search
DVD-recensie: 'Smeris' seizoen 1

DVD-recensie: 'Smeris' seizoen 1

Degelijke, maar ietwat onhandige uitgave.

Jim Pedd
Cast: Jeroen van Koningsbrugge (Theo Kamp), Dennis van de Ven (Willem Niessen), René van Zinnicq Bergman (Jozias Blok), Lindsay Zwaan (Tessa de Bruyn), Kiki van Deursen (Maartje van Vught), Leo Alkemade (Erik-Jan Bol) | Jaren: 2014 "“ heden | TV-release: BNN
In april ging de Nederlandse politieserie Smeris met goede kijkcijfers in première. Gemiddeld keken er naar de eerste afleveringen zo'n 900.000 mensen, niet slecht dus voor een gloednieuwe serie. Genoeg reden ook voor omroep BNN om een tweede seizoen te bestellen en snel deze DVD-uitgave uit te brengen.

Smeris draait om de hennepteelt in Tilburg en volgt twee politieagenten tijdens een spannend onderzoek. Theo Kamp is de beste, maar ook meest onstuimige rechercheur moordzaken van Tilburg. Als hij voor de zoveelste keer buiten zijn boekje gaat in het onderzoek naar topcrimineel Freddy van Nuenen, wordt hij van de zaak gehaald en voor straf gedegradeerd naar het hennepteam. Hier mag hij zich voorlopig even rustig houden onder toezicht van zijn nieuwe partner Willem Niessen, de meest correcte rechercheur van het Korps. Theo is niet van plan zijn onderzoek op te geven, maar lukt het hem om vanuit deze achterstandspositie en met Willem als waakhond, Freddy van Nuenen alsnog te pakken en zo zijn oude baan weer terug te krijgen?DVD: Smeris seizoen 1 | Duur: 10 afleveringen / 50 min. | Release: juni 2014 | Video: 16:9 | Audio: Nederlands Dolby Digital 5.1 | Discs: 3x DVD | EAN: 8717344754507 | Met dank aan: BNN

Het recensie-exemplaar van deze DVD-uitgave is een nette slipsleeve met daarin een dubbeldikke DVD-hoes. Zowel de sleeve als de DVD-hoes hebben hetzelfde ontwerp en laten weinig zien over de serie. Op een korte synopsis en de gebruikelijke technische informatie na, staat er geen extra informatie achterop.

Maak je de hoes open, tref je drie discs aan, die op elkaar gestapeld zitten en moeilijk uit de hoes te halen zijn, zonder het gevoel te hebben dat je ze mogelijk beschadigt. Dat had wat ons betreft beter gekund. Wat ook nog had gemogen, was de toevoeging van wat extra's. Denk maar aan een making-of, of gewoon wat leuke behind-the-scenes filmpjes. Als je voorbij deze gebreken kijkt, dan is de DVD-uitgave van Smeris vooral erg degelijk.

Toekomst
Ondanks dat de serie een geweldige opening beleefde, zakten de kijkcijfers in de weken na de première flink terug, naar de 450.000. Toch had BNN al een tweede seizoen besteld, op basis van de geweldige prestaties van de eerste twee afleveringen (die door meer dan 900.000 mensen bekeken werden). Zodoende dus ook dat Jeroen van Koningsbrugge enthousiast reageerde: "We zijn super trots dat het publiek de eerste afleveringen en masse omarmd heeft en dat het net zo snel heeft besloten om een tweede serie te bestellen. De samenwerking smaakte zo naar meer dat we in het geheim al aan seizoen twee zijn begonnen met de schrijvers."

Volgend jaar april kunnen we dus het tweede seizoen verwachten. Waarschijnlijk speelt zich dit ook af in de regio Tilburg, al is dat nog niet helemaal zeker. Er doen op het internet geruchten de ronde dat de locatie verschoven wordt naar een andere stad, maar BNN zelf zei daar enkel over dat, zolang we niets horen, we er vanuit mogen gaan dat Tilburg weer centraal staat.

Aanbevolen artikelen