search
Recensie Netflix-serie 'Aftershock: Everest and the Nepal Earthquake'
Recensie

Recensie Netflix-serie 'Aftershock: Everest and the Nepal Earthquake'

In 2015 werd Nepal getroffen door een heftige aardbeving. Overlevenden vertellen hun verhaal.

Regie: Olly Lambert, Natasha Zinni, Liesel Evans | Aantal afleveringen: 3 | Speelduur: 38-58 minuten| Jaar: 2022

Al decennialang is het beklimmen van de Mount Everest dé ultieme uitdaging voor bergbeklimmers en andere avonturiers. Dat deze klim gepaard gaat met de nodige risico's is algemeen bekend. De klimmers worden hierin dan ook zo goed als mogelijk begeleid door hun gidsen. Maar niemand had kunnen verwachten wat op 25 april 2015 zou gebeuren.

Die bewuste zaterdag werd de bevolking van Nepal opgeschrikt door een heftige aardbeving. Hoofdstad Kathmandu werd zwaar getroffen, maar ook de vele bergbeklimmers die zich op dat moment op de Mount Everest bevonden kregen de schrik van hun leven. Velen vonden zelfs de dood. De driedelige docuserie Aftershock: Everest and the Nepal Earthquake laat met een combinatie van reconstructies, foto's en bewaard beeldmateriaal zien wat in die dagen precies is gebeurd.

Overlevenden van deze natuurramp komen aan het woord en vertellen wat zij tijdens de aardbeving en de dagen daarna hebben meegemaakt. Je krijgt op deze manier een goed en realistisch beeld van de omvang van deze ramp en hoe verschrikkelijk het moet zijn geweest voor de mensen die hier middenin zaten.

Terwijl de hopen puin in Kathmandu werden uitgekamd, op zoek naar overlevenden, zaten honderden bergbeklimmers vast op de Mount Everest. Vele bergbeklimmers werden bedolven onder een lawine, niet wetend wat zich op dat moment in Kathmandu of zelfs ook maar aan de andere kant van de berg afspeelde. Voor de bergbeklimmers gold vooral dat ze op de juiste plaats op de berg moesten zitten om een kans te maken de ramp te overleven.

De verschillende kampen op de Mount Everest werden allemaal getroffen door de aardbeving. Maar terwijl het ene kamp er goed vanaf kwam, werd een ander kamp zwaar getroffen, met vele doden en zwaargewonden tot gevolg. De reddingsoperatie om de klimmers van de berg af te halen duurde dagen. Zelf de weg terug naar beneden vinden was na de aardbeving namelijk onmogelijk.

Doordat overlevenden die ten tijde van de ramp op verschillende locaties waren hun verhaal doen, krijg je als kijker een goed beeld van hoeveel verschil je locatie kan maken op zo'n moment. Puur geluk dus voor de overlevenden, want niemand zag dit aankomen. Er komen zowel overlevenden uit Kathmandu, uit de diverse kampen op de Mount Everest als uit de Langtang-vallei aan het woord.

Door nieuwsbeelden af te wisselen met foto's en videobeelden van ooggetuigen en de overlevenden aan het woord te laten, slagen de makers erin om een zeer compleet beeld te schetsen van wat er die dagen is gebeurd. Een zeer interessante en volledige documentaire dus voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis, natuurrampen en Nepal.

★★★★☆

Aftershock: Everest and the Nepal Earthquake is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen