search
Klassieker of eendagsvlieg? De podcast 'Daar Bleef Je Voor Thuis' zoekt het voor je uit
Series / Featured

Klassieker of eendagsvlieg? De podcast 'Daar Bleef Je Voor Thuis' zoekt het voor je uit

De wereld van de Nederlandse televisie wordt onder de loep genomen

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Welke shows van vroeger zou je nu nog steeds kunnen uitzenden? Of welke zouden vandaag de dag écht niet meer kunnen?

Mediajournalist Ron Vergouwen en mediadeskundige Bjorn Bouwens duiken samen in de geschiedenis van de Nederlandse televisieprogramma's.



Honeymoon Quiz


We hebben spelshows zien komen en zien gaan, maar er zijn altijd shows die blijven hangen. Goede, óf slechte.

Bijvoorbeeld Ron's Honeymoon Quiz, een legendarische quiz waarin Ron Brandsteder pasgetrouwde koppels het tegen elkaar moesten opnemen voor een luxe huwelijksreis. De populaire quiz liep van 1987 tot 1996.



Travestieshow


Wie had ooit gedacht dat Robert ten Brink De Travestieshow zou presenteren?

Dit gebeurde in 1995. RuPaul zette de 'drag race' misschien op de kaart, maar Ten Brink was zijn tijd ver vooruit met deze show. Of was het alleen maar amusement?

De Travestieshow volgt diverse mannen die van doorsnee huisman tot vrouw getransformeerd zullen worden en dan een act opvoeren. Heel 'woke' is het dus allemaal niet in 1995.



Soaps


Ook de soap series komen voorbij. Bijvoorbeeld Medisch Centrum West. Was dat nou de allereerste Nederlandse soapserie? Of was het toch meer een drama serie?

In de soap werden allerlei maatschappelijke problemen aangekaart, maar het programma was ook wel te vergelijken met een doktersroman.



En wie kent Goudkust nog? Jarenlang een grote rivaal van Goede Tijden, Slechte Tijden. In deze aflevering wordt ook gebeld met acteur Filip Bolluyt en actrice Gepke Witteveen, die jarenlang in de serie speelden.



Bart de Graaff


Bart de Graaff is nog steeds een icoon. De oprichter van omroep BNN (Bart's Neverending Network) stierf veel te vroeg aan een nierziekte.

Toch wist hij zijn stempel goed op het televisielandschap te drukken. Met programma's als Teringtubbies, een persiflage op de Teletubbies, De Stalkshow en natuurlijk Waar kan ik je 's nachts voor wakker maken? bleef De Graaff de grenzen opzoeken.

Of programma's als De Stalkshow, waarin De Graaff BN'ers volgde om ze cadeautjes te geven, vandaag de dag nog zouden kunnen is nog maar de vraag.



Kopspijkers


Ook wordt er stil gestaan bij persiflage, en met name de koning van de persiflage programma's: Kopspijkers, dat van 1995 tot 2005 liep.

Jack Spijkerman en zijn cabaretgroep, bestaande uit Thomas van Luyn, Mike Boddé, Erik van Muiswinkel en vele anderen, sloten het programma elke week af met cabaret.

Dit begon aan tafel, als een talkshow. In latere seizoenen werden gasten ontvangen in een bar met elke week een ander thema.

Overigens mogen ook Owen Schumacher en Paul Groot niet ontbreken, die later Koefnoen zouden maken.

Kopspijkers liep, zodat programma's als Koefnoen en Draadstaal konden rennen.



Reality


De reality series mogen natuurlijk ook niet ontbreken. Het allereerste seizoen van Idols bijvoorbeeld. Dat voor Nederlandse begrippen best grote geschiedenis geschreven heeft.

En Big Brother, de eerste reality serie die Nederland tot op het bot verdeelde: je vond het geweldig - of je vond het walgelijk. Waar je ook stond, Big Brother stond aan het begin van de reality serie in Nederland.

Vele programma's, waaronder bijvoorbeeld het bizarre De Gouden Kooi, van Talpa, zouden volgen.

Daar Bleef Je Voor Thuis verschijnt één tot twee keer per maand bij Spotify, Apple Podcasts en andere podcast apps.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen