Populaire sciencefiction serie 'Orphan Black' viert tien jarig jubileum

Tien jaar 'Orphan Black' worden gevierd met bijzondere momenten uit de serie

Daan Kusen, 01-04-2023 18:03

Let op: dit bericht bevat mogelijk spoilers

Het avontuur voor Sarah Manning begon op een perron als ze zichzelf voor een trein ziet springen. Het kloon-avontuur van Orphan Black begon tien jaar geleden.

Clone Club

Tien jaar geleden leerde Sarah (Tatiana Maslany) dat er identieke versies van haar rondliepen. Al snel raakte ze bekend met huisvrouw Alison, studente Cosima, Helena, Rachel Duncan en zo veel meer.

In vijf seizoenen moet Sarah, bijgestaan door haar adoptiebroer Felix (Jordan Gavaris), detective Art Bell (Kevin Hanchard), adoptiemoeder Siobhan Sadler (Maria Doyle Kennedy) en haar zussen de raadsels rondom hun bestaan oplossen.

Waar het allemaal begon

Orphan Black begint op een treinstation waar Sarah Manning op een treinstation een jonge vrouw voor een aankomende trein ziet lopen.

Sarah, oplichtster door noodzaak, ziet haar kans en duikt letterlijk en figuurlijk het leven in van deze onbekende vrouw die zoveel op haar lijkt.


Sarah en Helena

In het eerste seizoen maken we kennis met Helena. Een kloon die gebrand is om "onzuivere" versies van zichzelf te vermoorden.

Een onbegrijpelijke aantrekkingskracht brengt de twee vrouwen samen en langzaam maar zeker wordt Helena ook onderdeel van de 'Clone Club'.


Dansfeestje

In een serie die vaak duister is en waar de personages regelmatig in levensgevaar verkeren is het ook wel eens fijn om te relaxen.

Een legendarische scène is dan ook het dansfeestje van de 'Clone Club' aan het einde van het vierde seizoen.


De Pen

Rachel Duncan is al sinds het begin een geduchte tegenstander van de Clone Club. Hoewel Rachel ook een kloon is, werkt Rachel bij het bedrijf dat de experimenten uitvoert.

In de strijd om het DNA van Sarah's dochtertje Kira zijn zowel Rachel als Sarah roekeloos. En dat leidt tot deze scene.


Donnie Hendrix

Alison Hendrix is een gewone vrouw die aanvankelijk niets met klonen en haar zussen te maken wil hebben.

Toch, naar mate de serie vordert komen zij en haar man Donnie toch steeds in de problemen. Zoals die keer dat Donnie het zat was.


De dood van Ms. S.

Siobhan Sadler heeft altijd aan Sarah's kant gestaan. Als pleegmoeder nam zij het op zich om haar pleegdochter en zoon Felix tegen alles te beschermen.

Ook als dat haar dood wordt, zoals uiteindelijk gebeurde in deze hartverscheurende scène in seizoen vijf.Helena's baby's

Vruchtbaarheid is in Orphan Black al seizoenen lang een belangrijk gegeven. Waarom zijn Sarah en Helena wel in staat om kinderen te krijgen en hun 'sestra's' niet?

In deze emotionele scène gaat voor Helena in de finale van Orphan Black haar wens eindelijk in vervulling.Felix "Fee" Dawkins

Door de avonturen van zijn pleegzus en haar klonen komt kunstenaar Felix, "Fee" voor zijn zus, nog wel eens in de verdrukking.

Zijn leven moet regelmatig plaats maken voor de levens van zijn zussen. Daarom verdiende Felix de opening van zijn kunst tentoonstelling in het vijfde seizoen enorm erg.


Breng ons samen, Sarah

Sarah Manning wordt, na de dood van Beth in de eerste aflevering van seizoen één al snel de onofficiële leider van de 'Clone Club'.

Maar al die verantwoordelijkheid wordt ook Sarah op een gegeven moment te veel. En dan lijkt de uitweg die Beth koos toch best aanlokkelijk.


De nacht dat Beth stierf

Al vanaf de eerste aflevering zijn Beth en Sarah met elkaar verbonden.

In de aflevering The Night That Beth Died, de finale van het vierde seizoen, komt Sarah achter het geheim dat Beth tot het uiterste dreef.


Orphan Black was vijf seizoenen lang een fenomeen. Al die clones die Tatiana Maslany speelde, leken stuk voor stuk echte personages.

Een spiin-off van de serie staat gepland voor later dit jaar, getiteld Orphan Black: Echoes. Krysten Ritter (Jessica Jones) zal de hoofdrol spelen.

Deze zal later dit jaar op AMC en AMC+ te zien zijn. Wanneer de spin-off in Nederland te zien is, is nog niet zeker.

Zodra er nieuws is laten wij het je uiteraard hier weten.


Lees meer over: orphan black, tatiana maslany, jordan gavaris, dylan bruce, kristian bruun, ari millen, evelyne broch, kevin hanchard, maria doyle kennedy, bbc america, science fiction, clone club

Populair nieuws

Populair nieuws

Een van de beste thrillers ooit staat op Netflix

Een van de beste thrillers ooit staat op Netflix