search
Recensie HBO Max-serie 'The Tower'
Recensie

Recensie HBO Max-serie 'The Tower'

Seizoen twee weet de onderhuidse spanning uit seizoen een vol te houden.

Regie: Faye Gilbert, Jim Loach | Cast: Gemma Whelan (DS Sarah Collins), Emmet J Scanlan (DI Kieran Shaw), Tahirah Sharif (PC Lizzie Adama), Jimmy Akingbola (DC Steve Bradshaw), Michael Karim (PC Arif Johar), e.a. | Afleveringen: 4 | Speelduur: 44-45 minuten | Jaar: 2023

Miniserie The Tower is een detective zoals geen andere. Zonder duidelijke slechterik om op te speuren lieten de makers de kijker zelf beslissen of doorgewinterde Sarah de jonge Lizzie moest pakken of niet. Onder andere door overtuigende, menselijke personages neer te zetten. Met een open einde in seizoen één is seizoen twee meteen al spannend, en dan kiezen de makers ook nog voor een sterk actueel onderwerp: Femicide.

In seizoen twee staat een nieuwe confrontatie tussen de twee vrouwen op de planning. Ook nu weer weten de makers beide personages zo neer te zetten dat het niet makkelijk is voor de kijker om een kant te kiezen. Je hebt al snel sympathie en begrip voor beiden. Al was het maar omdat beide vrouwen zijn omringd door een bolwerk van misogyne mannen.

Het thema femicide is daarmee een logische keuze. Er komt steeds meer aandacht voor het feit dat wanneer een vrouw vermoord wordt dit meestal op een beduidend andere wijze gebeurt dan bij mannen. Meestal gaat er een jarenlang patroon van geweld, intimidatie en bedreiging aan vooraf. En dat gaat gepaard met ontelbaar veel momenten en manieren waarop de moord voorkomen had kunnen worden.

Dat er niet of niet adequaat wordt ingegrepen wanneer vrouwen slachtoffer zijn van huiselijk geweld, seksueel misbruik of stalken is veelal te wijten aan de maatschappij zelf. Meer dan eens heeft The Tower kritiek gehad op het systeem, de wetvoering en de agenten die deze proberen te handhaven. En met een dodental dat jaarlijks oploopt tot in de honderden in Groot Brittannië is het een goede, zo niet noodzakelijke keuze om femicide tot onderwerp van het nieuwe seizoen te maken.

Het heftige onderwerp wordt zo goed mogelijk weergegeven in de vier afleveringen die het nieuwe seizoen rijk is. Het zijn gelukkig wel lange afleveringen. Net als in het eerste seizoen nemen de makers de tijd en de ruimte voor het verhaal. Dit trage tempo zorgt voor een goede onderhuidse spanning. In seizoen twee wordt deze rustige manier van vertellen enigszins verstoord omdat er twee politiezaken tegelijk spelen, plus een derde op de achtergrond. Maar de spanning blijft.

Het verhaal zit razend goed in elkaar. In seizoen één waren er nogal wat onduidelijkheden. Wat bezielde Farah om een klein kind naar het dak van de toren te brengen? Was het kleine jongetje echt een pressiemiddel? Maar in seizoen twee zit de plot foutloos in elkaar. De kijker kan de niet al te subtiele hints makkelijk oppikken en samen met Sarah en Lizzie achter de waarheid komen.

De naïeve Lizzie is heel anders dan de gesloten Sarah. In seizoen twee leren we Sarah iets beter kennen, wanneer ze over haar verdriet vertelt. Ze licht een tipje van de sluier op, maar niet alles. De makers zinspelen er zeker op dat er nog meer te vertellen is. Een derde seizoen is waarschijnlijk in de maak. De verhalen zijn gebaseerd op de boeken van Kate London en daar zijn er drie van, dus fans mogen uitkijken naar deel drie, dat hopelijk net zo sterk als de voorgaande seizoenen zal zijn.

★★★☆☆

The Tower is te zien bij HBO Max.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen