search
Finale The Fall een lauwe afsluiter
Recensie

Finale The Fall een lauwe afsluiter

Gillian Anderson en Jamie Dornan gingen de confrontatie aan.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.

De afgelopen weken zaten liefhebbers van de BBC-serie The Fall aan de buis gekluisterd. Zou de seriemoordenaar Paul Spector, gespeeld door Jamie Dornan (binnenkort Christian in Fifty Shades of Grey), gepakt kunnen worden door detective Stella (Gillian Anderson van The X Files), of zou hij de politie weer te slim af zijn. Het kat en muis spel kwam met de finale eindelijk tot een conclusie, maar de manier waarop was niet van het hoge niveau als de voorafgaande afleveringen of het eerste seizoen.


Begin seizoen 2 kwam de politie de moordenaar eindelijk op het spoor. Spector raakt hierdoor in paniek en maakt fouten, bijvoorbeeld door zijn ex Rose te ontvoeren. Hij hoopt zo de politie te slim af te zijn. Rose is namelijk de enige die weet waar hij toe in staat is. Alles leidt er echter toe, dat de politie hem begint te verdenken en overgaat tot een arrestatie.

Het geweldige van The Fall is dat je als kijker zowel het onderzoek als de moordenaar volgt. De spanning wordt dus niet veroorzaakt door de vraag wie de dader is, maar juist door te zien waar de politie de fout in gaat, een stukje bewijs mist en op het verkeerde spoor raakt. Maar je ziet ook sympathieke eigenschappen van de dader en de manier waarop deze functioneert en zijn donkere kant voor iedereen verborgen weet te houden. In het geval van The Fall kozen ze er ook voor om een zeer aantrekkelijk iemand te casten als moordenaar. Spector is niet iemand die moeite zou hebben een vrouw op te pikken, maar doet wat hij doet omdat hij nu eenmaal zo in elkaar zit.

Maar na zes spannende afleveringen van hetzelfde niveau als seizoen 1, werd deze week een laatste concluderende aflevering van 90 minuten uitgezonden op de BBC. Ondanks de lange speelduur bleven een hoop vragen onbeantwoord en was de manier waarop sommige verhaallijnen eindigden niet geloofwaardig. Zelf vond ik het meest onwaarschijnlijke de manier waarop Spector een boekje open deed tijdens zijn ondervraging. Natuurlijk zijn er genoeg seriemoordenaars die ineens alles vertellen na hun arrestatie, maar zoveel hard bewijs was er niet voor de moorden. Spector had beter kunnen bekennen dat hij Rose had ontvoerd, om verder zijn geluk te beproeven in de rechtszaal.

Het is jammer dat The Fall zo is afgerond. De serie behoort tot de betere en verrassende series van de afgelopen jaren en had een beter slot verdiend. De laatste aflevering was zeker niet slecht (vooral de ondervragingsscene was nagelbijtend spannend) en ook de toevoeging van Colin Morgan (bekend van Merlin) was een juiste keuze. Maar het voelde wel alsof de makers de makkelijke manier hadden gekozen om alles te verklaren en af te handelen. En dat terwijl ze dat in de eerdere afleveringen juist niet deden, wat de serie zo spannend en succesvol maakte. Het einde is in ieder geval open genoeg gelaten voor een derde seizoen, dus wellicht dat er een vervolg aan wordt gegeven in de trant van de eerdere afleveringen.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen