search
Recensie Netflix-serie 'Crime Scene: The Texas Killing Fields'
Recensie

Recensie Netflix-serie 'Crime Scene: The Texas Killing Fields'

Tientallen moorden in en rondom een onbegaanbaar stuk land bleven decennia lang onopgelost.

Regie: Jessica Dimmock | Aantal afleveringen: 3 | Speelduur: 47-51 minuten| Jaar: 2022

Decennialang verdwenen er op onverklaarbare wijze tientallen jonge vrouwen in Texas. Allemaal werden ze voor het laatst gezien in de buurt van een overwoekerd natuurgebied vlakbij de snelweg, de I-45. Niemand wist wat er met deze vrouwen gebeurd was, tot toevalligerwijs twee jongens op de resten van een van de meisjes stuitten. Meerdere vermisten werden in hetzelfde gebied dood teruggevonden, maar de zaak bleef grotendeels onopgelost.

Tot op heden zijn de nabestaanden nog steeds op zoek naar antwoordden. De politie blijkt steken te hebben laten vallen en hoewel niet alle moorden tot dezelfde dader kunnen worden herleid, zijn er wel sterke vermoedens over wie er achter deze afschuwelijke gebeurtenissen kan hebben gezeten. Een deel van de moordzaken is inmiddels opgelost, maar een ander deel blijft tot op de dag van vandaag, ruim vijftig jaar na het verdwijnen van deze jonge vrouwen, een raadsel.

De documentaireserie Crime Scene: The Texas Killing Fields volgt in hoofdlijnen de zoektocht van een vader van een van de slachtoffers. Zelf leefde hij anderhalf jaar lang in onzekerheid over zijn vermiste dochter. Toen zij eenmaal gevonden werd, was het te laat om nog een doodsoorzaak vast te stellen. Bij de verdwijningen die volgden zette hij zich in voor de familieleden en deed zijn uiterste best te helpen zoeken naar antwoorden.

Daarnaast komen andere familieleden en nabestaanden aan het woord. Ook diverse betrokkenen, zoals een rechercheur die vastbesloten is alle moorden op te lossen voordat hij met pensioen gaat, laten hun kijk op dit alles zien. Als kijker vraag je je voornamelijk af hoe het mogelijk is dat er zo lang zoveel afschuwelijks heeft kunnen plaatsvinden in dit gebied.

De diverse daders worden al snel in beeld gebracht. En wat blijkt: niet alle moorden zijn aan dezelfde dader toe te schrijven. De makers laten echter vrij duidelijk zien dat ook voor de tot op heden onopgeloste zaken een zeer sterk vermoeden over de identiteit van de dader. De makers schromen dan ook niet deze met naam en toenaam aan te wijzen. Zelfs de stiefdochter van deze man laat haar overtuiging van zijn schuld duidelijk naar voren komen.

Crime Scene: The Texas Killing Fields belicht de zaken vanuit het oogpunt van de nabestaanden, met veel respect voor hen en de slachtoffers. Op heldere wijze wordt de kijker voorzien van alle informatie die over deze afschuwelijke moorden beschikbaar is. Je kan dan ook niet anders dan met afschuw volgen wat hier is gebeurd en je afvragen hoe het mogelijk is dat niet alle daders levenslang achter slot en grendel zijn beland.

★★★★☆

Crime Scene: The Texas Killing Fields is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen