search

Ons nieuws van zaterdag 22 juli 2023

Recensie HBO Max-serie 'Shaun White: The Last Run'
Recensie

Recensie HBO Max-serie 'Shaun White: The Last Run'

Een legende in de snowboardsport reflecteert eerlijk op zijn tekortkomingen, maar spektakel kan natuurlijk niet ontbreken.

Regie: Christina Clusiau en Shaun Schwarz | Afleveringen: 4 | Speelduur: 53-64 minuten | Jaar: 2023

Een wereldberoemde snowboarder zwaait af door voor de vijfde en laatste keer aan de Olympische Winterspelen mee te doen. Shaun White: The Last Run neigt op momenten naar goedkope heldenverering, maar gelukkig staren de makers zich niet blind op het visuele spektakel van de halfpipe. De miniserie laat zien hoe een legende in de sport zijn eigen beroep steeds verder ziet evolueren, en op den duur gaat beseffen dat hij de aansluiting eigenlijk al een tijdje verloren is.

Archiefbeelden bewijzen dat Shaun White op zijn tiende al snowboarder wilde worden, en het vervolg mag er zijn: de 'Tony Hawk van de snowboardsport' vertegenwoordigde de Verenigde Staten tussen 2006 en 2022 op de Winterspelen en mocht daar in totaal drie keer de gouden plak omhangen. Jarenlang stond hij te boek als de onbetwiste koning van de halfpipe.

Het is moeilijk om de top te bereiken, maar deze miniserie onderstreept nog maar eens dat het vaak moeilijker is om er te blijven. In aanloop naar de Spelen van 2014 worstelt White al met het perfectioneren van de zogenoemde 'triple cork' (een drievoudige flip met diagonale rotatie), een bepalende sprong die er mede voor zorgt dat zijn concurrenten op hem in beginnen te lopen. Tijdens de bewuste Olympische editie wordt ook de slopestyle geïntroduceerd, een nieuw medailleonderdeel dat White beduidend minder ligt dan de vertrouwde halfpipe.

Whites eerlijke reflecties op de tol van verandering (nieuwe ontwikkelingen in de sport, nieuwe concurrenten, veroudering van het lichaam) vormen een prachtige paradox: soms zijn het de grootste kampioenen die zichzelf het hardst tegenkomen. De titel zegt het al een beetje, maar Shaun White: The Last Run schuift de vroege hoogtepunten uiteindelijk terzijde om de sportieve realiteit van Whites kwetsbare laatste kunststukje te tonen.

Toch zit er in de vormgeving van de afleveringen ook iets niet lekker. Niet alleen mist in het algemeen wat structuur (er wordt nodeloos veel van tijdlijn gewisseld en Whites partner, actrice Nina Dobrev, wordt in de laatste aflevering werkelijk uit het niets geïntroduceerd), de flitsende regie strookt ook niet altijd even goed met de relativerende inhoud. De miniserie gaat over twijfel en verval, maar tegelijkertijd is goed zichtbaar dat de makers óók het spektakel van de sport willen overbrengen.

Dat laatste zorgt voor een begrijpelijke, maar matig gebalanceerde mix van lyriek en nuchterheid. Door de vlotte montagestijl en de opzwepende muzikale toevoegingen, typerend voor veel eigentijdse sportdocumentaires, krijgen de interviews weinig ruimte om te ademen. Contrastrijke, met schaduw ingekleurde animaties van de halfpipe gaan samen met vale trainingsbeelden van een nare crash.

Shaun White: The Last Run is zo een intrigerend project van tegenstellingen: de afleveringen onderstrepen nog maar eens dat de halfpipe garant staat voor spektakel, maar tonen ook hoeveel de roep om de perfecte omloop van een topsporter kan vergen. "Ik verloor, en was achteraf zo gelukkig", realiseert White zich als hij terugblikt op een mislukte Olympische finale. Er zullen ongetwijfeld meer steratleten zo denken, maar hoeveel van hen durven het uit te spreken?

★★★☆☆

Shaun White: The Last Run is te zien bij HBO Max.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Netflix geforceerd tot het verbeteren van de kwaliteit van 'One Piece' door eisen franchise-maker
Series / Nieuws

Netflix geforceerd tot het verbeteren van de kwaliteit van 'One Piece' door eisen franchise-maker

Netflix werd gedwongen door de franchise-maker om bepaalde scènes opnieuw te filmen.

Als maker van een film of serie wil je uiteraard dat alles er piekfijn uitziet en je een sterk project kan delen met de rest van de wereld. Ook One Piece maker Eiichiro Oda wilde dat, maar dit lukte niet door Netflix.

Mangaka Eiichiro Oda werkte samen met Netflix om een live-action versie te maken van One Piece. De serie vertelt het verhaal van aspirant-piraat Monkey D. Luffy en zijn bemanning, de Straw Hat Pirates.

Al meerdere mislukte pogingen


Volgens Oda zijn er al een aantal mislukte pogingen in dit genre. Om dit te voorkomen bij One Piece, besloot Oda dat er enkele scènes opnieuw opgenomen moesten worden.

Hij had het gevoel dat de scènes "niet goed genoeg waren om de wereld in te gaan". Uiteraard was Netflix hier niet blij mee, maar het is de maker toch gelukt om ze te weten te overtuigen.

Nauwe betrokkenheid


De mangaka liet ook weten dat zijn nauwe betrokkenheid niet het succes van de serie garandeert.

Bekijk hieronder de trailer en stream One Piece vanaf 31 augustus op Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Bikkelharde superheldenserie 'Invincible' krijgt brute beelden voor seizoen 2 van Prime Video
Series / Nieuws

Bikkelharde superheldenserie 'Invincible' krijgt brute beelden voor seizoen 2 van Prime Video

Het aftellen kan beginnen; de verschijningsdatum voor seizoen 2 is bekend!

Invincible-fans werden afgelopen week op Comic-Con dik verwend met heel veel spannende updates. Ook is er heel veel bekendgemaakt over seizoe 2 en de trailer is zelfs vrijgegeven.

De fans zijn al meer dan twee jaar aan het wachten op seizoen 2. Hoewel het zeker was dat deze zou komen, maakte dat het wachten niet veel makkelijker. Gelukkig is het nu tijd om af te gaan tellen.

De verschijningsdatum


De verschijningsdatum van seizoen 2 van de bikkelharde superheldenserie is namelijk bekendgemaakt. Het duurt nog een paar maanden, maar op 3 november is het zover!

Het tweede seizoen bestaat uit acht afleveringen, waarvan de helft dit jaar uitkomt. Vervolgens is er een kleine pauze, waarna de andere helft in 2024 te zien zal zijn. Helaas is hier nog geen verschijningsdatum voor bekend.

De trailer


In de tussentijd kunnen fans genieten van een speciale aflevering van Atom Eve en de gloednieuwe trailer van seizoen 2.

Bekijk hieronder de trailer en stream Invincible op Prime Video.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Speciale aflevering van 'Invincible' over fan-favoriete personage nog voordat seizoen 2 uitkomt
Series / Nieuws

Speciale aflevering van 'Invincible' over fan-favoriete personage nog voordat seizoen 2 uitkomt

Fans van Invincible kunnen al snoepen van een speciale aflevering tijdens het wachten op seizoen 2.

Er werden heel veel verschillende superhelden geïntroduceerd in het eerste seizoen van Invincible. De enige superheld waar we bijna alles van weten is Mark Grayson als Invincible, maar hier gaat snel verandering in komen.

Prime Video heeft namelijk een korte film aangekondigd die ingaat op het oorsprongsverhaal van één van de andere superhelden.

Een korte film over…


De korte film gaat over Atom Eve (Gillian Jacobs), een klasgenoot van Mark (Steven Yeun). In seizoen 1 kwam Mark erachter dat ze onderdeel is van het Teen Team.

Hoewel Eve uitgroeide tot een belangrijk personage, weten we vrij weinig van haar. Wel kwamen we erachter dat Eve een slechte relatie heeft met haar moeder door haar krachten.

Haar verhaal


In de korte film zal dit dieper onderzocht worden en krijgen we een kijkje in het wetenschappelijke experiment waardoor Eve haar krachten heeft gekregen.

Bekijk hieronder de trailer van de korte film en stream Invincible op Prime Video.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
De 'Chronicles of Narnia'-reboot moet een heel grote verandering maken ten opzichte van de boeken
Series / Nieuws

De 'Chronicles of Narnia'-reboot moet een heel grote verandering maken ten opzichte van de boeken

Hier zullen fans van de boeken waarschijnlijk niet zo blij mee zijn...

Netflix is bezig met een Narnia-reboot waar fans vol enthousiasme op zitten te wachten. Maar als de streamingdienst slim is, maken ze een grote verandering ten opzichte van de boeken van C.S. Lewis. Het zou namelijk een vergissing zijn om het oorspronkelijke einde te gebruiken.

The Chronicles of Narnia voegt zich bij de lange rij van tv-reboots die op het moment in de maak zijn. Hoewel het vooruitzicht om het magische rijk en zijn geliefde personages opnieuw te bezoeken geweldig is en fans meestal willen dat reboots zo trouw mogelijk zijn aan de bron, zou het vasthouden aan het bronmateriaal in dit geval een grote fout kunnen zijn.

Te extreem


De Chronicles of Narnia-boeken werden gepubliceerd in de jaren vijftig, dus het aanpassen ervan voor hedendaagse kijkers zou een uitdaging kunnen zijn voor Netflix. De makers zullen zorgvuldig moeten afwegen welke delen van het bronmateriaal behouden moeten worden en welke beter kunnen worden weggelaten.

Maar één ding is al wel duidelijk: Netflix zal waarschijnlijk het einde veranderen. De Narnia-verhalen zijn altijd doordrenkt geweest van allegorie, voornamelijk beïnvloed door Lewis' protestants-christelijke overtuigingen. De zware religieuze ondertoon van het verhaal, vooral aan het einde van het laatste deel, The Last Battle, is waarschijnlijk te extreem voor de streamingdienst.

Groot risico


Afgezien van de kwestie van religie, is het einde van The Chronicles of Narnia somber en onbevredigend. De plotselinge ondergang van de gehele hoofdcast op één personage na is ontmoedigend. Bovendien concentreert het einde zich op personages die alleen in het laatste boek zijn geïntroduceerd, waardoor een gevoel van onsamenhangendheid ontstaat in het overkoepelende verhaal.Als Netflix dit oorspronkelijke einde volgt is dat een heel groot risico, wat waarschijnlijk controversieel zal uitpakken. Om niet in dezelfde valkuilen te vervallen als bijvoorbeeld Game of Thrones, moet The Chronicles of Narnia een evenwicht zien te vinden tussen het behouden van zijn tijdloze charme en het creëren van een einde dat hedendaagse kijkers aanspreekt.

Dilemma


Dit betekent wel dat Netflix voor een groot dilemma staat. Aan de ene kant zullen bepaalde fans woedend zijn als de schrijvers het einde veranderen. Aan de andere kant zal het oorspronkelijke einde zorgen voor veel boze kijkers. Gelukkig zijn er verschillende opties mogelijk. Zo kan de serie ervoor kiezen om voor het laatste deel te stoppen, zoals alle vorige adaptaties gedaan hebben.Ook kan de serie ervoor kiezen om de delen op chronologische volgorde te verfilmen, in plaats van op volgorde van publicatie. Dan zou The Last Battle niet het laatste deel zijn, wat al best een verschil zou maken. Het is nog niet bekend wanneer de Narnia-reboot op Netflix te zien zal zijn.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Verrassende 'Atom Eve'-aflevering 'Invincible' staat nu al op Prime Video!
Series / Nieuws

Verrassende 'Atom Eve'-aflevering 'Invincible' staat nu al op Prime Video!

De aflevering gaat dieper in op de oorsprong van Atom Eve

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Het wachten op seizoen twee van Invincible is minder zwaar geworden nu je bij Prime Video een bonusaflevering kunt zien waarin Atom Eve centraal staat!

Atom Eve


Atom Eve, ingesproken door Gillian Jacobs (Community), is een klasgenoot van Mark Grayson, gespeeld door Steven Yeun (Beef).

Wanneer Mark zijn eigen superkrachten krijgt en lid wordt van het Teen Team, ontdekt hij dat Eve ook een superheldin is.

Eve en Mark hebben een korte, hevige relatie die slecht afloopt, waarna Eve het Teen Team verlaat.Terug naar het begin


De aflevering, of eigenlijk meer een korte film, zal dieper ingaan op het oorsprongsverhaal van Atom Eve, inclusief het wetenschappelijk experiment dat haar bovennatuurlijke krachten gaf.

Ook de moeizame relatie met haar moeder over haar vermogens zal aangestipt worden.

De trailer onthult ook dat we een jonge Eve zullen zien vechten tegen verschillende vijanden onder de hoede van een mysterieus, dakloos uitziend personage.De speciale Atom Eve aflevering is hier te bekijken.


Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Star Wars' onthult tragisch achtergrondverhaal van clone trooper-veteraan in 'Obi-Wan Kenobi'
Series / Nieuws

'Star Wars' onthult tragisch achtergrondverhaal van clone trooper-veteraan in 'Obi-Wan Kenobi'

Dit korte moment in 'Obi-Wan Kenobi' krijgt met dit achtergrondverhaal ineens veel meer betekenis.

Hoewel de serie al meer dan een jaar geleden op Disney+ verscheen, heeft Lucasfilm nu nieuwe informatie gedeeld over een personage in Obi-Wan Kenobi. We weten nu eindelijk meer over het tragische verleden van de clone trooper-veteraan die Obi-Wan op straat als bedelaar tegenkomt.

