search
Eerste indruk Disney+-serie 'Ms. Marvel'

Eerste indruk Disney+-serie 'Ms. Marvel'

In de nieuwe Marvel-serie is het nog even zoeken naar een goede balans tussen het schreeuwerige uiterlijk en de dramatische inhoud.

Zadok Samson
Regie: Adil El Arbi, Bilall Fallah | Cast: Iman Vellani (Kamala Khan / Ms. Marvel), Matt Lintz (Bruno Carrelli), Yasmeen Fletcher (Nakia Bahadir), Zenobia Shroff (Muneeba Khan), Mohan Kapur (Yusuf Khan), e.a. | Speelduur: 47 minuten | Jaar: 2022

De eerste aflevering van Ms. Marvel opent met een beknopte samenvatting over de Avengers, die afkomstig blijkt van een podcast. De Disney+-serie gaat namelijk meer over de superheldencultuur dan om de superhelden zelf. De hoofdrol is voor de dromerige zestienjarige Kamala Khan, die helemaal gek is van Captain Marvel. Kamala moet en zal met haar goede vriend Bruno naar AvengerCon gaan om daar de prijs voor beste kostuum (uiteraard Captain Marvel) in de wacht te slepen. Eén probleem: haar conservatieve ouders keuren dit plan niet goed.

Ms. Marvel poogt stilistisch zo goed mogelijk aansluiting te vinden bij het publiek van TikTok, YouTube en Instagram en doet dat met snelle humor, felgekleurde beelden en een vlotte montage. De eerste aflevering houdt het lekker luchtig en snel, met ongemakkelijke tienerhumor "“ zoals een goed gesprek met de decaan "“ en natuurlijk zo veel mogelijk verwijzingen naar strips, films en videogames. Kamala is zelf een begenadigd tekenaar en dus worden haar illustraties geregeld tot leven gewekt. Alsof haar droomwereld nodig is om de saaie realiteit behapbaar te maken.

Onder de ietwat schreeuwerige stijl vertelt Ms. Marvel het verhaal van een tienermeisje dat zich moeilijk kan ontworstelen aan haar beschermende ouders. Een ander thema dat wordt aangesneden is Kamala's conservatief-islamitische achtergrond. Zo moeten haar ouders niets hebben van de in veel te strakke pakjes verkleedde cosplayers en weegt voor hen de rol van de man net wat zwaarder dan die van de vrouw. Kamala's broer is thuis dan ook overduidelijk het lievelingetje.

Deze thema's kunnen Ms. Marvel een serieuze laag bieden, dat komt nog niet helemaal lekker naar voren. Misschien komt dat nog in de volgende afleveringen, maar vooralsnog lijkt het credo liever de lach dan de diepgang. Deze nieuwe Marvel-serie van Disney+ heeft potentie, maar er moet wel een betere balans komen tussen het schreeuwerige uiterlijk en de dramatische inhoud. Er zijn nog vijf afleveringen om die balans te bereiken en dieper in het materiaal te duiken.

Ms. Marvel is te zien bij Disney+.

Aanbevolen artikelen