search
Populair lied uit 'The Last of Us' levert oorspronkelijke artiest geen cent op
Series / Nieuws

Populair lied uit 'The Last of Us' levert oorspronkelijke artiest geen cent op

Het liedje zag een enorme boost na aflevering 3 maar levert Linda Ronstadt niets op.

Tegenwoordig gebeurt het steeds vaker dat producenten liedjes van weleer in moderne series toevoegen. Zo was ook het geval in de laatste aflevering van The Last of Us. De oorspronkelijke artiest krijgt ondanks de enorm toegenomen populariteit geen cent.

In het aangrijpende derde hoofdstuk van de serie over het verhaal van Bill en Frank komt het lied Long, Long Time prominent voorbij. Het lied werd oorspronkelijk geschreven door Gary White en opgenomen door zangeres Linda Ronstadt in 1970. Het was voor Ronstadt toentertijd een redelijke hit maar steeg enorm op streamingdiensten na aflevering drie.

Alle rechten kwijt


We zagen het al eerder in het vierde seizoen van Stranger Things. Het lied Running Up That Hill van Kate Bush werd in een van de afleveringen gebruikt kreeg ook een enorme opleving. Ronstadt's Long, Long Time zag op Spotify een toename in streams van maar liefst 4900% binnen het eerste uur nadat aflevering drie online werd gezet.

Ronstadt heeft er echter geen financiële baat bij. Ze verkocht in maart van 2021 namelijk een aantal rechten, waaronder royalty's van haar opgenomen muziek en enkele masters. Daarnaast vertelt ze dat ze überhaupt nooit eigenaar was van de master van het lied, dat is schrijver White die er dus waarschijnlijk een leuk zakcentje aan zal overhouden.

Kijk elke week naar een nieuwe aflevering van The Last of Us op HBO Max.





Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen