search
Recensie Netflix-serie 'Waco: American Apocalypse'
Recensie

Recensie Netflix-serie 'Waco: American Apocalypse'

Schokkende documentaire toont hoe de Amerikaanse overheid een zwaarbewapende religieuze groep trachtte te overmeesteren.

Regie: Tiller Russell | Aantal afleveringen: 3 | Speelduur: 45-51 minuten | Jaar: 2023

Een religieus leider, naar eigen zeggen 'de verlosser', bouwde in de Texaanse stad Waco een complete gemeenschap. Omdat hier veel kinderen aanwezig waren en minstens zoveel wapens besloot de overheid in 1993 het complex van deze Branch Davidians binnen te vallen. De inval verliep niet bepaald zonder slag of stoot en er volgde een 51 dagen durende impasse, met een dramatisch slot. Reden genoeg om het verhaal dertig jaar later nog eens onder de aandacht te brengen in de vorm van een interessante documentaire.

Waco: American Apocalypse toont de onmogelijke missie met nooit eerder vertoonde beelden en getuigenverklaringen. Beide kanten van het verhaal worden belicht voor een realistische indruk van wat zich in deze periode allemaal afspeelde op en om het terrein van de gemeenschap. In chronologische volgorde wordt precies uitgelegd welke stappen de overheid heeft ondernomen, met als voornaamste doel het vrij krijgen van de kinderen, maar ook ervoor zorgen dat de leider van de groep zich zou overgeven, uit angst dat hij een gevaar zou kunnen vormen voor de samenleving

De regionale politie en de FBI waren het niet bepaald met elkaar eens over de mate van geweld die bij deze operatie geoorloofd zou zijn en de uiteindelijke reactie van Koresh had niemand kunnen voorzien. Door de desastreuze uitkomst van de operatie kreeg de overheid het achteraf zwaar te verduren, want ook in de Verenigde Staten staan de beste stuurlui immers aan wal.

Waar menig documentairemaker nog weleens eenzijdig te werk gaat, pogen de makers van Waco: American Apocalypse alle kanten van het verhaal te belichten. Zo komen onder meer een scherpschutter van de FBI, twee onderhandelaars, een journalist, agenten en diverse Branch Davidians aan het woord. Bovendien worden feiten boven aannames gesteld. Verwacht dus geen opgesmukte verhalen, spannende reconstructies of onverwachte wendingen.

Stap voor stap wordt al het mogelijke bewijsmateriaal uit de kast getrokken. Er wordt uitgelegd wat er is gebeurd en dit wordt onderbouwd door getuigenverklaringen en beeld- en geluidsmateriaal van destijds. Alles wat in 1993 verborgen bleef komt nu aan het licht. Deze aanpak zorgt ervoor dat geen enkele vraag onbeantwoord blijft, alhoewel er na het zien van deze documentaire genoeg vragen rijzen over hoe iets zo onvoorstelbaar uit de hand heeft kunnen lopen.

Waco: American Apocalypse kan worden gezien als een naslagwerk van een gebeurtenis die nooit mag worden vergeten. De documentaire is informatief en objectief, zonder de intentie te entertainen. Dat is ook niet nodig, want het onderwerp geeft voldoende aanleiding om de hele serie in één keer uit te willen kijken en van de ene verbazing in de andere te kunnen vallen.

★★★☆☆

Waco: American Apocalypse is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen