Netflix Kijktip: 'Les témoins'

Netflix Kijktip: 'Les témoins'

Serie met als Engelstalige titel 'Witnesses', is de Franse variant van 'The Killing'

Michelle Iwema, 5 augustus 2015 12:09

De laatste jaren komen er veel mooie misdaadseries van Scandinavische bodem zoals The Bridge en The Killing. Uiteraard sprongen ook andere landen op de band wagon om in te haken op dit succes, met hun eigen grimmige serie met een vrouwelijke detective in de hoofdrol. Het Franse Les témoins past ook in dit rijtje. De serie die onder de Engelstalige titel Witnesses te vinden is in het aanbod van Netflix, heeft alle elementen van een goede crime serie, inclusief een sterke vrouwelijke detective met een goede intuïtie en (uiteraard) een dosis emotionele bagage.
In een Franse kustplaats worden op een dag een aantal lijken aangetroffen in een modelwoning. Ze blijken opgegraven te zijn en door de daders naar de modelwoning gebracht om daar als familie te worden geposeerd. Een maand ervoor was er ook al zoiets gebeurd, en al snel wordt er weer een woning met geposeerde lijken aangetroffen. Detective Sandra Winckler moet het mysterie rond de lijken zien op te lossen. In een van de huizen wordt een foto aangetroffen van de gepensioneerde hoofdrechercheur Maisonneuve. Hij heeft een paar jaar ervoor een auto ongeluk gehad waarbij zijn vrouw overleed en leidt sindsdien een kluizenaarsbestaan. Maar door de persoonlijke link naar hem toe, besluit hij mee te helpen om de zaak op te lossen. Maisonneuve en Sandra zijn geen onbekenden voor elkaar. Langzaamaan wordt duidelijk wie de daders zijn en hun beweegredenen. Ook wordt ontraadseld wat zich tussen de detective en de voormalige hoofdrechercheur heeft afgespeeld.

Het fijne aan deze serie is, dat je er werkelijk meteen inzit. Vanaf de eerste scene is het spannend en raak je als kijker betrokken bij de zaak en de hoofdpersonages. Je hebt dus geen twee afleveringen nodig om in te komen, waardoor dit een perfecte serie is om te bingen. Ook het compacte seizoen van zes afleveringen draagt bij aan het hoge 'binge- gehalte'. Waar sommige series rond een moordzaak sterk beginnen, worden ze wel eens wat minder na een stuk of vijf afleveringen omdat de verhaallijnen ineens worden uitgebreid om te voldoen aan de hoeveelheid die nodig is om het seizoen te vullen. Bij Les témoins is dat niet het geval.

Voor de rol van Maissonneuve werd Thierry Lhermitte gestrikt. Hij is in Frankrijk heel erg bekend, maar met name vanwege zijn komische rollen. Zelf heb ik hem nog niet in een dramatische rol gezien, maar hij was als Maissonneuve totaal overtuigend. Ook Marie Dompnier is goed als Sandra en de twee vormen samen een interessant detective team, juist omdat er dingen tussen hun zijn gebeurd waar ze het niet over hebben waardoor je als kijker ook probeert die puzzelstukjes in elkaar te leggen. De serie is gecreëerd door het duo Hervé Hadmar et Marc Herpoux. Zij maakten eerder succesvolle series in Frankrijk zoals Les Oubliées, Pigalle la nuit en Signature. Dat zijn alle drie trouwens ook echte aanraders als je van spannende crimes houdt.

Laat je dus niet weerhouden door de Franse taal of vooroordelen. Het gaat hier niet om een serie waarbij overdreven wordt geacteerd, maar het is juist eentje met ingetogen acteerwerk en een goed opgebouwde sfeer en sterk verhaal.


Lees meer over: Les Temoins, Witnesses, Netflix, Frans aanbod Netflix, aanbod Netflix Nederland, Franse crime, Franse misdaad, Franse series, The Killing, The Bridge

Aanbevolen artikelen

Laatste nieuws