Dit zijn de gevolgen van Netflix' restricties op delen wachtwoorden

Onderzoek door Wells Fargo geeft de eerste resultaten voor de streaming-gigant.

Valeria Milić, 01-04-2023 09:18

Netflix is bezig om het delen van wachtwoorden in te perken. Men is hiermee in Zuid-Amerikaanse landen begonnen, waar gebruikers een toeslag van ongeveer $ 3 betalen voor het delen van hun account. Het doel is om dit uiteindelijk over de hele wereld in te voeren.
Netflix heeft wereldwijd ongeveer 230 miljoen abonnees. In de VS en Canada zijn er bij benadering 30 miljoen mensen die streamen middels een gedeeld account. De Wells Fargo bank heeft in opdracht van Netflix een analyse gemaakt en Indiewire heeft de belangrijkste conclusies op een rijtje gezet.

Positieve start

Het komt er op neer dat de restricties waarschijnlijk positief uit zullen pakken voor Netflix. Van de eerder genoemde 30 miljoen mensen is de prognose dat 15% zal blijven kijken via een gedeeld account. Dit betreft zo'n 4,5 miljoen mensen. Door de toeslag die de hoofdgebruiker dan gaat betalen, wat naar verwachting $ 7,99 zal zijn, stijgt de omzet voor Netflix.

Een andere groep, zo'n 25%, zal kiezen voor een afzonderlijk Netflix-abonnement. We praten dan over zo'n 7,5 miljoen mensen. Ook van die kant komt er dus meer geld in het laatje. Het feit dat 40% van mensen die op dit moment niets betalen wél betalende klanten worden is een ongelooflijk goede start. Mocht dit inderdaad zo uitpakken, dan zal Netflix de schattingen van Wall Street ruimschoots overstijgen. De eerstgenoemde had voor 2023 immers 'slechts' 2 miljoen nieuwe abonnees voorspeld.

Nederlandse situatie

Op de website van Netflix Nederland staat inmiddels al wel dat je je wachtwoord niet mag delen met mensen die geen onderdeel uitmaken van je huishouden. RTL Nieuws berichtte eerder al dat je niet direct een toeslag moet betalen indien dit toch gebeurt. Wel is het mogelijk dat degene die gebruikt maakt van je password wordt gevraagd om zijn/haar apparaat te verifiëren. Deze code wordt naar het mailadres van de hoofdgebruiker gestuurd, die dit vervolgens weer doorgeeft aan de persoon in kwestie.

De verwachting is dat tegen het einde van het eerste kwartaal van dit jaar de volgende stappen gezet zullen worden. Hierbij kun je denken aan een toeslag voor Netflix-abonnees die hun account delen. De toeslag is op het moment van schrijven nog niet bekend, de schatting is dat het om ongeveer € 3 per maand zou gaan.

Lees meer over: Netflix, wachtwoord delen, restricties delen wachtwoord, Wells Fargo, analyse, serie, series

Populair nieuws

Populair nieuws

Een van de beste thrillers ooit staat op Netflix

Een van de beste thrillers ooit staat op Netflix