search
Tv-serie op Dvd: Riphagen
Series / Blu-ray Review

Tv-serie op Dvd: Riphagen

De uit elkaar getrokken film uit 2016.

Bedenker: Pieter Kuijpers | Cast: Jeroen van Koningsbrugge (Dries Riphagen), Sigrid ten Napel (Lena), Kay Greidanus (Jan van Liempd), Mark Rietman (Einthoven), Lisa Zweerman (Greetje), Peter Blok (Gerrit van der Veen), Anna Raadsveld (Betje), Michel Sluysmans (Wim Sanders) e.a. | Uitzending: 2017 | Tv-zenders: VPRO

In 2016 verscheen de film Riphagen in de Nederlandse bioscopen, geregiseerd door Pieter Kuijpers (Smeris, Tbs). Opvallend genoeg werd de film daarna ook als miniserie uitgebracht. De VPRO zond de driedelige serie begin dit jaar uit. De serie met vooral Jeroen van Koningsbrugge duurt in totaal 154 minuten, waar de bioscoopversie 131 minuten aantikt. De filmversie werd nog niet op schijf uitgebracht; de serie is ondertussen wel op Dvd verschenen.

In Riphagen (FilmTotaal = 7,0) collaboreert de beruchte Amsterdamse crimineel Andries 'Al Capone' Riphagen tijdens de Tweede Wereldoorlog met de Duitsers. Riphagen wordt onmetelijk rijk met het opsporen, afpersen en verraden van Joodse onderduikers en waant zich hierbij onaantastbaar. Maar als hij een belangrijke verzetsgroep verraadt, opent de jonge politieagent en verzetsstrijder Jan van Liempd de jacht op hem.

Hieronder de trailer voor de filmversie van Riphagen. Deze ging verleden jaar in première tijdens het Nederlands Film Festival.



Dvd: Riphagen | Aantal discs 1 x Dvd | Speelduur: 3 x ca. 50 minuten | Beeld: 16 x 9 (1.85 : 1) | Geluid: Nederlands Dolby Digital 2.0 | Ondertitels: Nederlands | Release: januari 2017 | Met dank aan: September Film

De schijf van deze Dvd-uitgave van de miniserie Riphagen zitten vastgeklikt in standaard Dvd-keepcase. Veel informatie over de serie wordt er niet gegeven in of op de hoes. Er is ook een Blu-ray versie beschikbaar.

Het beeld van deze Dvd-uitgave van September Film is bijna beeldvullend en de kleuren ogen natuurlijk en vol. Het beeld zelf is goed scherp, zeker voor een Dvd-uitgave. Er zijn helaas wel wat gebreken te zien als je er wat beter naar kijkt. Zo zijn er horizontale strepen te zien in het beeld en helaas trilt het beeld zo nu en dan. Gelukkig heeft het beeld niet of nauwelijks last van ghosting. Wat jammer aan de serie in zijn geheel is, is dat de cinematografie van Bert Pot op momenten erg onrustig is. Nogal bewegelijk, zeg maar. Het geluid wordt helaas aangeleverd door een dolby digital 2.0 track en dit is niets anders dan een stereo geluidstrack. Niet helemaal meer van deze tijd.

Aardige reeks korte extra's
September Film heeft geen extra's toegevoegd aan deze schijf. Het had uiteraard erg aardig geweest als de makers wat meer achtergrond hadden gegeven over het verschil tussen de film en de serie. En waarom er eigenlijk gekozen is voor een versie op tv. Gaf het hen de mogelijkheid om meer te laten zien, of was het slechts een commerciële keuze?

Hieronder de video 'Road to NFF: Naar de première van Riphagen' van de VPRO:

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen