search
Jaren 90-fenomeen  'Jomanda: Lady of the Light' nu te streamen op HBO Max
Series / Nieuws

Jaren 90-fenomeen 'Jomanda: Lady of the Light' nu te streamen op HBO Max

Deze docu-serie toont medium Jomanda, haar bijna bizarre succes en rechtszaken, waarna zij verdween.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
De jaren '90 in Nederland toonden een apart fenomeen: Joke Damman, oftewel Jomanda, maakte furore als healer. Ze had giga-bijeenkomsten in Tiel, verkocht ingestraald water en was feitelijk een BN-er. Ze werd aangeklaagd na het overlijden van actrice Sylvia Millecam en is sindsdien uit beeld verdwenen.

De documentaire toont bijna 'Amerikaanse toestanden' in de evenementenhal, de gerechtelijke procedure en bespreekt Jomanda's leven in Canada.

Hardcore gelovigen en harde critici


Jomanda genoot een weergaloos succes. De diensten waren massaal, mensen kropen en rolden letterlijk over de grond, maar ook had ze vele critici. Jomanda verscheen toendertijd ook in de nodige tv-programma's om haar verhaal te doen. Ze had pittige meningen over zaken als ziekte en de oorzaken ervan, wat menigeen in het verkeerde keelgat schoot.

Dichte deur


Jomanda zelf heeft iedere medewerking aan de documentaire geweigerd. Wel is ze aan de telefoon te horen in een gesprek met programmamaakster Tineke de Nooij, die haar (op)zoekt in Canada maar niet binnengelaten wordt.

Aanklacht en vrijspraak


Nadat Sylvia Millecam overleed (2001) na het weigeren van reguliere medische zorg, werd onder andere Jomanda aangeklaagd. Zij en drie artsen zouden mogelijk een rol hebben gespeeld door Millecam weg te houden van passende medische zorg.

Emigratie


Jomanda vertrok in 2010 naar Canada, waar ze sindsdien een teruggetrokken bestaan leidt. Ze werd uiteindelijk in 2013 vrijgesproken door de Hoge Raad maar wil desondanks niets meer met Nederland te maken hebben.

De Nooij, destijds bevriend met Jomanda, moest het uiteindelijk doen met het eerder genoemde telefonische contact. Wel heeft Jomanda op afstand De Nooij's heup ingestraald.

Je kunt Jomanda: Lady of the Light nu streamen op HBO Max.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen