BBC Kijktip: 'Thirteen'

Spannende miniserie rond een meisje dat na dertien jaar weet te ontsnappen aan haar ontvoerder.

Michelle Iwema, 19-03-2016 13:00

Toen BBC Three overstapte van een tv net naar online dachten veel mensen, dat de dagen van de zender geteld waren. Maar toen ze de serie Thirteen uitbrachten, bleek dat dit zeker niet het geval was.
De serie opent met een meisje, dat doodsbang ontsnapt uit een huis. Aan haar haren en kleding is te zien, dat er iets met haar is gebeurd en ook haar lichaam zit onder de blauwe plekken. Als ze een telefooncel heeft gevonden, belt ze de politie en zegt ze Ivy Moxam te zijn. De politie kan het bijna niet geloven. Ivy Moxam werd dertien jaar geleden als tiener ontvoerd en er is daarna nooit meer wat van haar vernomen.

De politie weet eigenlijk meteen al niet hoe ze de zaak moeten oppakken. Ze geloven het meisje eigenlijk niet, maar de familie herkent Ivy wel meteen. Een DNA test bevestigd dit ook. Nu ze weten dat het toch echt Ivy Moxam is, gaan ze op zoek naar de kidnapper. Ivy vertelt dertien jaar lang door hem in de kelder te zijn vastgehouden. Maar ook op dit verhaal reageert de politie sceptisch. Dit leidt al snel tot spanningen met Ivy's familie.

Het mooie aan Thirteen is, dat er verschillende verhaallijnen zijn, die je op het puntje van je stoel houden. Zo volg je de klopjacht op de kidnapper, en leer je steeds meer over zijn achtergrond. Maar ook Ivy zelf vormt een raadsel, dat je met de weinige stukjes informatie die zij vrijgeeft probeert te ontrafelen. Daarnaast volg je de impact van de terugkomst van Ivy op het gezin (waarvan de ouders inmiddels uit elkaar zijn) en haar vroegere vrienden. Verder volg je ook hoe de detectives zich voelen tijdens het onderzoek.

Omdat veel verschillende kanten worden belicht, weet jij als kijker het meeste. Dit zorgt weer voor extra spanning als je al weet dat Ivy over iets liegt of hoopt dat de detectives ergens dieper op in zullen gaan. Het heeft wast dat betreft veel weg van The Fall en bevat ook dezelfde grauwe, donkere sfeer. Een echte aanrader voor wie van dat soort series houdt! Enige nadeel aan Thirteen: het bevat maar 5 afleveringen.

Leuk detail is dat kijkers online zelf ook mee kunnen puzzelen. Op Twitter wordt het bewijs getoond en kan je als kijker meer te weten komen over hoe ver het onderzoek staat.

Bron: BBC

Lees meer over: Thirteen, BBC Three, iPlayer, kijktip BBC, Thirteen kijktip, tv serie, BBC serie, Ivy Moxley, detective

Populair nieuws