In de serie wordt Obi-Wan (Ewan McGregor) gedwongen zijn ballingschap op Tatooine op te geven, om af te reizen naar de planeet Daiyu om de ontvoerde prinses Leia (Vivien Lyra Blair) te redden. Terwijl hij de gevaarlijke planeet verkent, passeert hij een clone trooper-veteraan, zelfs een lid van de 501st, die aan het bedelen is op straat.

Nax


Het is een gedenkwaardig moment, waarop Obi-Wan empathie toont voor de veteraan die mogelijk zelfs deel had uitgemaakt van Anakin Skywalker's aanval op de Jedi-tempel. Lucasfilm heeft nu het volledige achtergrondverhaal van deze tragische clone trooper-veteraan onthuld.

Bezoekers van het Lucasfilm Publishing Panel op San Diego Comic Con 2023 konden fragmenten bekijken uit Dawn of Rebellion: The Visual Guide, een naslagwerk dat binnenkort verschijnt. Een sectie hierin identificeert de clone trooper als "Nax".

Zware verwondingen


"Vertrapt in de straten van Daiyu zien we de clone trooper Nax. Een veteraan van vele slagvelden, waaronder Teth, Christophsis en Umbara, werd na zware verwondingen van de frontlinie verwijderd. Nax gaat snel achteruit door leeftijdsversnelling en verwaarlozing en vraagt voorbijgangers om credits", omschrijft het werk.Het achtergrondverhaal is fascinerend en onthult dat Nax helemaal geen deel uitmaakte van de aanval van Anakin Skywalker op de Jedi-tempel: hij lijkt al lang daarvoor te zijn ontslagen. Obi-Wan Kenobi kon dit echter onmogelijk weten, dus is het nog steeds opmerkelijk dat hij medeleven toonde door Nax credits te geven. Bekijk Obi-Wan Kenobi op Disney+.Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Eerste trailer 'The Walking Dead: Daryl Dixon' eindelijk te zien!
Series / Trailer

Eerste trailer 'The Walking Dead: Daryl Dixon' eindelijk te zien!

Daryl blijkt een belangrijke missie in Frankrijk te moeten vervullen.

De trailer laat een nieuw en bloedstollend hoofdstuk zien in de The Walking Dead-wereld. Daryl spoelt aan aan de Franse kust en wordt opgenomen door een religieuze orde.

De rust is echter maar van korte duur. Een van de nonnen, genaamd Isabelle (Clémence Poésy), maakt duidelijk dat Daryl een taak te vervullen heeft.

Herleving mensheid


Het gaat hier om een tienerjongen genaamd Laurent (Louis Puech Scigliuzzi). Het klooster heeft al die tijd voor hem gezorgd. Laurent wordt gezien als een soort messias-figuur. De orde gelooft dat het aan de jongen is om de mensheid weer te doen herleven. Hiertoe moet de Laura naar een bepaalde bestemming gebracht worden en Daryl is degene die ervoor moet zorgen dat dit veilig gebeurt.

Akkoord voor tweede seizoen


Seizoen 1 telt zes afleveringen. Variety heeft inmiddels bericht dat er al een officieel akkoord is voor een tweede seizoen. Voor het zover is heeft Daryl genoeg te doen in het verwoeste Frankrijk.

Vanaf 10 september is The Walking Dead: Daryl Dixon te zien op AMC. Op het moment van schrijven is nog niet bekend of en zo ja wanneer de serie in Nederland te zien zal zijn.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Prime Video zet deze week 5 nieuwe afleveringen online waaronder een nieuw seizoen 'Good Omens'
Series / Nieuws

Prime Video zet deze week 5 nieuwe afleveringen online waaronder een nieuw seizoen 'Good Omens'

Deze week is het op Prime Video genieten van de nodige dosis fantasie en humor.

Hieronder het wekelijkse overzicht met de drie meest opvallende series uitgelicht, inclusief trailer.

Good Omens (seizoen 2)Verschijnt op: 28 juli
Genre: Komedie / Fantasie
Kijk op: Prime Video

Synopsis: Het einde van de wereld is nabij, waardoor een kieskeurige engel en een uitbundige demon die aardig gesteld zijn op het leven op aarde een onwaarschijnlijke samenwerking moeten aangaan om het armageddon te stoppen. Maar ze zijn de antichrist kwijt, een 11-jarige jongen die geen weet heeft van zijn rol. Hierdoor moeten ze op avontuur om hem te vinden en de wereld te redden voor het te laat is.

