search
'His Dark Materials' zorgt voor pure magie [Dvd]

'His Dark Materials' zorgt voor pure magie [Dvd]

Het eerste seizoen van His Dark Materials verscheen verleden jaar op HBO, het tweede komt er al aan!

Bram de Groot
Schrijver: Jack Thorne | Cast: Dafne Keen (Lyra Belacqua), Ruth Wilson (Marisa Coulter), Anne-Marie Duff (Ma Costa), Clarke Peters (The Master / Dr. Carne), James Cosmo (Farder Coram), James McAvoy (Lord Asriel), e.a. | Uitzending serie: 2019 - heden | Tv-zenders: HBO


Zoekende naar succes kwamen BBC One en HBO verleden jaar uit op een (nieuwe) verfilming van de boekenreeks van Philip Pullman. Met enkele grote namen en veel visueel geweld werd de meervoudige wereld tot leven gewekt. In tegenstelling tot de film The Golden Compass uit 2007 werd deze poging wel een succes, al tot op heden niet doorslaand.

Onlangs verscheen via Warner Bros. Home Entertainment het debuutseizoen van His Dark Materials op Dvd. Hieronder de trailer, gevolgd door de synopsis.In het eerste seizoen reist een weeskind naar een andere wereld waar de ziel buiten het lichaam kan overleven in de vorm van een pratend dier. Lyra zoekt haar vermiste vriend en ontdekt tegelijkertijd snode plannen met kinderen die ontvoerd zijn. Ze onderneemt een gevaarlijke reis waardoor haar leven voorgoed zal veranderen.Uitgave: His Dark Materials - Seizoen 1 | Aantal discs 3 x Dvd | Afleveringen: 8 x gem. 60 minuten | Beeld: 16 x 9 (1.78 : 1) | Geluid: o.a. Engels Dolby Digital MA 5.1 | Ondertitels: Nederlands | EAN: 5051888250914 | Release: september 2020 | Met dank aan: Warner Bros. Home Entertainment

De schijven van deze Dvd-uitgave zitten vastgeklikt in een doorzichtige Dvd-keepcase, met daaromheen een insteekhoes. In de keepcase staan per disc de titels aangegeven. Ook de extra's staan netjes opgesomd.

Beeld en geluid
De acht afleveringen staan op drie schijven en dat resulteert in een nette, maar geen verrassende weergave van de Standard Definition beeldkwaliteit. Voor de fans van High Def is er voor een paar euro meer een Blu-ray uitgave beschikbaar.

De Dvd-uitgave laat wel een betere beeldkwaliteit zien dan menig andere uitgave. Er is weinig last van blokvorming en de meer duistere beelden zijn doorgaans netjes. Ook de scherpte is nog zeer redelijk. Desondanks kan dit een stuk beter via de HD-versie.

De geluidstrack doet het opvallend netjes met een Dolby Digital 5.1 track. Uiteraard is dit een kwaliteitserie van HBO en deze kunnen zich technisch doorgaans meten aan een filmproductie. Het budget per aflevering ligt gemiddeld gezien hoger dan series van de meeste andere zenders.

Bonusmateriaal
Het bonusmateriaal bestaat uit een reeks korte video's die inzoomen op onderwerpen als de vertaling van boek naar serie, de sets, de kleding en de monsters en acteurs Dafne Keen, James McAvoy, Lin-Manuel Miranda en Ruth Wilson. De featurettes duren zo'n 3 tot 5 minuten per stuk.

En dan is er ook het stevigere Making His Dark Materials van ruim een half uur waarin er dieper naar de realisatie van de mooie aangeklede serie wordt gekeken. Een mooi kijkje in de keuken!

Lees ook: 'His Dark Materials' seizoen 2: Dit moet je weten

Seizoen 2 in de maak!
Ondanks dat de kijkcijfers in de States niet voorbij circa een half miljoen kwamen, komt er gewoon een tweede seizoen. Dit seizoen zal uit zeven afleveringen bestaan, aangezien een aflevering rond het personage Lord Asriel van James McAvoy niet afgerond kon worden door de coronacrisis. Deze houden we misschien nog te goed.

Aanbevolen artikelen