search
Recensie Netflix-serie 'Gang Zielonej Rekawiczki'
Recensie

Recensie Netflix-serie 'Gang Zielonej Rekawiczki'

Nadat ze een overval hebben gepleegd, duiken drie oudere dames onder in een verzorgingstehuis.

Regie: Joanna Hartweg-Skalska, Anna Novák-Zemplinska | Cast: Magdalena Kuta (Zuzanna), Malgorzata Potocka (Kinga), Anna Romantowska (Alicja), Beata Bandurska (Marzena), Zdislaw Wardejn (Stefan), Andrzej Grabowski (Igor), e.a. | Aantal afleveringen: 8 | Speelduur: 29-36 minuten | Jaar: 2022

Misdaad en humor komen samen in Gang Zielonej Rekawiczki. Drie oudere dames plegen een overval en moeten onderduiken. Dat gebeurt in een verzorgingstehuis, waar ze doen alsof ze er thuishoren. Hier gaan ze gewoon door met hun 'werk' en komen er al snel achter dat de directrice die ze betalen voor onderdak zelf iets te verbergen heeft.

De stuntelige acties maken de serie humoristisch en het plot heeft een verrassend hoog Robin Hood-gehalte. De drie dames gaan verder met stelen en beroven, maar alleen van oplichters die hun geld hebben verdiend ten koste van anderen. Overal waar ze komen laat het drietal iets achter dat hen kenmerkt, namelijk een groene handschoen.

Tijdens het verblijf in het verzorgingstehuis groeit het medeleven van het drietal richting hun medebewoners, waarop ze besluiten hen van de op geld beluste directrice te ontdoen. Sterker nog, ze weten de situatie met de hulp van de andere bewoners zo te manipuleren dat de politie denkt dat de directrice achter al hun berovingen zit, waardoor ze wegkomen met wat ze zelf allemaal op hun kerfstok hebben.

Een echte "eind goed, al goed"- serie, met veel humor en weinig spanning. Het verhaal is leuk gebracht, maar de makers slagen er niet in de volledige aandacht van de kijker vast te houden. Gang Zielonej Rekawiczki is luchtig en daardoor ontspannend om te zien, maar hier en daar ook onsamenhangend en ongeloofwaardig.

De gebeurtenissen hebben vaak namelijk geen logisch verband. Alle elementen lijken als losse onderdelen aan elkaar te zijn geknoopt. Om het passend te maken zitten er onrealistische scènes tussen. Een agent die undercover gaat en zo zenuwachtig is dat hij niet eens uit zijn woorden komt, een kleinzoon die zijn oma besteelt terwijl het zijn oma niet is en een vrouw die blind speelt maar toch steeds alles lijkt te zien. Wat meer oog voor detail en een realistischer verhaal zouden Gang Zielonej Rekawiczki een stuk geloofwaardiger hebben gemaakt.

Het einde van de serie laat veel open. De dames lijken er goed mee weg te komen, maar dat is dan ook alles wat de kijker te weten komt. Hoe het hen verder vergaat wordt niet meer duidelijk en ook op de vraag of de directrice van het tehuis echt vervolgd wordt komt geen antwoord. Dit biedt voor de makers alle ruimte om een eventueel tweede seizoen te maken, wat met wat kleine aanpassingen best eens een succes zou kunnen worden.

★★★☆☆

Gang Zielonej Rekawiczki is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen