search
'American Idol' stopt na 15 seizoenen
Series / Nieuws

'American Idol' stopt na 15 seizoenen

De moeder van alle muzikale talentenprogramma's komt tot een eind.

Michelle Iwema

Het vijftiende seizoen van het talentenprogramma American Idol zal in januari worden uitgezonden, maakte Fox bekend. Hiermee komt de langlopende serie na dertien jaar op de Amerikaanse buis tot een eind. Echt verrassend was de keuze niet om de stekker eruit te trekken, want de kijkcijfers liepen de laatste jaren behoorlijk terug.


Maar toen de serie net begon was het een gigantisch succes. De originele jury bestond uit Simon Cowell, Paula Abdul en Randy Jackson. Deze veranderde over de loop van de jaren, maar de presentatie bleef altijd in handen van Ryan Seacrest. Momenteel zitten achter de jurytafel Jennifer Lopez, Keith Urban en Harry Connick Jr.

Het programma zorgde voor de lancering van een aantal succesvolle carrières, zoals die van winnaars Kelly Clarkson, Carrie Underwood en Adam Lambert die tweede werd in het jaar dat hij meedeed. Ook Jennifer Hudson kreeg bekendheid door haar deelname al haalde zij in het programma de finale niet. Met het verdwijnen van de originele juryleden, daalden de kijkcijfers behoorlijk. Grote namen als Mariah Carey als jurylid wisten te zorgen voor een tijdelijke opleving, maar het mocht op de lange termijn niet baten. Ook leverde het programma in geen jaren een echte ster op.

Simon Cowell gaf via People een reactie op het stoppen van de serie die hem een grote ster maakte in Amerika. "Fox heeft een risico genomen met een compleet nieuwe show en ik wil ze bedanken voor de kans. We hebben een fantastische tijd gehad."

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen