search
Deze 3 gloednieuwe documentaires breken door op Netflix, SkyShowTime en NPO Start
Films / Featured

Deze 3 gloednieuwe documentaires breken door op Netflix, SkyShowTime en NPO Start

Onrecht jegens vrouwen in de VS, de strijd tegen apartheid, en een dodelijke tragedie op de racebaan.

Intense verhalen uit twee compleet verschillende hoeken passeren de revue deze week: seksueel geweld in de VS en de strijd tegen de apartheid in Zuid-Afrika. Toe aan wat lichters? Dan is een nieuwe documentaire over de racegeschiedenis misschien meer iets voor jou.

Victim/Suspect | NetflixAangifte doen wegens een verkrachting, maar vervolgens zelf in de gevangenis belanden. Het overkwam meerdere vrouwen in de VS, die onterecht vast werden gezet. In deze schrijnende documentaire komt de waarheid boven water en wordt de beangstigende realiteit getoond van zedenzaken in de VS.

Ruby Dijk gaf de aangrijpende documentaire 4 sterren en zei: "In al zijn simpliciteit is 'Victim/Suspect' een echt angstaanjagende film, die de vraag oproept of aangifte doen in het geval van seksueel geweld het waard is voor slachtoffers. Niet alleen zijn de vrouwen eindeloos getreiterd en gekleineerd door de politieagenten die hen hadden moeten helpen, ze zijn vaak ook nog op meedogenloze wijze met de grond gelijk gemaakt in de pers."

Lees de rest van de recensie.

Klaas de Jonge, de Prijs van Vrijheid | NPO StartKlaas de Jonge is of een vrijheidsstrijd of een terrorist; het antwoord is afhankelijk van wie je het vraagt. In gesprekken met betrokkenen wordt dit vraagstuk op confronterende wijze afgewogen, wat volgens Terence Shea een eerlijk portret oplevert van een man met een complex verleden.

De documentaire kon daardoor rekenen op 4 sterren. Shea concludeerde: "Sinds 5 mei jongstleden is Klaas niet meer. Maar deze documentaire is iets waar hij trots op mag zijn, want het is niet makkelijk om jezelf publiekelijk in slecht daglicht te laten plaatsen. Maar de boodschap die daaruit komt is onmisbaar: de middelen heiligen niet altijd het doel, hoe nobel dat ook is."

Lees de rest van de recensie.

Villeneuve Pironi | SkyShowTimeDe levens van coureurs Gilles Villeneuve en Didier Pironi wordt uitgebreid besproken in deze documentaire, die een interessant inkijkje geeft in een deel van de racegeschiedenis. De documentaire weet goed met spanning om te gaan volgens Femke van Kooten, maar totaal niet met tempo.

Ze introduceerde de film, die zij 2.5 ster gaf, als volgt: "In de jaren tachtig reisde een select groepje mensen van circuit naar circuit om daar in levensgevaarlijk snelle bolides tegen elkaar te racen. In deze wereld waarin verliezen geen optie was en uitmuntende autocoureurs hechte vriendschappen opbouwden door de enorme risico's die ze elke race weer namen, raceten twee ambitieuze mannen: Gilles Villeneuve en Didier Pironi."

Lees de rest van de recensie.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen