search
Interview met January Jones over 'Mad Men'
Series / Nieuws

Interview met January Jones over 'Mad Men'

De actrice sprak met ons over afscheid nemen van Betty Draper, omgaan met roem en wat ze heeft gehouden van de 'Mad Men' set.

January Jones werd bekend met de rol van huisvrouw Betty Draper in de successerie Mad Men. Met seizoen 7 komt er een eind aan deze serie. Michelle Iwema sprak de actrice over Betty, roem en memorabilia van de set.

Hoe heeft de rol van Betty Draper je carrière veranderd?
"Het heeft mijn leven veranderd, heeft me veel mogelijkheden gegeven en was een echte les in het acteren. Matt Weiner [die Mad Men bedacht] ging zoveel kanten op met mijn personage, dat ik zoveel leerde en groeide. Het was acht of negen jaar van mijn leven en ik groeide veel als mens en actrice en maakte er veel vrienden. Het gaf me de mogelijkheid om mijn films kieskeurig te kunnen kiezen, omdat ik wist dat ik een vaste baan had. Nu moet ik weer [/i]hustlen[/i]."

Hoe was het om een personage zolang te kunnen spelen in tegenstelling tot een film, waar je na een paar maanden klaar bent met filmen.
"Ik kan het van harte aanbevelen. Bij een film weet je vanaf het begin wat het verhaal zal inhouden en hoe het eindigt. Met Mad Men ik heb nooit zolang een personage gespeeld en dat zal waarschijnlijk ook niet meer gebeuren in mijn carrière dus ik was erg aan haar gehecht geraakt. We kregen het script altijd een dag van tevoren, dus ik wist nooit wat er met haar personage zou gebeuren dus ik leefde daardoor echt mee met haar leven. Het was een interessante manier om te filmen, want we kregen weinig voorbereidingstijd en 24 uur om onze dialogen te leren."

Heb je iets gehouden van de set?
"Ik heb een zilveren set messen en vorken gehouden. Ze wilden niks weggeven, we moesten voor dingen gewoon betalen."

En de kleding van Betty?
"De kleren worden allemaal geveild dus misschien dat ik dan een bod kan uitbrengen. Het is toch triest, ik zou op zijn minst een van de jurken moeten hebben. Ik vroeg of ik het horloge [van Betty] mocht hebben, maar ze zeiden toen nee. Ja gemeen hè, ik probeer er niet aan te denken anders word ik boos."

Hoe bereidde je je voor op het afscheid van Mad Men?
We hadden een afscheidsfeestje en ik zorgde dat ik daarvoor goed gehydrateerd was, omdat ik wist dat er veel gedronken zou worden! Het was een hele trieste dag en we waren allemaal erg verdrietig."

Hoe ga je om met de aandacht die gepaard ging met de roem, die je hebt gekregen sinds je in Mad Men speelt?
"Ik vind dat je jezelf er een beetje aan kan onttrekken. Vandaag de dag word je aangemoedigd om dingen als Instagram, Twitter en andere sociale media te onderhouden. Maar met wat wij doen, is het belangrijk om iets privé te houden, omdat je altijd wil dat een publiek je zal geloven als je een ander personage speelt. Het is een balans die je moet zien te vinden. Natuurlijk zitten er negatieve kanten aan het vak, maar de voordelen zijn zo groot dat we ervoor kiezen om het werk te blijven doen. Ik heb een heel mooi leven en daar ben ik erg dankbaar voor."

Wie zijn het die je aanmoedigen om meer over je te weten te komen?
"Door de fans, zij willen dingen over je weten. Als je niet iets deelt, zullen ze wat verzinnen. Dus ik probeer daar een beetje controle en regie over te houden. Ik heb bijvoorbeeld een Instagram account aangemaakt. Zo geef je een klein beetje, maar niet alles van jezelf."


Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen