search
Recensie Netflix-serie 'How to Become a Cult Leader'
Recensie

Recensie Netflix-serie 'How to Become a Cult Leader'

Leer hoe je een befaamd sekteleider wordt onder toeziend oog van je meest beruchte voorgangers.

Regie: Ron Myrick, Tim Rauch, Greg Franklin | Afleveringen: 6 | Speelduur: 29-32 minuten | Jaar: 2023

In het vervolg op How to Become a Tiran wordt aan de hand van 6 bekende sekteleiders een handboek gemaakt om zelf een sekte te starten die tot in de lengte der dagen voort zal duren, en jou als grote leider onsterfelijkheid zal bieden. Charles Manson opent, en Sun Myung Moon, leider van de Verenigingskerk die tot op de dag van vandaag internationaal invloedrijk is, sluit af. Dit alles onder begeleiding van de stem van Peter Dinklage.

In deze speelse documentaireserie wordt het publiek getrakteerd op heerlijk lugubere verhalen over flamboyante personages en hoe zij een schare mensen achter zich kregen die hen op hun wenken bediende. Het tempo is fijn en houdt de serie kort en krachtig. Er wordt op hoog tempo door verschillende scènes en onderwerpen gemanoeuvreerd, waardoor de informatie op een toegankelijke manier wordt gepresenteerd. De combinatie van animatiebeelden, interviews en archiefmateriaal zorgt voor een boeiende kijkervaring.

Tegelijkertijd zorgt het hoge tempo, in combinatie met een groot aantal te bespreken sekteleiders en de complexiteit van het onderwerp dat inspeelt op concepten uit de psychologie en sociologie, voor een gebrek aan focus. In How to Become a Cult Leader wordt voortdurend gewisseld tussen het uitleggen van de algemene begrippen sekte en sekteleider, en het vertellen van gerichte verhalen van specifieke, befaamde sekteleiders uit de geschiedenis. Dit zorgt ervoor dat geen van beide aanpakken op een bevredigende manier kan worden uitgevoerd in de toegewezen tijd.

Het gebruik van animatiebeelden om scènes uit te beelden waarvan geen archiefbeelden te vinden zijn, is een hele goede keuze. Door deze animaties wordt het mogelijk een wat intiemer beeld te schetsen van het leven in een sekte, zonder de ergernissen die vaak gepaard kunnen gaan met nagespeelde situaties, waarin acteurs een net iets te overdreven versie van de werkelijkheid neerzetten. Het voegt ook toe aan de speelse en satirische sfeer van de serie.

Toch had de toon wel wat serieuzer gemogen. Hoe graag we ook kijken naar dit soort excentrieke groepen alsof ze van een andere planeet komen, een verhaal dat overigens meer dan eens door sekteleiders zelf is gebruikt, in werkelijkheid zijn het vaak tragische bedoeningen. De leiders die in How to Become a Cult Leader besproken worden hebben meer dan een paar doden op hun naam staan, en de jolige toon van de docuserie kan daardoor bij menig kijker in het verkeerde keelgat schieten. Daarnaast zijn er in de serie genoeg experts en ervaringsdeskundigen te zien die waarschijnlijk heel wat interessante verhalen te vertellen hebben, maar daar wordt nu amper gebruik van gemaakt.

★★☆☆☆

How to Become a Cult Leader is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen