search
Blu-ray recensie - 'Peaky Blinders' seizoen 1
Series / Blu-ray Review

Blu-ray recensie - 'Peaky Blinders' seizoen 1

Mooie uitgave van een BBC misdaaddrama.

Bedacht door: Steven Knight | Cast: Cillian Murphy (Thomas Shelby), Helen McCrory (Aunt Polly), Paul Anderson (Arthur Shelby), Sophie Rundle (Ada Shelby), Joe Cole (John Shelby) | Jaren: 2013 "“ heden | Release: BBC

Aan misdaadseries geen gebrek op de BBC, lijkt het wel. Peaky Blinders is daar één van. De serie, met niemand minder dan Cillian Murphy in de hoofdrol, ging vorig jaar in première en speelt zich af in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog. We zien hoe misdaadfamilie Shelby zijn rijk uit probeert te breiden en dat gaat niet bepaald zonder schok of stoot.

Dit eerste seizoen speelt zich af in 1919. De Shelby's staan aan het hoofd van een gevreesde bende die onder de naam Peaky Blinders door het leven gaat. De bende staat bekend om de petten met in de voering genaaide scheermesjes. Tot dusverre verdienden de Blinders hun geld vooral met illegale weddenschappen, bescherming en handelen op de zwarte markt. Maar als er een krat geweren verloren gaat in de plaatselijke wapenfabriek, ziet Thomas Shelby (Murphy) een kans om de criminele activiteiten van de familie uit te breiden. Als rivaliserende bendes, Communistische revolutionairen en leden van de IRA neerdalen in de wijk Small Heath op jacht naar de vermiste wapens, zet Winston Churchill een meedogenloze politiechef uit Belfast in om orde op zaken te stellen in een steeds wettelozere stad…

De ontvangst van het eerste seizoen is positief. Critici zijn vooral te spreken over het acteerwerk van Cillian Murphy en vinden de rest van de cast niet voor hem onderdoen. De serie heeft daarnaast een goed tempo en de beelden zijn ook nog eens mooi. Genoeg reden dus om eens het eerste seizoen op Blu-ray te bekijken.



Blu-ray: Peaky Blinders | Duur: 6x 60min. | Release: november 2014 | Video: 1080p | Audio: Engels DTS-HD MA 2.0 | Ondertiteling: Nederlands | Discs: 2x Blu-ray | EAN: 8-713045-242725| Met dank aan: eOne

De uitgave van Peaky Blinders zit in een standaard slipcase met daarin een dubbeldikke Blu-ray hoes. De cover is erg mooi en toont ons hoofdrolspeler Cillian Murphy. Op de achterkant een korte synopsis van het eerste seizoen, een reeks beelden uit de serie en verder de gebruikelijke technische details. Binnen in de uitgave vind je verder twee schijven, met elk zes afleveringen.

Bij historische drama's zoals Peaky Blinders is het altijd van groot belang dat de beelden warm overkomen. Anders wil het wel eens minder makkelijk zijn om het historisch tijdperk over te brengen, waarin de serie zich afspeelt. Dat is gelukkig goed geregeld bij deze uitgave van het eerste seizoen. De kledij, omgevingen en effecten komen allemaal goed uit de verf. De beelden zijn dus prachtig op deze uitgave van eOne.

Ook de geluidskwaliteit is goed. Het verhaal gaat dat Cillian Murphy voor de rol zijn accent flink moest aanpassen, om goed verstaanbaar te zijn. Nou, dat had niet gehoeven met de soundmix, want die is helemaal in orde en komt kraakhelder uit de boxen. Verder is er maar één extra te vinden op deze uitgave; de making of van de serie. Geen slechte featurette om te kijken, met veel interessante informatie en gesprekken met cast en crew.



Toekomst
Peaky Blinders telt op dit moment twee seizoenen. Het tweede seizoen was de afgelopen maand op de BBC te zien en telde eveneens zes afleveringen. Die werden allemaal gemiddeld door zo'n twee miljoen mensen bekeken, wat genoeg was voor de Britse publieke zender om een derde seizoen te bestellen. Dat gaat waarschijnlijk in oktober 2015 in première.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen