'War and Peace' brengt spektakel naar de BBC

Onder meer Lily James en Gillian Anderson zijn van de partij in deze interpretatie van Tolstoys bekende werk.

Michelle Iwema, 30-12-2015 10:07

Wie gedurende de feestdagen veel naar de BBC heeft gekeken, kan het niet ontgaan zijn dat er een spektakel aan zit te komen met de nieuwe serie War and Peace. In deze interpretatie van het bekende gelijknamige werk van Tolstoy volgen we het wel en wee van aristocratische families in Sint-Petersburg en Moskou gedurende de Napoleontische oorlogen. Een van de centrale personages is Natasja, gespeeld door Lily James. Andere acteurs die meespelen zijn onder meer James Norton en Gillian Anderson.
Het boek van Tolstoy is enorm qua omvang en de makers hebben besloten zich in deze serie, die zal bestaan uit zes afleveringen, te richten op de romantische en persoonlijke relaties. Sommige verhaallijnen komen in de boeken voor, anderen zijn uitgebreid om het verhaal smeuïger te maken. In de eerste aflevering zal er bijvoorbeeld een incestueuze seksscène te zien zijn tussen de zus-broer personages Helene en Anatole Kuragin. Volgens maker Andrew Davies werd er in het boek wel iets over geïnsinueerd en besloot hij het daarom toe te voegen. 'Het stond allemaal in de boeken,' zei Davies. 'maar hij [Tolstoy] had die scènes er niet aan toegevoegd en ik snapte eigenlijk niet waarom en daarom heb ik dat wel gedaan.' Davies zei ook in zijn interpretatie van War and Peace meer nadruk te hebben gelegd op de persoonlijke verhoudingen dan de historie en filosofie uit het boek, om te zorgen dat de kijkers geboeid zullen blijven.

Davies heeft wel eens kritiek te verduren gekregen voor het smeuïger maken van verfilmingen van klassiekers. Zo maakte hij in 1995 Pride and Prejudice, waarin Mr. Darcy (gespeeld door Colin Firth) een stukje sexyer werd gemaakt dan in de boeken het geval was. Hoewel zijn aanvullingen als onnodig werden gezien, was die serie een enorm succes.

War and Peace is vanaf 3 januari te zien op BBC 1.

Bron: BBC

Lees meer over: Napoleontische oorlogen, Lily James, Gillian Anderson, Andrew Davies, Helene, Anatole Kuragin, Tolstoy, Oorlog en Vrede, War and Peace, BBC serie

Populair nieuws

Laatste serienieuws

4 internationaal bekroonde series op NPO Plus

4 internationaal bekroonde series op NPO Plus

Populair nieuws

Spannende Netflix-thriller blijft een aanrader

Spannende Netflix-thriller blijft een aanrader