The Summer I Turned Pretty (seizoen 2 - aflevering 5)Verschijnt op: 28 juli
Genre: Drama / Romantiek
Kijk op: Prime Video

Synopsis: Belly Conklin wordt bijna 16, en ze is op weg naar haar favoriete plek, Cousins Beach, om de zomer door te brengen met haar familie en de Fishers. Belly is het afgelopen jaar erg gegroeid, en ze heeft het gevoel dat deze zomer anders zal zijn dan de vorige. The Summer I Turned Pretty is gebaseerd op het boek van Jenny Han, die de bedenker en de uitvoerend producent is.

LOL: Last One Laughing Naija (seizoen 1 - aflevering 4)Verschijnt op: 28 juli
Genre: Komedie
Kijk op: Prime Video

Synopsis: Basketmouth ontvangt 10 van de grappigste en gekste Nigeriaanse komieken zes uur lang in een kamer. Ze zullen er alles aan doen om elkaar aan het lachen te maken, behalve zelf lachen. De laatste die lacht wint het spel en 40.000.000 Naira voor een goed doel naar keuze.

Overige series nieuw op Prime VideoHieronder de overige series die deze week op Prime Video verschijnen.

22 juli: De Regenboogmoorden (seizoen 1) - Documentaire / Criminaliteit - De Kralingse Bos-moorden zijn ruim 20 jaar lang een cold case, tot er in 2015 eindelijk een doorbraak komt. Maar geeft het pakken van deze dader ook inzicht in de motieven van homomoordenaars en vergroot dit de kans om ook de andere moorden alsnog op te lossen?

22 juli: Invincible (seizoen 2) - Animatie / Actie / Avontuur - Invinvible is een superhelden-tekenfilmserie voor volwassenen over de 17-jarige Mark Grayson, die net zo is als als andere jongens van zijn leeftijd – behalve dat zijn vader de machtigste superheld op de planeet is, Omni-Man. Maar als Mark zijn eigen krachten krijgt, ontdekt hij dat de erfenis van zijn vader niet zo heldhaftig is als hij lijkt.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
HBO Max komt deze week met 7 nieuwe afleveringen waaronder het spraakmakende 'And Just Like That…'
Series / Nieuws

HBO Max komt deze week met 7 nieuwe afleveringen waaronder het spraakmakende 'And Just Like That…'

Deze week heeft HBO Max een flink aanbod van humor, intrige, spanning en actie.

Hieronder het wekelijkse overzicht met de drie meest opvallende series uitgelicht, inclusief trailer.

The Righteous Gemstones (seizoen 3 - aflevering 7)Verschijnt op: 24 juli
Genre: Komedie / Drama
Kijk op HBO Max

Synopsis: Danny McBride keert terug naar HBO in een nieuwe komedie die draait om een wereldberoemde televisie-evangelistengezin met een lange traditie van opstandigheid, hebzucht en liefdadigheidswerk, dit alles in naam van onze lieve heer Jezus Christus.

Full Circle (seizoen 1 - aflevering 5-6)Verschijnt op: 28 juli
Genre: Criminaliteit / Drama / Mysterie
Kijk op: HBO Max

Synopsis: Door een mislukte ontvoering komen lang verborgen geheimen aan het licht. Alles blijkt met alles samen te hangen in deze spannende nieuwe Max Original miniserie van Steven Soderbergh.

And Just Like That… (seizoen 2 - aflevering 7)Verschijnt op: 28 juli
Genre: Komedie / Drama / Romantiek
Kijk op HBO Max

Synopsis: In dit nieuwe hoofdstuk van Sex and the City volgen we Carrie, Miranda en Charlotte op hun reis van hun ingewikkelde leven en vriendschappen toen ze dertigers waren naar hun nog ingewikkelder leven en vriendschappen nu ze vijftigers zijn.

Overige series nieuw op HBO MaxHieronder de overige series die deze week op HBO Max verschijnen.

24 juli: Last Call: When a Serial Killer Stalked Queer New York (seizoen 1 - aflevering 3) - Documentaire / Criminaliteit - Deze docuserie onderzoekt hoe een seriemoordenaar wegkwam met een reeks moorden op homoseksuele mannen, in meerdere decennia en meerdere staten.

25 juli: The Golden Boy (seizoen 1) - Documentaire / Biografie / Sport - Deze docuserie beschrijft alle lagen van Oscar de la Hoya en zijn gecompliceerde leven als controversieel figuur. Zijn triomfen en worstelingen komen voorbij en onthullen het leven van een man die de jarenlange worstelingen met zijn demonen leert te accepteren.

28 juli: Warrior (seizoen 3 - aflevering 7) - Actie / Drama / Criminaliteit - Warrior speelt zich af in San Francisco's Chinatown in de nasleep van de Burgeroorlog en gaat over een jong talent in de vechtkunst dat net uit China is aangekomen en verwikkeld raakt in de bloederige Tong-oorlog.

28 juli: Teenage Euthanasia (seizoen 2) - Animatie / Komedie / Fantasie - Teenage Euthanasia speelt zich af in de nabije toekomst en gaat over de familie Fantasy, die in Florida begrafenisonderneming Tender Endings runnen.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Recensie Prime Video-serie 'De Regenboogmoorden'
Recensie

Recensie Prime Video-serie 'De Regenboogmoorden'

Verdrietige documentaireserie over hoe homohaat uit de hand kan lopen.

Regie: Duco Coops | Afleveringen: 3 | Speelduur: 37-48 minuten | Jaar: 2023

In de jaren negentig werd een aantal homoseksuele mannen op brute wijze mishandeld en vermoord. In De Regenboogmoorden stellen rechercheurs en betrokkenen aan de kaak wat de beweegredenen moeten zijn geweest van de daders van deze gruweldaden en hoe het kan dat het merendeel van deze moorden nog altijd niet is opgelost.

In De Regenboogmoorden ligt de focus op de moord op Theo van Lente en Hans Kapteijn. Beide heren werden in de zomer van 1993 doodgestoken in het Kralingse Bos, wat destijds een populaire ontmoetingsplek was voor homoseksuelen. Lange tijd bleven deze moorden onopgelost, maar in 2015 kwam er dan toch eindelijk een doorbraak in de zaak.

Diverse sprekers in de documentaire zijn het eens over het antwoord op de vraag waarom deze doorbraak zolang op zich heeft laten wachten. In de jaren negentig was de homohaat sterker dan in de decennia daarvoor. Niet alle omwonenden accepteerden zomaar wat zich afspeelde in het Kralingse Bos. De makers willen eigenlijk stellen: een homoleven was niet belangrijk genoeg om er voldoende moeite in te steken om deze zaken op te lossen. Harde bewijzen hiervoor blijven echter uit.

Er gaat een bepaalde droefheid uit van alles wat aan bod komt. De sprekers, de belichting, de camerastandpunten, alles lijkt gericht op het creëren van medeleven. Het is bijna een smeekbede om begrip voor de situatie waarin homoseksuelen zich tot op de dag van vandaag in opgesloten voelen. Want hoewel homoseksualiteit al lang geaccepteerd lijkt in Nederland, ervaren veel homoseksuelen dat toch echt anders en voelen zij zich nog vaak, en misschien wel steeds vaker, onveilig.

De Regenboogmoorden draait dan ook niet zozeer om de moorden op specifieke individuen, maar des te meer om homohaat in het algemeen. De noodklok wordt geluid in een poging homoseksuelen zich geaccepteerd en veilig te laten voelen.

De droefheid helpt De Regenboogmoorden wellicht zijn doel te bereiken, maar het maakt de documentaire wel wat eentonig en zelfs wat saai. Ter afwisseling komen ook 'tegenstanders' aan het woord, die zelf overlast hebben ervaren toen zij in de jaren negentig in de omgeving van het Kralingse Bos woonden en een zeer duidelijke mening hebben over wat daar gebeurde. Ook zij krijgen de kans hun mening te uiten, zonder dat ze de mond gesnoerd wordt.

Dat het tegengeluid van de overduidelijke minderheid komt, laat zien dat de makers als een blok achter de homoseksuelen staan. De homo's zijn in eens een keer in de meerderheid en worden overduidelijk als slachtoffer neergezet op een manier dat de kijker achterblijft met niets anders dan ongeloof en compassie. En om eerlijk te zijn is daar ook niets mis mee, want zinloos geweld moet op welke manier dan ook altijd een halt toe worden geroepen.

★★★☆☆

De Regenboogmoorden is te zien bij Prime Video.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Problemen op set 'Andor' verhinderen het opnemen van seizoen 2 voorlopig niet
Series / Nieuws

Problemen op set 'Andor' verhinderen het opnemen van seizoen 2 voorlopig niet

Producenten doen hun uiterste best om met de Amerikaanse problematiek om te gaan.

Een van de spin-offs uit de enorme catalogus van Star Wars is de hitserie Andor. Na een succesvol eerste seizoen wordt er druk gewerkt aan seizoen twee, maar kampt wel met de nodige problemen.

Andor heeft net als de meeste Hollywoodproducties te maken heeft met stakingen van acteurs en schrijvers. Gelukkig voor de fans doet iedereen betrokken bij de serie zijn best om de productie ongehinderd door te laten gaan.

Seizoen 2 was bijna klaar


Het tweede seizoen van Andor wordt opgenomen in het VK waar vanzelfsprekend andere regels gelden. De productie stond op het punt om de opnames af te ronden toen de stakingen roet in het eten gooiden.

Het filmen in de Pinewood Studios gaat momenteel door met alle acteurs die niet betrokken zijn bij de acteursvakbond SAG-AFTRA. Het gaat dan voornamelijk over acteurs die aangesloten zijn bij de Britse acteursvakbond Equity.

Gevolgen voor solidariteit


De leden van Equity werden wel benadrukt dat ze contractbreuk zouden plegen mochten ze in solidariteit met hun Amerikaanse collega's van de set weglopen. Wanneer het tweede seizoen nu afgerond kan worden is vooralsnog niet duidelijk.Kijk in ieder geval alle afleveringen van het eerste seizoen Andor op Disney+.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'House of the Dragon': door deze aanpassing werd de serie een heel stuk beter
Series / Featured

'House of the Dragon': door deze aanpassing werd de serie een heel stuk beter

De makers hebben middels deze wijziging een verstandige keuze gemaakt.

De verfilming van George R.R. Martins boek Fire and Blood was een behoorlijke uitdaging. Het is namelijk geschreven vanuit het oogpunt van een maester bij wijze van geschiedenisboek. Dit betekent dat bepaalde personages niet goed uitgewerkt zijn. Daarnaast is er maar een verteller die ook nog eens subjectief is.

De makers waren hierdoor genoodzaakt om wijzigingen aan te brengen, waarvan er een op een positieve manier opvalt. Rhaenyra (Emma d'Arcy) en Alicent (Olivia Cooke) zijn leeftijdgenoten gemaakt.

Stiefmoeder en stiefdochter


In het boek schelen de twee ongeveer tien jaar in leeftijd. Viserys (Paddy Considine) is 29 jaar oud, Alicent is 19 en Rhaenyra is een kind van 9 jaar. De relatie is duidelijk die van stiefmoeder en stiefdochter. Verder is het niet Alicent, maar haar zoon Aegon (Tom Glynn-Carney) die de IJzeren Troon claimt.

Van vriendschap naar bittere vijanden


De opzet in de serie is echter veel complexer, waardoor je een dieper verhaal kunt uitwerken. In Seizoen 1 zien we twee jonge meisjes die een innige vriendschap hebben. Deze vriendschap verwatert en de twee worden uiteindelijk bittere vijanden.

Het eerste seizoen verkent het grijze gebied waarbij voor het gezichtspunt van beide personages iets te zeggen valt. Rhaenyra's woede over het feit dat zij gepasseerd wordt als troonopvolger is begrijpelijk. Anderzijds wil Alicent er alles aan doen om een veilige toekomst voor haar kinderen te vrijwaren. Er steekt met andere woorden veel meer achter het conflict dan alleen maar de zucht naar macht.

De makers hebben duidelijk gekozen voor een sterk verhaal hetgeen middels deze creatieve keuze prima heeft uitgepakt. De Dans der Draken in het tweede seizoen zal ongetwijfeld meer laten zien van de verhouding tussen de twee koninklijke concurrenten. House of the Dragon is te zien op HBO Max.

Bekijk op instagramInteresse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Tijd voor het meest irritante tv-koppel om er een punt achter te zetten?
Series / Nieuws

Tijd voor het meest irritante tv-koppel om er een punt achter te zetten?

De kijkers zijn nooit te spreken geweest over dit romantische tweetal.

Seizoen 2 van Sex and the City: And Just Like That is inmiddels in volle gang. De reboot krijgt van menigeen de wind van voren. In hun streven om maar inclusief te zijn komt een en ander nogal verkrampt over naar de mening van velen.

Dit geldt vooral voor Miranda's (Cynthia Nixon) relatie met haar partner Che (Sara Ramírez). De non-binaire komiek lijkt eerder op een parodie dan op een echt persoon, maar dit is niet de voornaamste reden.

Elk mogelijk stereotype


Che's personage wordt als tweedimensionaal ervaren, en werkelijk ieder stereotype over woke zijn komt langs in de serie. Daarnaast benoemden mensen die zelf non-binair zijn het feit dat iedereen maar op zijn tenen loopt om Che niet te beledigen. Twitteraar Antonio C. tegen de New York Post: "Non-binaire mensen zijn echt geen sneeuwvlokjes".

Mondjesmaat


Hoewel dit storend is, is de voornaamste reden dat Miranda zichzelf niet meer is. Dat zij een niet-heteroseksuele relatie heeft is niet het probleem, maar het feit dat de assertieve advocate zich in allerlei bochten wringt om het Che naar de zin te maken.

Miranda doet in niets meer denken aan de stevige vrouw die in de oorspronkelijke serie zelf een huis kocht. In plaats daarvan doet zij vrijwel alles om het haar partner naar de zin te maken, terwijl de laatstgenoemde maar mondjesmaat teruggeeft.

Geen goede start


De relatie begon als een affaire waarbij Miranda haar man Steve (David Eigenberger) bedroog. Het begin was duidelijk niet bepaald positief en dit is niet echt veranderd wat de kijkers betreft. Het feit dat het rommelt tussen Miranda en Che zal menig fan om die reden een gevoel van opluchting geven.

Kijk Sex and the City: And Just Like That op HBO Max.


Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Zien we deze beroemde MCU-schurk straks in 'Daredevil: Born Again'?
Series / Nieuws

Zien we deze beroemde MCU-schurk straks in 'Daredevil: Born Again'?

Het is nog niet volledig bekend of de nieuwe serie zich in hetzelfde universum afspeelt.

Na het einde van Daredevil op Netflix bleek dat Charlie Cox voorlopig nog niet uitgespeeld wat Matt Murdock betreft. Daredevil was immers te zien in Spider-Man: No Way Home en The Defenders. Daarnaast is Daredevil: Born Again inmiddels ook onderweg.

Het is tot op heden niet helemaal duidelijk of de nieuwste serie zich in hetzelfde universum afspeelt. Frank Castle (Jon Bernthal) en de slechterik Wilson Fisk (Vincent d'Onofrio) keren terug. De vraag is of we nog meer oude bekenden terug zullen zien, zoals Jessica Jones (Krysten Ritter) en de schurk Kilgrave (David Tennant).

Geheimzinnig


Na The Defenders is het stil geweest rond de fan-favoriet Jessica en de maniak Kilgrave. Menig fan staat echter te trappelen om hen weer op het scherm te zien. Zowel Rytter als Tennant gaven aan open te staan voor een terugkeer. Rytter: "Marvel doet nogal geheimzinnig, dus ik zou het niet weten! Wat mijzelf betreft, ik zou in een oogwenk klaarstaan in mijn leren jack en mijn laarzen".

In een interview met ComicBook was ook Tennant uitgesproken positief. Op de vraag van de journalist of hij Kilgrave opnieuw zou willen spelen antwoordde de Schotse acteur als volgt: "Uit jouw mond in Kevin Feiges [de maker van 'Daredevil: Born Again'] oren".

De plot van de nieuwe Disney+-serie wordt voorlopig geheim gehouden, behalve het feit dat Fisk/Kingpin kennelijk niet dood is. Wat de fans betreft mogen er dus wel meer oude bekenden terugkeren.Daredevil: Born Again wordt in de lente van 2024 verwacht op Disney+.


Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Dit ongebruikte idee had 'WandaVision' nog duizend keer beter kunnen maken
Series / Nieuws

Dit ongebruikte idee had 'WandaVision' nog duizend keer beter kunnen maken

Fans kunnen niet geloven dat de makers van 'WandaVision' deze kans hebben laten schieten.

WandaVision verscheen in 2021 op Disney+. De serie met 9 afleveringen slaagde erin om fans zowel gefrustreerd als tevreden achter te laten. We kunnen in ieder geval wel stellen dat WandaVision tot nu toe een van de beste Disney+-series is. Toch had de serie nog beter kunnen zijn.

Een interessant detail over de serie werd onthuld in de documentaireserie van Disney+ Marvel's MPower. Verrassend genoeg verbindt het detail WandaVision met Spider-Man. In een van de afleveringen van MPower krijgen we een kijkje in de schrijverskamer van WandaVision.

Mirror Dimension


Midden in de stroom van ideeën en brainstormsessies, zag een fan een paar intrigerende aantekeningen op het bord. Een van deze aantekeningen was: "Agatha opent de Mirror Dimension in haar kast", en de andere was duidelijk: "Dr. Strange gevangen".

In het Marvel-universum lijken deze gebeurtenissen misschien best normaal, maar als je wat beter nadenkt valt er iets op: dit lijkt een duidelijke verwijzing te zijn naar Spider-Man: No Way Home. Herinner je je de scène waarin Doctor Strange Spider-Man achtervolgt, waarna hij gevangen wordt in de Mirror Dimension?

Cameo Dr. Strange


Wat we in WandaVision hadden kunnen zien, zou waarschijnlijk een kleine cameo van Dr. Strange zijn geweest. Het zou niet alleen een leuk detail geweest zijn, maar het zou ook wat informatie hebben opgeleverd over de tijdlijn van de MCU-projecten, die momenteel een beetje rommelig is.Deze ontdekking heeft WandaVision zeker nog intrigerend gemaakt. Het is jammer dat we Dr. Strange niet in de serie hebben gezien, al was het maar een korte cameo geweest. Bekijk WandaVision op Disney+.Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.