search
Blu-ray recensie - 'Black Sails' seizoen 1
Series / Blu-ray Review

Blu-ray recensie - 'Black Sails' seizoen 1

Een mooie uitgave met vrij matige extra's.

Bedenkers: Robert Levine, Jonathan E. Steinberg | Cast: Luke Arnold (John Silver), Zach McGowan (Captain Charles Vane), Jessica Parker Kennedy (Max), Louise Barnes (Miranda Barlow), Toby Stephens (Captain Flint) | Jaren: 2014 - heden | TV-release: Starz

Een piratenserie, waar Michael Bay (Transformers) actief aan mee heeft gewerkt. Starz dacht wel een succesformule in handen te hebben van de serie en die komt nu op Blu-ray uit in Nederland. De serie dient als prequel op het beroemde avonturenboek Treasure Island van Robert Louis Stevenson en volgt zodoende ongeveer dezelfde personages.

Dat begint allemaal in 1715, de Gouden Eeuw van de Piraterij. New Providence Island is een plek zonder wetten, bestuurd door de meest beruchte piratenkapiteinen uit de geschiedenis. De meest gevreesde is Kapitein Flint. Als de Britse marine terugkeert om hun land te heroveren en Flint en zijn bemanning uit te schakelen, ontstaat een gewelddadige strijd. Samen met bondgenoot Eleanor Guthrie, dochter van het lokale hoofd, bedenkt Flint een plan om de Britse aanval te dwarsbomen. Dit is het begin van een levensgevaarlijke schattenjacht. Op hetzelfde moment wordt de jonge matroos John Silver aangenomen als nieuw bemanningslid van Flint, maar hij blijkt een brutale vlerk te zijn die voortdurend het gezag van zijn kapitein ondermijnt. Black Sails neemt je mee in de wrede wereld vol muiterij en verraad van de ware piraten van de Caraïben...

De ontvangst van dit eerste seizoen was gematigd positief. Op RottenTomatoes zijn 44 recensies geteld en daarvan waren er 28 positief, maar 16 negatief. Vandaar dus dat de site uitkomt op een percentage van 64 procent. De consensus: "Black Sails heeft visuele aantrekkingskracht, maar de platte personages zijn niet sterk genoeg om te voorkomen dat de serie naar bodemloze dieptes van doelloze expositie gesleept wordt."

Tot slot waren de kijkcijfers niet geweldig. De eerste aflevering werd op Starz door zo'n 0,85 miljoen mensen bekeken, de tweede nog door een nette 0,84 miljoen en daarna zakte het geheel in naar rond de 0,70 miljoen kijkers. Geen gigantische aantallen dus, maar genoeg voor Starz om een tweede seizoen te bestellen.Blu-ray: Black Sails seizoen 1 | Duur: 480 minuten | Release: januari 2015 | Video: 1.78:1 | Audio: Engels, Frans Dolby True HD 5.1 | Discs: 3 x Blu-ray | EAN: 8-712626-038139 | Met dank aan: 20th Century Fox

De uitgave van Black Sails is afkomstig van 20th Century Fox en bestaat uit een slipcover met daarin een dubbeldikke Blu-ray keepcase. De slipcover toont ons voorop één van de hoofdpersonen en wekt de suggestie dat we kijken naar een piratenvlag. Niet gek natuurlijk, gezien het onderwerp van de show. Verder staat er voorop nog From Michael Bay, the producer of Transformers. Waarom ervoor gekozen is hem enkel aan te duiden als producent en niet gewoon als regisseur, is maar de vraag.

Achterop staat verder een uitgebreide synopsis in het Nederlands en ook (iets korter) in het Frans. Verder tref je informatie aan over de extra's en de gebruikelijke technische details. Haal je de hoes uit de slipcover, tref je een ander ontwerp aan. Je treft acht hoofdpersonen aan op de hoes. In de hoes tot slot drie discs, elk met een ander ontwerp, maar zonder duiding waaruit moet blijken wat je erop aantreft.

De beelden in de serie zijn prachtig om te bekijken. Gezien de schitterende locaties waar het geheel opgenomen werd, mocht dat ook wel verwacht woprden. De prachtige tropische locaties komen volledig tot hun recht op deze uitgave. Maar, shots waar de zon en dus ook al dat pracht en praal van de Bahamas ontbreekt, vallen ietwat tegen. Donkere shots zijn wat erg donker en komen niet altijd goed uit de verf.

De audio is verder van hoog niveau, met een Dolby True HD 5.1 soundtrack. Het geheel hoort zich levendig aan. Hoor je bijvoorbeeld kanonnen kogels afvuren, komt dat echt hard uit de boxen geknald. Maar ook buiten de actiescènes zit het goed met het geluid, dat kraakhelder uit de boxen komt.

De extra's
In totaal tref je op de uitgave ongeveer twintig minuten aan extra's aan. De langste daarvan is An Inside Look, waarin gekeken wordt naar de geschiedenis achter de serie. Zaken als personages, locaties en kostuums komen allemaal voorbij. Dat is meteen de interessantste extra, want de rest is vooral te kort om indruk te kunnen maken.

Zo heb je Dressed to Kill, dat ook nog even ingaat op de kostuums en make-up. Veel toevoegen doet die extra niet, in die anderhalve minuut die hij in beslag neemt. Andere extra's zijn Pirate Camp (over de voorbereidingen van de cast), Folklore is Finished (over de achtergrond van de serie) en A Place in History (over Mr. Scott).Toekomst
Nog voordat er één aflevering van het acht afleveringen tellende eerste seizoen uitgezonden was, bestelde Starz al een tweede. Dat deed de zender, gebaseerd op zeer positieve reacties van fans tijdens de San Diego Comic-Con. Ondertussen is het derde seizoen ook al besteld.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen