search
Deze nieuwe HBO-serie is een raadsel: onverwacht wel/niet succesvol
Series / Nieuws

Deze nieuwe HBO-serie is een raadsel: onverwacht wel/niet succesvol

Hoe een animatieserie de gemoederen kan verhitten zodat onduidelijk is: yay of nay?

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Actrice en komiek Mindy Kaling is, samen met Charlie Grandy, verantwoordelijk voor een 'Scooby Doo'-reboot, maar wel met Velma Dinkley als het centrale personage. Het rare is dat de animatieserie Velma ronduit slechte reacties heeft, maar goede kijkcijfers.

Wat er precies aan de hand is, wordt vooralsnog niet helemaal duidelijk.

Fan maakt hervertelling


Mindy Kaling, Amerikaanse met Indiase roots, was een ongelooflijke fan van Velma: "Er waren nu eenmaal geen Indiase meisjes op tv toen ik opgroeide, maar ik voelde een band met Velma. Ze was niet supermooi, droeg een bril maar was wel heel slim".

Slechte reviews, hoge kijkcijfers


Velma is dus Indiaas, en de rest van de vriendengroep heeft ook andere etniciteiten. Volgens sommigen is dit een onhandige poging om maar woke te doen, en had men maling aan het Scooby Doo-materiaal.

Op Rotten Tomatoes is de publieksscore 6%, maar de serie staat sinds de première in de top 10. Verder is het aantal streamings meer dan verdubbeld voor deze week (The Wrap): 127%. Wat kan hier aan de hand zijn?

Review bombing of diepere kritiek?


Sommige series krijgen te maken met review bombing: gebruikers schrijven slechte recensies omdat het idee ze niet aanstaat. Er schijnen nogal wat flauwe kritieken online te vinden te zijn. Het respectabele Variety is echter ook niet onder de indruk, waarbij "'Velma' niet zo bijzonder is als de serie probeert te zijn". De kijkcijfers worden dan ook verklaard als 'haatkijken': naar een serie kijken omdat je die ongelooflijk slecht vindt.

Een Scooby Doo mysterie is het zeker: wil je dit raadsel oplossen, kijk dan
Velma op HBO Max.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen