search
Recensie Netflix-serie 'Depp v. Heard'
Recensie

Recensie Netflix-serie 'Depp v. Heard'

Prima samenraapsel van informatie, maar in feite niet meer dan wat je zelf ook op YouTube of TikTok had kunnen opsnorren.

Regie: Emma Cooper | Afleveringen: 3 | Speelduur: 48-50 minuten | Jaar: 2023

Iedereen heeft ongetwijfeld wel iets meegekregen van de vlammende rechtszaak tussen voormalig filmsterkoppel Johnny Depp en Amber Heard. Niet in de laatste plaats vanwege de sterrenstatus van de hoofdpersonen, maar vooral omdat het proces dankzij de hedendaagse, ongeremde vrijheid van sociale media op zeer smakeloze wijze een eigen leven ging leiden. In Depp v. Heard staat de markante antiheld uit Pirates of the Caribbean lijnrecht tegenover zijn ex-vrouw Amber Heard, maar is het uiteindelijk niet de rechtbank die het laatste oordeel velt over beide Hollywoodsterren.

Om de juridische clash tussen Johnny Depp en Amber Heard de O.J. Simpson-zaak van deze tijd te noemen gaat te ver, maar de vergelijking is makkelijk gemaakt. In beide gevallen betreft het eenzelfde absurde poppenkast, waarbij het publiek op de seconde af kan meesmullen van het drama dat zich in de rechtszaal ontvouwt. Het grote verschil met de moordzaak uit 1994 zit hem in de invloed van de toenmalige communicatiekanalen en geheel begrijpelijk zet deze documentaire dit fenomeen neer als belangrijkste speler in het spel.

Zoals een van de geïnterviewde advocaten benoemt hangt alles wat je gelooft af van je vooroordelen. Voor Heard pakt dit barslecht uit, want vanaf het moment dat het jachtseizoen wordt geopend heeft Depp eigenlijk al gewonnen. Mensen willen niet iemand haten die ze leuk vinden. Mensen willen geen hekel hebben aan Jack Sparrow. Meningen groeien vervolgens uit tot feiten en de veilige anonimiteit van sociale media geeft ruimte voor schaamteloos plezier in vernederen. Het voelt dan ook sterk alsof Depp v. Heard poogt deze kwalijke ontwikkeling in de maatschappij bloot te leggen.

Netflix bakt het broodje zoals deze streamingdienst dat altijd doet: een steekhoudende tijdlijn van gebeurtenissen neemt je mee langs de mijlpalen in het verhaal en opgedoken beeldmateriaal maakt het geheel logisch af. Ook deze docusoap wordt slim aan elkaar gelijmd met filmpjes, zij het niet van een aantal hinderlijk theatrale influencers. Veel lawaai van zelfuitgeroepen specialisten. Natuurlijk past dergelijk geschreeuw uitstekend bij de bombarie waarmee het beroemde tweetal de volledige rechtsgang heeft laten filmen, maar op sommige momenten lijkt het script partijdig en daarmee juist olie op het vuur te gooien voor de tegenwoordige cancelcultuur.

Al vroeg in de driedelige documentaire verschijnt het belangrijkste jurylid ten tonele: de publieke opinie. Wereldwijd laten juicekanalen niets heel van hun eens zo rooskleurige carrières en biedt elke scheet weer voer voor talloze memes. Het imago van Depp krijgt een flinke optater naar de verkeerde kant en vooral de Oscarwaardige betogen van Heard worden breed uitgemeten en het mikpunt van spot. Depp v. Heard is daarom wellicht niet de beste documentaire die je ooit zult zien, maar wel een pijnlijk voorbeeld van een vonnis waar Vrouwe Justitia geen Teacup Yorkie-drol mee te maken heeft.

★★★☆☆

Depp v. Heard is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen