Hoe wijkt 'The Witcher' op Netflix af van de boekenserie? Wij vertellen het je

Een serie kan heel getrouw zijn aan de boeken of een compleet nieuwe weg ingaan.

Glenn Walsh, 23-07-2023 08:00

In de drie seizoenen dat The Witcher uit is op Netflix zijn de reacties voornamelijk gemengd. Veel fans maken de vergelijking tussen de boeken en de serie, en beiden komen niet altijd overeen.
De serie is gebaseerd op de reeks boeken uit de De Hekser-serie van de Poolse schrijver Andrzej Sapkowski. Later bracht de eveneens Poolse computerspelontwikkelaar CD Projekt RED een reeks games uit gebaseerd op de boeken.

Creatieve vrijheid

Natuurlijk is het voor menig producent lastig om alles precies uit het bronmateriaal over te nemen en iedereen tevreden te stellen. De serie begon echter vrijwel direct met een aantal veranderingen, zowel klein als groot.

Zo viel het kijkers op dat de uiterlijke gelijkenissen van personages ver te zoeken waren. Personages als Fringilla, Triss Merigold en de Dryaden van het Brokilon-woud leken in de verste verte niet op hun tegenhangers uit de boeken en games.

Te veel actie, te weinig diepgang

Maar een van de grotere aanpassingen was het verzinnen van een compleet nieuw verhaal over de achtergrond van Yennefer, gespeeld door Anya Chalotra. Dit was opmerkelijk, daar de mystiek rondom haar geschiedenis haar in de boeken juist zo intrigerend maakt.


Daarnaast ligt de nadruk in de boeken meer op de donkere, fantasierijke wereld van Sapkowski, met meer gesprekken en monologen dan constante actie. In de serie wordt er weinig ruimte gegeven om personages echt te ontwikkelen, ten opzichte van het bronmateriaal.

Dalende trend

Na een overwegend positieve ontvangst van seizoen één wist The Witcher steeds minder positieve reacties te vergaren. Sommige fans zijn zelfs al teleurgesteld over het volgende seizoen met Liam Hemsworth als Geralt.Hoe dan ook blijft The Witcher zeer populair onder de Netflix-kijkers. Stream alle afleveringen op Netflix.

Lees meer over: The Witcher, Andrzej Sapkowski, Anya Chalotra, Liam Hemsworth, Netflix

Populair nieuws

Laatste serienieuws

Recensie SkyShowtime-serie 'Fleeting Lies'

Recensie SkyShowtime-serie 'Fleeting Lies'

Populair nieuws

Miniserie over ramp gooit hoge ogen op Netflix

Miniserie over ramp gooit hoge ogen op Netflix