search
De 'Chronicles of Narnia'-reboot moet een heel grote verandering maken ten opzichte van de boeken
Series / Nieuws

De 'Chronicles of Narnia'-reboot moet een heel grote verandering maken ten opzichte van de boeken

Hier zullen fans van de boeken waarschijnlijk niet zo blij mee zijn...

Netflix is bezig met een Narnia-reboot waar fans vol enthousiasme op zitten te wachten. Maar als de streamingdienst slim is, maken ze een grote verandering ten opzichte van de boeken van C.S. Lewis. Het zou namelijk een vergissing zijn om het oorspronkelijke einde te gebruiken.

The Chronicles of Narnia voegt zich bij de lange rij van tv-reboots die op het moment in de maak zijn. Hoewel het vooruitzicht om het magische rijk en zijn geliefde personages opnieuw te bezoeken geweldig is en fans meestal willen dat reboots zo trouw mogelijk zijn aan de bron, zou het vasthouden aan het bronmateriaal in dit geval een grote fout kunnen zijn.

Te extreem


De Chronicles of Narnia-boeken werden gepubliceerd in de jaren vijftig, dus het aanpassen ervan voor hedendaagse kijkers zou een uitdaging kunnen zijn voor Netflix. De makers zullen zorgvuldig moeten afwegen welke delen van het bronmateriaal behouden moeten worden en welke beter kunnen worden weggelaten.

Maar één ding is al wel duidelijk: Netflix zal waarschijnlijk het einde veranderen. De Narnia-verhalen zijn altijd doordrenkt geweest van allegorie, voornamelijk beïnvloed door Lewis' protestants-christelijke overtuigingen. De zware religieuze ondertoon van het verhaal, vooral aan het einde van het laatste deel, The Last Battle, is waarschijnlijk te extreem voor de streamingdienst.

Groot risico


Afgezien van de kwestie van religie, is het einde van The Chronicles of Narnia somber en onbevredigend. De plotselinge ondergang van de gehele hoofdcast op één personage na is ontmoedigend. Bovendien concentreert het einde zich op personages die alleen in het laatste boek zijn geïntroduceerd, waardoor een gevoel van onsamenhangendheid ontstaat in het overkoepelende verhaal.



Als Netflix dit oorspronkelijke einde volgt is dat een heel groot risico, wat waarschijnlijk controversieel zal uitpakken. Om niet in dezelfde valkuilen te vervallen als bijvoorbeeld Game of Thrones, moet The Chronicles of Narnia een evenwicht zien te vinden tussen het behouden van zijn tijdloze charme en het creëren van een einde dat hedendaagse kijkers aanspreekt.

Dilemma


Dit betekent wel dat Netflix voor een groot dilemma staat. Aan de ene kant zullen bepaalde fans woedend zijn als de schrijvers het einde veranderen. Aan de andere kant zal het oorspronkelijke einde zorgen voor veel boze kijkers. Gelukkig zijn er verschillende opties mogelijk. Zo kan de serie ervoor kiezen om voor het laatste deel te stoppen, zoals alle vorige adaptaties gedaan hebben.



Ook kan de serie ervoor kiezen om de delen op chronologische volgorde te verfilmen, in plaats van op volgorde van publicatie. Dan zou The Last Battle niet het laatste deel zijn, wat al best een verschil zou maken. Het is nog niet bekend wanneer de Narnia-reboot op Netflix te zien zal zijn.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen