Waarom stopt Netflix zo vaak na 2 seizoenen met een serie?

Waarom stopt Netflix vaak na 2 reeksen met series?

Netflix zet vaak snel een punt achter een serie. Waarom al na 2 seizoenen?

Jim Pedd, 23 september 2020 om 06:00

Netflix zet opvallend vaak al na twee seizoenen een punt achter een serie. Altered Carbon voegde zich vorige maand bij onder meer Sense8 en The OA en was daarmee de volgende in een lange rij die na twee reeksen stopte.
Hoewel fans dan altijd luidruchtig zijn en hun best doen om de serie alsnog terug te laten keren, heeft Netflix daar zelden oor naar. Het draait voor de streamingdienst namelijk om data. Wired keek eens naar de reden waarom Netflix snel stopt met een serie.

Kijkers versus kosten
Cindy Holland, de vicepresident van Original Programming van Netflix, vertelde in het verleden al eens waarom er een punt achter series gezet wordt. “Het belangrijkste voor ons is of we genoeg kijkers krijgen om de kosten van een serie te rechtvaardigen,” aldus Holland. Het kan best zijn dat er heel toegewijde fans zijn, maar dat hoeft niet genoeg te zijn voor een brede fanbase. Dat laatste is wel nodig.

Netflix bekijkt naar eigen zeggen verder drie datapunten om te beslissen of een serie al dan niet vernieuwd wordt. Daarvoor kijkt Netflix naar de eerste zeven dagen nadat een serie beschikbaar wordt gemaakt en naar de eerste 28 dagen.

Het eerste is Starters: huishoudens die slechts 1 aflevering van een serie bekijken. Dan wordt er gekeken naar Completers: huishoudens die een volledig seizoen bekijken. Het laatste meetpunt is Watchers, wat simpelweg het totale aantal abonnees is dat naar een serie kijkt.

Het belangrijkste voor Netflix is de Watchers-categorie. Deze data helpt Netflix beslissen of een serie door moet gaan. Maar belangrijk is ook de factor geld. Een serie is duur bij Netflix, wat komt omdat men 30% extra betaalt bovenop de productiekosten. Zo kan het meeconcurreren, wat wel moet omdat Netflix-series zelden buiten Netflix te zien zijn en dus kunnen makers niet zo gemakkelijk profiteren van het rondshoppen wat wel normaal is.

Het derde seizoen is voor Netflix traditioneel een stuk duurder dan de eerste twee seizoenen. Dan willen cast en crew nieuwe contracten, en moet daarover onderhandeld worden.

Bron: Wired

Lees meer over: Netflix, Seizoenen, Cancel

Populair nieuws