search
Recensie SkyShowtime-serie 'The Undeclared War'

Recensie SkyShowtime-serie 'The Undeclared War'

Deze vrij ingewikkelde serie over cyberoorlog brengt eigenlijk niets nieuws.

Dieuwertje Deutekom
Regie: Peter Kosminsky | Cast: Hannah Khalique-Brown (Saara Parvin), Simon Pegg (Danny Patrick), Maisie Richardson-Sellers (Kathy Freeman), Edward Holcroft (James Cox), Adrian Lester (Andrew Makinde), e.a. | Aantal afleveringen: 6 | Speelduur: 45-56 minuten | Jaar: 2022

The Undeclared War draait om een cyberoorlog als prelude voor een daadwerkelijke oorlog. Aangezien sinds een jaar oorlog in Europa geen ondenkbare situatie meer is snijdt deze serie een actueel en serieus onderwerp aan, maar helaas zijn de inhoud en voorgestelde toekomstscenario's niet opmerkelijk genoeg om de kijker aan het denken te zetten. Dat nepnieuws en deepfakes kunnen zorgen voor chaos en problemen wisten we eigenlijk al wel.

De hackerwereld die in de serie wordt neergezet is door al het jargon voor leken soms moeilijk te volgen. De makers doen hun uiterste best dit te vergemakkelijken door hun verbeelding te gebruiken in plaats van slechts een beeldscherm met cijfertjes te laten zien, maar dit helpt slechts gedeeltelijk. Het draagt vooral bij aan de originaliteit van de serie.

De sympathieke en intrigerende hoofdpersoon Saara is een binnenvetter, uitstekend gespeeld door de jonge Hannah Khalique-Brown, een actrice die veel kan overbrengen door slechts haar ogen te gebruiken. Met haar stille spel biedt zij een goede aanvulling op de spannende toon van de serie. Het gevoelige achtergrondverhaal wordt mooi gecombineerd met de hectiek van de cyberaanval.

De spanning is direct voelbaar, door onder meer een goede soundtrack en one-shot-camerawerk. Maar na de eerste afleveringen zwakt de spanning wat af, vooral omdat het verhaal steeds ingewikkelder wordt. Om het nog erger te maken zijn de laatste twee afleveringen op SkyShowime met elkaar verwisseld, wat voor oningewijde kijkers voor een compleet chaotische kijkervaring zal zorgen.

The Undeclared War stelt dat nepnieuws een maatschappij zodanig verzwakt dat een land gevoelig wordt voor oorlog. Dat kan kloppen, maar het is geen verrassend of shockerend idee. De details in de serie hieromtrent zijn niet origineel genoeg om de kijker echt aan het denken te zetten. Toegegeven, het is een intrigerend idee dan een overvloed aan nepnieuws een heel land kan gaslighten zoals een overvloed aan leugens een individu volledig in de war kan brengen. Maar uiteindelijk wel vrij algemeen, waardoor het niet echt tot de verbeelding spreekt.

Gezien de tijd waarin het verhaal zich afspeelt, enkele jaren in de toekomst, en de verwijzingen naar de huidige situaties rond corona en de oorlog in Oekraïne, is het vrij duidelijk dat de makers iets te zeggen hebben over het escaleren van deze problematiek. Heel jammer dus dat dit niet erg sterk overkomt. Vooralsnog biedt de serie vooral handige tips voor Vladimir Poetin, al is het moeilijk voor te stellen dat die ook een gewoon mens is en naar streamingdiensten kijkt. Dat is pas een mindblowing concept.

★★☆☆☆

The Undeclared War is te zien bij SkyShowtime.

Aanbevolen artikelen