Seon-kyu Jin (Hyung-su Roh), Ryul Chang (Geuk-ryeol Ko), Jae-hwi Shin (Chang-soo), Hyung-soo Park (Hee-sook), e.a. | Afleveringen: 6 | Speelduur: 33-36 minuten | Jaar: 2022

SkyShowtime is nog een relatief kleine speler op de streamingmarkt, maar wil daar natuurlijk verandering in brengen. Vooralsnog wordt het aanbod gekenmerkt door cowboys, militairen en 'all-American heroes' als Tom Cruise en Kevin Costner, maar met de aankoop van de Zuid-Koreaanse thrillerserie Bargain richt de streamingdienst de blik op het oosten en gooit meteen hoge ogen.

Bargain vertelt een bizar verhaal dat de grenzen van het geloofwaardige opzoekt en soms overschrijdt. De serie is tot de nok gevuld met donkere, absurde humor, maatschappijkritiek en pijnlijke confrontaties, zowel in fysieke als mentale zin.
Zo toont de allereerste scène een man van boven de veertig die in een hotel heeft afgesproken met een jonge vrouw in schooluniform om tegen een flinke som geld haar maagdelijkheid te kopen. Wanneer hij ontdekt dat zij geen maagd meer is, wil hij nog maar een fractie van het afgesproken bedrag betalen voor haar diensten.

Er ontstaat een tegelijkertijd venijnige en lacherige sfeer tussen de twee. De kijker krijgt een akelig gevoel: dit loopt natuurlijk niet goed af. En jawel, voor ze het goed en wel doorhebben zitten ze beiden gevangen in een smerig complot rond orgaanhandel, in een gebouw dat niet al te stevig op zijn grondvesten staat. De architectuur van het hotel speelt een cruciale rol in de gebeurtenissen van de rest van de serie.

Orgaanhandelaars en hun klanten, een informant en een agent in een rode onderbroek en regenlaarzen zoeken hun weg door de kelders, kamers en gangen van wat intussen een labyrint is geworden. Al die fracties en personen hebben gemeen dat ze elkaar voor geen meter vertrouwen. In Bargain bestaan geen vrienden, enkel alleen tijdelijke bondgenoten.

Net als de personages wordt de kijker steeds met iets verrassends geconfronteerd. Er zijn geheime gangen, allerhande wapens duiken op en mensen zijn niet wat ze lijken. De serie blijft daardoor tot het einde onvoorspelbaar, al zorgt de structuur ervoor dat sommige sequenties wat repetitief zijn. Bargain vertelt namelijk een aaneengesloten avontuur van circa vier uur in een gebouw waarin iedereen vecht om te overleven, wat soms leidt tot een herhaling van zetten.

Het duurt mogelijk even voor de kijker het beseft, maar elke aflevering bestaat uit één lang shot. Als een slang beweegt de camera zich langs de mensen om steeds de juiste momenten vast te leggen. Dat hiervoor de timing en positionering precies moeten goed zijn vergt veel van de cameramensen en acteurs, maar Bargain slaagt erin om het er vloeiend en natuurlijk uit te laten zien. Slechts een enkele keer wordt de illusie verbroken doordat iemand net iets te duidelijk op zijn of haar beurt wacht om zich in een discussie of gevecht te mengen.

Door de lange takes en de claustrofobische omgeving heeft Bargain iets weg van een toneelstuk, waarin de personages onafgebroken tegen elkaar lullen. De enorm verhitte gesprekken zijn komisch, triest en angstaanjagend tegelijk. Ze tonen de slechtste kant van de mens, wanneer de beschavende omstandigheden wegvallen. K-drama blinkt uit in het portretteren van hufters, sukkels en losers, en Bargain is daarop geen uitzondering. De connectie met Squid Game is dan ook snel gelegd.

Vermoedelijk kenden de acteurs het draaiboek minutieus uit hun hoofd, omdat bij elke fout de gehele take opnieuw moest worden gedaan, maar toch laten ze de serie er uiterst natuurlijk, haast geïmproviseerd uitzien. Een indrukwekkende prestatie, vooral van Seon-kyu Jin als de hoerenloper en Jong-seo Jeon als zijn prooi, want dit tweetal wordt vrijwel onafgebroken door de camera gevolgd. De interacties tussen beide acteurs staan bol van de spanning, humor en emotie. Voeg dit bij het originele plot en het verbluffende camerawerk en SkyShowtime heeft een winnaar in handen. En dat zonder cowboyhoeden.Bargain is te zien bij SkyShowtime.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Ben jij van plan om Bargain te gaan kijken?

 • Ja

  45
  %
  1.000
  stemmen
 • Nee

  45
  %
  1.000
  stemmen

Aanbevolen artikelen