search
Tv-serie op Dvd: Celblok H (Seizoen 1)
Series / Blu-ray Review

Tv-serie op Dvd: Celblok H (Seizoen 1)

De succesvolle gevangenis-serie met Isa Hoes als "Suus".

Producent: Willem Zijlstra | Cast: Isa Hoes (Suzanne "Suus" Kramer), Eva van de Wijdeven (Frederica "Fred(dy)" Hendriks), Inge Ipenburg (Alexandra "Lex" Holt), Christine van Stralen (Elizabeth "Lies" van Gemert), Marieke van Leeuwen (Erika Simons), e.a. | Uitzending serie: 2014 | Tv-release: 3 maart 2014 (SBS6)

Beter goed gejat dan slecht bedacht zullen de makers van Celblok H hebben gedacht. De gevangenis-serie die onlangs op SBS6 werd uitgezonden is namelijk gebaseerd op de Australische tv-serie Wentworth. In de Nederlandse variant ging de hoofdrol naar Isa Hoes, uiteraard bekend uit Rozengeur & Wodka Lime (2001-2006) en het recente Lieve Liza (2012-2013). Haar personage Suus belandt middenin een machtsstrijd in een vrouwengevangenis. De rollen van Hoes' medespelers worden gespeeld door onder meer Eva van de Wijdeven, Inge Ipenburg, Christine van Stralen en Marieke van Leeuwen.

Begin maart 2014 werd de eerste aflevering van Celblok H uitgezonden, die werd opgenomen in de recent gesloten Alkmaarse gevangenis Schutterswei. De aftrap van de tiendelige serie scoorde een mooi aantal kijkers, namelijk bijna 1,2 miljoen. Na een aantal afleveringen daalden de kijkcijfers. De slotaflevering kwam uiteindelijk uit op een nog steeds nette 800 duizend kijkers. Onlangs bracht Dutch FilmWorks het eerste seizoen uit Dvd.

Seizoen 1
Een kapster die moet leren omgaan met het ruige gevangenisleven. Het is een verhaal over overleven. Over vrouwen die het beste proberen te maken van hun ellendige situatie. Ondanks de rivaliteit en machtsspelletjes zullen de 'dames' onwaarschijnlijke vriendschappen sluiten en allianties aan moeten gaan om in deze helse bak te overleven.Dvd: Celblok H - Seizoen 1 | Aantal discs 3 x Dvd | Afleveringen: 10 x ca. 42 minuten | Beeld: SD 16 x 9 (1.78 : 1) | Geluid: Nederlands Dolby DIgital 2.0 | Ondertitels: geen | Extra's: Making of Celblok H | EAN: 8715664111048 | Release: mei 2013 | Met dank aan: Dutch Filmworks

De drie schijven van deze Dvd-uitgave van Celblok H S1 zitten verpakt in dikke Dvd-keepcase met daaromheen een vergelijkbare sleeve. De hoezen en schijven geven geen extra informatie over de afzonderlijke afleveringen. Ondanks de meer dan redelijke kijkcijfers voor Nederlandse maatstaven heeft DFW geen HD-uitgave aangedurfd. De Dvd-uitgave heeft overigens wel een redelijk beeld, al valt de geluidstrack wat tegen, aangezien dit een stereo-track is.

Geen extra's
Dutch Filmworks heeft op de derde schijf één extra toegevoegd, namelijk "Making of Celblok H". De twintig minuten durende docu is netjes in elkaar gezet en laat veel beelden van achter de schermen zien. Uiteraard komen ook cast & crew aan het woord en vertellen ze onder meer over de opnames in een echte gevangenis, die nog niet zolang geleden werd gesloten, en de personages.

Conclusie: Een redelijke, maar wat basic Dvd-uitgave van een toch best vermakelijke Nederlandse gevangenis-serie
De tiendelige gevangenis-serie Celblok H kijkt lekker weg als de eerste paar afleveringen erop zitten. Met degelijke rollen van de cast weten de gebeurtenissen in een vrouwengevangenis dan ook zeker te fascineren. Op 5 mei, de dag van de uitzending van de laatste aflevering werd uitgezonden, kondigde SBS6 aan dat het tweede seizoen in productie gaat. Verdere details zijn nog niet bekend.

De Dvd-uitgave van Celblok H is redelijk basic, met helaas een 2.0 geluidstrack. Wel is er een zeer nette "Making of" terug te vinden. Verder een prima uitgave voor de liefhebber. Hieronder de trailer van het Australische origineel Wentworth:

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen