Legaal downloaden van series

Waar kun je allemaal legaal de nieuwste series bekijken?

Jim Pedd, 12-12-2013 20:43

Nederland loopt hopeloos achter als het aankomt op het uitzenden van buitenlandse series. Vaak duurt het maanden, en soms zelfs jaren, voordat er bijvoorbeeld nieuwe afleveringen van een topserie als Breaking Bad of The Walking Dead op televisie komen. Toch zijn er genoeg manieren om ze op legale wijze al te bekijken. Daarbij moet gezegd worden dat vrijwel al deze diensten geld kosten. Wel kun je afleveringen van series die al op televisie zijn geweest vaak voor beperkte tijd gratis terugkijken. Wat volgt is een overzicht van bekende aanbieders in Nederland.

UITZENDING GEMIST / RTL XL / KIJK
Zowel de publieke omroep als de RTL-groep bieden hun eigen streamingdienst aan. De programma's die deze zenders zelf maken zijn vrijwel altijd online terug te vinden, maar ook kun je vaak voor beperkte tijd series en films die uitgezonden zijn op de kanalen online terug kijken.

Via UitzendingGemist kun je vrijwel alle programma's en series van de publieke omroep online terugkijken. In de toekomst moet er ook een betaaldienst bijkomen, met de naam NPO Plus. Daar kun je voor een extra bedrag films en series langer terugkijken. Of dat plan doorgaat valt nog te bezien. De Tweede Kamer wil niet dat NPO Plus een concurrent wordt van reeds bestaande diensten als Netflix en Videoland.

Bij RTL is het verder mogelijk om soaps en series aan te kopen, zodat je ze online terug kunt kijken. De tarieven variëren per uitzending. Programma's die al uitgezonden zijn kun je al vanaf €0,99 terugkijken, tot een prijs van €2,49. Uitzendingen die nog niet op televisie zijn geweest kun je vaak ook al kijken, maar dan tegen een hogere prijs.

De derde grote zendergroep van Nederland, SBS, heeft uiteraard ook een eigen streamingdienst. Programma's die op SBS6, Net5 en Veronica te zien zijn geweest, kun je terugkijken op Kijk.nl. De gratis content op de site bestaat enkel uit series die door de zender zelf geproduceerd zijn. Films en series kun je digitaal huren, oftewel voor beperkte tijd terugkijken als je er maar een bepaald bedrag voor neertelt. De aflevering van een serie kost €1,49 als deze al uitgezonden is, en €2,49 als deze nog niet uitgezonden is. De series die je hier terug kunt kijken zijn voornamelijk die waar de SBS-groep de uitzendrechten op heeft, zoals Elementary, NCIS, Grey's Anatomy en The Big Bang Theory.


ON-DEMAND DIENSTEN
Naast deze websites zijn er ook een aantal on-demand televisiediensten. De aanbieders Ziggo, UPC, KPN en Tele2 hebben elk een eigen on-demand dienst, waarbij je via je televisietoestel een film of een aflevering van een serie kunt huren of kopen. Dit werkt via dezelfde principes als de websites van de publieken, RTL en SBS, maar heeft vaak een groter aanbod. De diensten zijn vaak ook relatief goedkoop. Voor een aflevering van een serie betaal je gemiddeld zo'n €0,99.

Naast de serviceproviders heeft ook HBO een eigen abonnementsdienst, waarbij je via HBO-go al binnen 24 uur na de première in de Verenigde Staten nieuwe afleveringen van series kunt bekijken. Een abonnement op HBO kost €15 per maand, en daarbij krijg je gratis toegang tot de streamingdienst.


NETFLIX
Een grote nieuwe speler op het on-demand gebied in Nederland is Netflix. Daar betaal je €7,99 per maand en in ruil daarvoor kun je onbeperkt films en series terugkijken. Dat klinkt geweldig, maar het aanbod laat vooralsnog te wensen over. Netflix kan zijn prijzen laag houden door niet de rechten op de allernieuwste films en series aan te kopen. Daarom is de dienst enkel aan te raden als dat je niet zoveel uitmaakt. Oudere seizoenen van populaire series en oude films zijn allemaal wel terug te vinden. Het aanbod van Nederlandse producties is redelijk goed, en Netflix biedt verder eigengemaakte series aan, zoals het veelgeprezen House of Cards. Bijkomend voordeel daarvan is, dat je niet telkens een week hoeft te wachten op de nieuwste aflevering, maar meteen alle afleveringen van het seizoen in één keer kunt bekijken.


XIMON
Een Nederlandse concurrent van Netflix is Ximon. Dat is een dienst die zich echt richt op de Nederlandse markt, en zodoende dan ook bovenal Nederlandse producties aanbiedt. De prijzen zijn goed: voor een aflevering van een serie betaal je tussen de €1,50 en €1,95. Daarnaast is er een abonnementsdienst, voor €9,50 per maand.


ITUNES
Dan is er nog de Itunes Store. Deze dienst van Apple heeft in de Verenigde Staten een gigantisch aanbod van de nieuwste films en series, maar in Nederland vrijwel niets. Sterker nog, voorlopig zijn er alleen films te koop en te huur, series niet. Het is een prima bron als je enkel op zoek bent naar films, maar voor series hoef je je niet tot de Itunes Store te wenden.


NLziet
In de nabije toekomst zal er nog een nieuwe dienst komen. De publieke omroep, RTL en SBS zullen vanaf begin 2014 de nieuwste series, films, reality, documentaires en show die op televisie te zien zijn geweest aanbieden. Tot 365 na uitzending zullen deze terug te kijken zijn. Dat gebeurt uiteraard niet gratis, maar voor welke prijs het aanbod te bekijken is, weten we nog niet.

Lees meer over: legaal, downloaden, series, uitzending gemist, rtl xl, kijk, ondemand, netflix, ximon, itunes, nlziet

Populair nieuws

Laatste serienieuws

'The Big Bang Theory'-ster had een magische start

'The Big Bang Theory'-ster had een magische start

Populair nieuws

Geweldige oorlogsserie zet Netflix in vuur en vlam

Geweldige oorlogsserie zet Netflix in vuur en vlam