Netflix Kijktip: 'Broadchurch'

Netflix Kijktip: 'Broadchurch'

Serie met David Tennant en Olivia Colman hield heel het Verenigd Koninkrijk aan de buis gekluisterd.

Michelle Iwema, 2 september 2015 10:03

De Britse detectiveserie Broadchurch werd in 2013 uitgezonden op ITV en hield meteen het hele eiland in haar greep. Wie wil weten wat deze serie zo spannend en bijzonder maakte, kan op Netflix in ieder geval het eerste seizoen bekijken.
De serie begint met de vondst van het lichaam van een jongetje van 11 genaamd Danny op het strand van kustplaatsje Broadchurch. Het is een kleine gemeenschap waarin iedereen elkaar kent. Danny blijkt gewurgd te zijn en gedacht wordt dat de dader iemand moet zijn geweest die hem goed kende. Iedereen is hierdoor meteen een verdachte. Het is aan kersverse Detective Inspector Alec Hardy en zijn collega Ellie Miller om de moord op te lossen. Dit gaat echter niet over rozen want de twee zijn complete tegenpolen. Miller is onervaren en naief, Hardy is harder en sociaal niet de meest aangepaste. Toch weten ze samen een weg te vinden, waarin ze elkaar juist goed aanvullen. Voor Miller is de zaak extra moeilijk. Danny is de zoon van een goede vriendin van haar en is ook een vriend van haar zoon Tom. Miller moet nu haar uiterste best doen om het werk gescheiden te houden van haar privéleven.

Het leukste aan Broadchurch is de spanning. Vanaf de eerste aflevering ontvouwt zich een klasieke who-dunn-it en lijken alle bewoners zich verdacht te dragen. Over de loop van acht afleveringen word je continue op het verkeerde been gezet en de conclusie is er eentje die mij in ieder geval erg verbaasde. Het is dus zeker niet zo dat je bij de eerste aflevering al kan raden hoe alles zal ontvouwen. Maar naast de spanning en de vraag wie de moord heeft gepleegd, speelt ook emotie een grote rol in het verhaal. Zo zien we hoe de familie van Danny met het verdriet omgaat, hoe vrienden proberen te helpen in het rouwproces en hoe hoog de emoties oplopen als iemand een geheim blijkt te hebben, dat mensen niet hadden verwacht. Het is niet bepaald een vrolijke serie, maar wel eentje die je op het puntje van je stoel houdt en doet meeleven met de personages.

In de hoofdrollen zijn David Tennant en Olivia Colman te zien en zij hebben een goede wisselwerking (altijd belangrijk voor een krimi). Een andere hoofdrol is voor het prachtige landschap want er gaat bijna geen scene voorbij, waarin het landschap en uitzicht van de klif op zee niet voorkomt. Hiermee wordt ook de isolatie van de bewoners ten op zichte van de wereld om Broadchurch heen extra benadrukt.

Na het eerste seizoen is er een tweede gemaakt. Deze was ook spannend, maar iets minder goed. Toch is deze ook zeker het kijken waard. Er is inmiddels een derde seizoen aangekondigd, dus hopelijk weten ze daarbij weer het hoge niveau van het eerste seizoen te halen.

Leuk weetje: Er werd van alles aan gedaan om te zorgen door de makers dat het plot van het eerste seizoen niet zou uitlekken en kijkers al zouden weten wie de dader was. De acteurs en actrices moesten zelfs tekenen voor geheimhouding en de scripts werden pas op het laatst vrijgegeven aan hen. Ook had de script een watermerk zodat altijd achterhaald kon worden wie een script zou uitlekken. Dat gebeurde niet, waardoor het verrassende einde kijkers werkelijk wist te schokken. Zoals het hoort dus bij een goede spannende serie.


Bron: Netflix

Lees meer over: Netflix Kijktip, Broadchurch, serie ITV, krimi, klassieke whodunnit, Olivia Colman, David Tennant, thriller, Netflix, serie Netflix, aanbod Netflix

Aanbevolen artikelen

Laatste nieuws