search
Eerste indruk Disney+-serie 'Willow'

Eerste indruk Disney+-serie 'Willow'

Sinds de film is er in de wereld van Willow veel veranderd. Ruim dertig jaar later is er een opvallend hoog young adult-gehalte.

Arjan Welles
Regie: Stephen Woolfenden | Cast: Ruby Cruz (Kit Tanthalos), Erin Kellyman (Jade Claymore), Alexis Rodney (Lachlan), Ellie Bamber (Dove), Dempsey Bryk (Airk Tanthalos), Joanna Whalley (Koningin Sorsha), Warwick Davis (Willow Ufgood), e.a. | Speelduur: 54 minuten | Jaar: 2022

In 1988 verblijdde regisseur Ron Howard de wereld met zijn fantasyfilm Willow, gebaseerd op een verhaal van George Lucas. Hierin poogde de dwerg uit de titel een meisje dat de ondergang van heks Bavmorda zal betekenen in veiligheid te brengen, nadat hij spijt kreeg het kind bij mensen achter te hebben gelaten. De film betekende de doorbraak van Warwick Davis en Val Kilmer.

Omdat alles wat vroeger scoorde tegenwoordig uit de mottenballen moet worden gehaald besloot Disney een televisieserie te maken over Willow die fungeert als vervolg op de film. We komen te weten dat de inmiddels volwassen Elora, het kind uit de film, in verborgenheid leeft. Niemand kent haar ware identiteit, ook zijzelf niet. Daar gaan we vast in deze eerste aflevering achter komen.

De samenvatting van de film zorgt ervoor dat deze serie met wat moeite prima los te bekijken is, maar wat meer houvast was toch ook wel fijn geweest. We maken kennis met enkele nieuwe personages, waaronder de kinderen van koningin Sorsha, Kit en Airk. Als laatstgenoemde bij een gewelddadige aanval van de vijand wordt ontvoerd, vormt zich een gezelschap om de prins te bevrijden en uiteraard vele avonturen aan te gaan.

Lucas kreeg eind jaren tachtig al de kritiek dat hij een slap aftreksel van het werk van J.R.R. Tolkien fabriceerde. Dit leidde ertoe dat Willow aanvankelijk geen succes was, maar later toch waardering vond. Deze serie lijkt eenzelfde lot beschoren, want het vormen van het gezelschap dat de zoektocht aangaat doet denken aan de club die in The Lord of The Rings op missie gaat om de ring te vernietigen.

Disney heeft er een dik young adult-sausje overheen gegoten, want ondanks de vele films en series in dit genre heeft het kennelijk nog steeds niet aan interesse hoeven inleveren. Ook lost de studio wederom de belofte in om meer diversiteit onder de personages te brengen. Wat geforceerd voelt dit wel.

Na het zien van deze eerste aflevering sta je niet gelijk te springen om verder te kijken. Dat komt vooral omdat in de opstartfase het nog niet echt duidelijk is waar het allemaal naartoe zal gaan en ook de aansluiting bij de personages moet nog worden gevonden. Toch is het een aangenaam gegeven dat Davis zijn titelrol opnieuw heeft opgepakt.

Willow is te zien bij Disney+.

Aanbevolen artikelen