Tv-serie op Blu-Ray: Vikings (seizoen 2)

Tv-serie op Blu-Ray: Vikings (seizoen 2)

De eerste zogenaamde 'original series' van de zender History bleek een schot in de roos.

Bram de Groot, 1 februari 2015 om 17:33

Bedenkers: Michael Hirst | Cast: Travis Fimmel (Ragnar Lothbrok), Katheryn Winnick (Lagertha), Clive Standen (Rollo), Jessalyn Gilsig (Siggy), Gustaf Skarsgård (Floki), George Blagden (Athelstan), e.a. | Uitzending serie: 2013 - heden | Tv-zenders: History | 2BE
Net als de nodige andere tv-zenders lanceerde History recensent hun eerste eigen tv-serie, de zogenaamde 'original series'. Geheel in stijl en waarschijnlijk met een schuin oog kijkend naar het succes van HBO's Game of Thrones kwam in 2013 de historische serie Vikings (IMDb = 8,6) uit, met de focus op het leven en de saga's van de Noorman Ragnar Lothbrok. Het bleek een schot in de roos. Niet alleen de ontvangst is super, ook de kijkcijfers zijn netjes.

Naast de mooie score op de IMDb noteert het tweede seizoen ook goede cijfers op Metacrtic (77/100) en Rotten Tomatoes (92%). De kijkcijfers stemmen waarschijnlijk tevreden, al deze zijn wel iets gezakt sinds het eerste seizoen. Gemiddeld trekt de debuutaflevering nog steeds ruim drie miljoen kijkers. De serie van bedenker Michael Hirst betekende voor acteur Travis Fimmel zijn doorbraak. Hij speelt namelijk één van de hoofdrollen in Duncan Jones' blockbuster Warcraft (2016).

Seizoen 2
De strijdvaardige Viking Ragnar is een gerespecteerd leider geworden, op het slagveld en ernaast. Maar meer macht betekent ook tal van dodelijke gevaren en dilemma’s. Terwijl hij zich schrap zet om de degens te kruisen met zijn eigen broer Rollo, is Ragnar verscheurd tussen zijn vrouw Lagertha en zijn minnares, prinses Aslaug. Zijn zoon Bjorn, intussen een jongeman en een woeste krijger, bevindt zich tussen twee vuren. Tussendoor valt Ragnar stoutmoedig het Engelse koninkrijk binnen, een gebied met immense schatten en een verraderlijke koning die de ultieme bedreiging kan vormen.


Blu-Ray: Vikings - Seizoen 2 | Aantal discs 3 x Blu-Ray | Speelduur: 10 x 45 minuten | Beeld: 16 x 9 (1.78 : 1) | Geluid: Engels DTS HD 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans, Engels | Extra's: Audiocommentaar | My Family, My Enemy | A Warrior Society: Rites of Passage | Imagining and executing climactic battles | EAN: 8712626097174 | Release: januari 2015 | Met dank aan: 20th Century Fox Home Entertainment

De drie schijven van deze Blu-Ray-uitgave van het tweede seizoen van Vikings zitten verpakt in afwijkende verpakking. In de insteekhoes zit een kartonnen omslag met daarin drie plastic houders, voor iedere schijf één. Ook is er een foldertje meegeleverd met daarin aangegeven op welke schijf welke afleveringen staan, inclusief Nederlandse (en Franse) synopsis. Jammer genoeg is er geen info opgenomen over de plaats en inhoud van de extra's.

De beeldkwaliteit van deze Blu-Ray-uitgave, met een beeldvullende verhouding, blijkt nagenoeg perfect. Het beeld is haarscherp en toont zeer filmisch. Ondanks dat de serie een bepaalde tijdsgeest moet uitstralen, is er niet gekozen voor grain. Het beeld ziet er namelijk zeer strak uit. Ook zijn de zwartwaarden zijn redelijk, aangezien de details redelijk overeind blijven in de donkere scènes of delen van het beeld. De kleur in de serie is mooi, maar ook wat somber. Er wordt een DTS-HD 5.1 track meegeleverd die zorgt voor voldoende surround effects, bijvoorbeeld achtergrondgeluiden.

Rijke extra's
De tien afleveringen staan verspreid over drie schijven. De eerste vier staan op disc één en de overige zes staan evenredig verspreid over disc twee en drie. Deze laatste twee schijven worden aangevuld met extra's.

De tweede schijf herbergt voor aflevering 7 "Blood Eagle" een track met audiocommentaar van bedenker Michael Hirst en acteur Gustaf Skarsgård. Een tweede extra is de featurette 'A Warrior Society: Rites of Passage'. In ruim 10 minuten gaan historici in op rituelen en het belang daarvan. Uiteraard wordt er ingezoomd op Vikingen en zien we veel beelden uit de serie en van achter de schermen.

De derde schijf bevat ook een track met audiocommentaar, bij de laatste aflevering "The Lord's Prayer". Daarnaast zijn er ook twee featurettes te bekijken, namelijk 'My Family, My Enemy' en 'Imagining and executing climactic battles'. In de eerste neemt bedenker Michael Hirst de kijker mee door het tweede seizoen en de tweede toont beelden van achter de schermen bij de grote veldslagen in seizoen 2.

En dan is ook nog de interactieve extra 'The Viking Sagas'. Deze borduurt verder op de extra 'A Warrior Society: Rites of Passage'. Na een inleiding van historici kan er gekozen voor acht onderwerpen / 'verhalen'. Deze zoomen allen in de Noorse mythologie. Voer voor de liefhebber!

Derde seizoen binnenkort van start
Zoals vaker wordt deze Blu-Ray uitgave uitgegeven vlak voor de start van het volgende seizoen. De eerste aflevering van Vikings seizoen 3 staat gepland voor 19 februari en draagt de titel "Mercenary". Deze Blu-Ray uitgave is een must voor de fan, al is het alleen al om de rijke extra's.

Hieronder de trailer van het derde seizoen:


Lees meer over: blu ray, dvd, vikings, Travis Fimmel, history, Michael Hirst, Ragnar Lothbrok, seizoen 2, recensie, review

Informatie over de serie: Vikings

Populair nieuws