Tv-serie op Blu-Ray: The Walking Dead (Seizoen 1-4)

Van CDC naar de boerderij en van de gevangenis naar Terminus.

Bram de Groot, 01-03-2015 13:00

Bedenker: Frank Darabont | Cast: Andrew Lincoln (Rick Grimes), Sarah Wayne Callies (Lori Grimes), Steven Yeun (Glenn), Laurie Holden (Andrea), Norman Reedus (Daryl Dixon), Danai Gurira (Michonne), Michael Rooker (Merle Dixon), David Morrissey (The Governor) e.a. | Uitzending: 2010 - heden | Tv-zenders: AMC (VS) | FOX (NL)
In 2010 startte AMC de zesdelige zombieserie The Walking Dead (IMDb = 8,7) en bijna vijf seizoenen verder kan gezegd worden dat het een schot in de roos was door het gezin Grames en personages als Shane Walsh, Glenn Rhee, Daryl en Merle Dixon, Maggie en Beth Greene, Michonne en The Governor tegenover de enorme alsmaar terugkerende lading "walkers" te zetten. Entertainment One verspreidt de zombieserie in het Nederlandse schap. Onlangs verschenen de eerste vier seizoenen (opnieuw) in een Blu-Ray verzameluitgave.

Het eerste seizoen debuteerde met ruim vijf miljoen kijkers en sloot af met bijna zes miljoen liefhebbers. Het tweede seizoen eindigde al met negen miljoen fans en daarna bleven de kijkcijfers fors toenemen. Het hoogtepunt werd bij aanvang van het huidige seizoen bereikt. Maar liefst 17,3 miljoen mensen bekeken de debuutuitzending van aflevering 1, "No Sanctuary". Desondanks zijn niet alle seizoenen even geliefd. Vooral het tweede seizoen moest het gedurende een reeks afleveringen ontgelden. Het huidige vijfde seizoen is daarentegen weer één van de favoriete seizoenen.

In het eerste seizoen zien we hoe de voornaamste personages elkaar vinden nadat de zombieplaag al enige tijd is uitgebroken. Het hoofdpersonage Rick Grimes moet zich zien te redden uit de stad en vindt uiteindelijk zijn vrouw en zoon. Via de CDC belanden ze in seizoen 2 op een boerderij waar de groep kennismaakt met familie Greene en vooral met elkaar over de hoop ligt. In het derde seizoen komt de groep terecht in een gevangenis, waarin ze een (tijdelijk) niet altijd even veilig onderkomen vinden. Ook krijgen ze te maken met The Governor en sluit onder meer Michonne aan bij de overlevenden. In het vierde seizoen moet men noodgedwongen de gevangenis verlaten en wordt de groep opgesplitst. Ze gaan op zoek naar Terminus, een plek waar ze een veilig onderkomen zouden moeten aantreffen. Tussen de bedrijven door sneuvelen groepsleden en duikt de ene naar de andere walker uit het niets op.

Onderstaande video is een overzicht van de personages die doodgaan tijdens de eerste vier seizoenen. Uiteraard niet kijken als je niet gespoild wil worden.


Blu-Ray: The Walking Dead - Seizoen 1 - 4 | Aantal discs 15 x Blu-Ray | Speelduur: 51 x ca. 44 minuten | Beeld: 16 x 9 (1.78 : 1) | Geluid: Engels Dolby Digital 5.1 (Seizoen 2), DTS-HD 5.1 (Seizoen 1, 3 en 4) | Ondertitels: Nederlands, Frans, Engels | Extra's: The Making of the Walking Dead | Inside The Walking Dead | Verwijderde Scènes | Audiocommentaar | En nog veel meer... | EAN: 5051888198803 | Release: februari 2015 | Met dank aan: Entertainment One

De 15 schijven van deze Blu-Ray uitgave van de eerste vier seizoenen van The Walking Dead zijn verdeeld over de standaard seizoensuitgaven. De box is niet meer dan de verzameling van deze seizoenen, met daaromheen een insteekhoes. De losse seizoenuitgaven zien er naast elkaar netjes uit. Op de achterkant van de hoes worden de extra's vermeld, maar helaas wordt het nergens duidelijk op welke schijf deze zich bevinden. Dit geldt ook voor de afzonderlijke afleveringen, die geen extra info krijgen.

De beeldkwaliteit van de verschillende seizoenen is iets afwijkend van elkaar. De eerste twee seizoenen laten nog wat onnodige grain zien, maar dit is bij seizoen 3 en 4 een stuk minder. Dit geldt overigens voor al zaken. Klaarblijkelijk is er door het succes van de serie geïnvesteerd in een betere beeldkwaliteit en dat valt Entertainment One uiteraard te prijzen. Het was uiteraard fraai geweest als de eerste twee seizoenen voor de uitgaven waren geüpgraded. Met het geluid zit het zeker wel goed. Ondanks dat het tweede seizoen geen DTS-HD tracks heeft gekregen, zal hierover alleen de meer kritische geluidsfan vallen.

Stortlading extra's
De vijftien Blu-Ray schijven herbergen maar liefst ruim acht uur (!) aan extra's. Naast tracks met audiocommentaar, Inside the Walking Dead-afleveringen, flink wat verwijderde scènes en uitgebreide The Making Off's barst het van uiteenlopende featurettes. Zoals te verwachten wordt in deze kortere en langere mini-documentaires ingezoomd op verschillende (hoofd)personages, terugkerende sets (boerderij, gevangenis), make-up, special / visual effects en uiteraard de vele zombies.

Ook wordt er in bepaalde featurettes teruggekregen op de gelijknamige comic van Robert Kirkman, Tony Moore en Charlie Adlard waarop de succesvolle serie is gebaseerd. Al met al zijn er vele extra's te raadplegen die een blik geven op de totstandkoming van de kijkcijferkanon. Hieronder de Making of van aflevering 15 van het vierde seizoen.Seizoen 5 en 'companion-serie' Cobalt
Het tweede deel van het vijfde seizoen is ondertussen gestart en op 29 maart wordt de afsluitende aflevering 'Conquer' uitgezonden. Enige tijd terug werd al bekend dat AMC voorlopig nog niet stopt met The Walking Dead en dat ze al weten waar het elfde/twaalfde seizoen over zal gaan. Naast nog flink wat seizoenen van de hoofdserie zal er ook een spin-off, of beter gezegd 'companion-serie' verschijnen. Voorlopig is de reeds opgenomen pilot bekend onder de titels 'Cobalt' en 'Fear the Walking Dead' en naar alle waarschijnlijkheid moet deze nog voor seizoen 6 van TWD te zien zijn.

Hieronder de trailer van het tweede deel van het vijfde seizoen:


Lees meer over: blu ray, the walking dead, dvd, collectie, AMC, seizoen 4, seizoen 5, terminus, gevangenis, Shane Walsh, Glenn Rhee, Daryl Dixon, Merle Dixon, Rick Grimes, Andrew Lincoln, Frank Darabont

Populair nieuws

Populair nieuws

Een van de beste thrillers ooit staat op Netflix

Een van de beste thrillers ooit staat op Netflix