search
Recensie Netflix-serie 'Uncoupled'
Recensie

Recensie Netflix-serie 'Uncoupled'

Mannelijke tegenhanger van Sex and the City geeft een open beeld van homoseksuele relaties, maar laat lastig identificeren met de personages.

Regie: Andrew Fleming, Zoe R. Cassavetes, Peter Lauer | Cast:Neil Patrick Harris (Michael), Tisha Campbell (Suzanne), Brooks Ashmanskas (Stanley), Emerson Brooks (Billy), Marcia Gay Harden (Claire), Tuc Watkins (Colin), e.a. | Afleveringen: 8| Speelduur: 27-31 minuten | Jaar: 2022

We hebben eindelijk het punt bereikt waarop homoseksuele film- of seriepersonages niet alleen uit de kast zijn gekropen, maar ook uit het clichéhoekje. Lange tijd was een gay personage een gezellig accessoire waarmee je lekker over je problemen kon praten of mee kon gaan shoppen. Prima als BFF, maar niet echt serieus te nemen. Homoseksuele personages werden decennialang gedegradeerd tot bijfiguren in romkoms of de extremiteiten van hun geaardheid stonden voorop. Seks vormde in dat geval dan meestal de hoofdmoot.

Er verschijnen gelukkig steeds meer producties waarin diversiteit centraal staat, waardoor een breder publiek zich met de personages kan identificeren. Nog steeds hoognodig in deze Pride-week, want acceptatie van homoseksualiteit zonder vooroordelen is nog steeds een bittere noodzakelijkheid. Het is dan ook een verademing wanneer een drama of komedie seksuele gerichtheid of gender niet als hoofdgegeven gebruikt, maar als een toevallige bijkomstigheid. Daarmee is overigens niet gezegd dat de traditionele comingoutfilm, waar heuse pareltjes tussen zitten zoals Beautiful Thing, Brokeback Mountain en Call Me By Your Name, geen belangrijke functie vervullen.

Darren Star, het brein achter het zeer populaire Sex and the City breekt met Uncoupled dit keer geen lans voor de seksualiteit van de vrouw, maar de vele verschijningsvormen van seksuele en liefdesrelaties tussen mannen in de eenentwintigste eeuw. Deze thematiek wordt ook nog eens (niet al te subtiel) gecombineerd met een knoeperd van een midlifecrisis. In de gaywereld lijkt het wel alsof je leeftijd dubbel telt. Er zijn jonge mannen die op 'daddies' vallen, maar zoals een veertiger verzucht: "Mannen van onze leeftijd zijn haast onzichtbaar." Het kan altijd jonger, knapper, strakker en gewilder.

Het draait allemaal om late veertiger Michael, een succesvolle makelaar met een bataljon aan vrienden en een lekker gevatte vrouwelijke collega. Vlak voordat hij zijn vriend Colin, met wie hij zeventien jaar samen is, binnenleidt naar de locatie van de surpriseparty voor zijn vijftigste verjaardag krijgt Michael een koude douche: Colin is verhuisd naar een appartement voor zichzelf. Zonder aantoonbare reden is Michael weer single en moet hij als homo van bijna vijftig weer de singlemarkt betreden.

De wereld is veranderd in die zeventien jaar. Zijn beste vrienden kunnen erover meepraten. Kunsthandelaar Stanley is nog steeds niet aan de man en walgt van de oppervlakkige datingapps die van stal worden gehaald zelfs als je tien meter van een potentiële scharrel bent verwijderd. Weerman Billy doet het nog steeds goed bij jonge mannen, maar kan geen enkele date behouden. En dan is er nog het eeuwig getrouwde stel 'de Jonathans' die inmiddels zelfs het vaderschap hebben omarmd.

Uncoupled lijkt zodanig op Sex and the City dat de hoofdpersonages een-op-een gekopieerd lijken. Michael mag doorgaan voor columnist Carrie, Billy lijkt nog het meest op de sensuele Samantha, Stanley heeft de gevatte sarcastische humor van Miranda en de twee Jonathans vertegenwoordigen de romantische kijk op het leven van Charlotte.

Een andere belangrijke overeenkomst is dat Michael het allemaal lekker voor elkaar heeft. Ondanks zijn hartzeer – dat door misplaatst zelfmedelijden gaandeweg steeds vervelender wordt – loopt hij de meest luxe feestjes af, heeft een lekker appartement en ziet er zo goed uit dat de knappe jongen mannen zich voortdurend aan zijn voeten werpen.

Nu is ontsnappen uit de hardheid van de realiteit best lekker, maar Michael ontmoet zijn onenightstands of zelfs langdurige scharrels doordat hij tegen ze opbotst. En dan blijken ze zich ook nog aangetrokken te voelen door mannen. Hierdoor is het wel erg lastig identificeren. Wat dat betreft doen de strubbelingen van Stanley veel realistischer aan en deze rol van Brooks Ashmanskas is een verademing tegenover het enorm gelukte leventje van Michael, zijn relatiebreuk ten spijt.

Een centrale rol is weggelegd voor Marcia Gay Harden, die een rijke vrouw speelt die haar appartement wil verkopen en net als Michael is gedumpt door haar echtgenoot. Dit leidt tot de conclusie dat het vooral de bijfiguren zijn die deze Netflix-serie uit de stal van MTV jeu geven. Het is een heerlijke ontsnapping uit de werkelijkheid, maar geen accurate weergave ervan. Star maakt overigens geen enkele schijn dat het hem hierom te doen is geweest. Een tweede Queer as Folk is het echter ook niet.

★★★☆☆

Uncoupled is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen