Recensie Disney+-serie 'Futurama' seizoen 11

Recensie Disney+-serie 'Futurama' seizoen 11

De nieuwste voortzetting van de immer terugkerende animatieserie moet zijn draai nog vinden.

Dieuwertje Deutekom, 26-09-2023 09:48

Regie: Peter Avanzino, Edmund Fong, James Kim | Cast (stemmen): Billy West (dr. Zoidberg, Philip J. Fry, professor Farnsworth e.a.), John DiMaggio (Bender e.a.), Katey Sagal (Turanga Leela), Tress MacNeille (Linda, Mom e.a.), Phil LaMarr (Hermes Conrad e.a.), e.a. | Afleveringen: 10 | Speelduur: 24-26 minuten | Jaar: 2023
Zonder het te googelen kan met gerust hart worden gesteld dat geen enkele serie zo vaak is beëindigd en weer opnieuw opgestart als Futurama. Je hoefde dan ook geen toekomstvoorspeller te zijn om te kunnen raden dat een nieuw seizoen er uiteindelijk zou komen. Eindelijk kunnen fans zich opmaken voor misschien wel het meest verwachte seizoen ooit, van de vervolgserie aller vervolgseries. Good news, everyone!

Het prachtige einde van seizoen tien van Futurama was eigenlijk de allermooiste afsluiting die de serie zich kon wensen. Om hierna verder te gaan zal geen makkelijke klus zijn geweest. En hoewel de serie zich afspeelt in de toekomst, is deze vaak een afspiegeling van de actualiteit. Na tien jaar is de wereld zodanig veranderd dat ook de toekomst gewijzigd moet zijn. Leela zal bijvoorbeeld toch echt terug moeten komen op haar uitspraak dat Nixon de allerslechtste Amerikaanse president aller tijden is.

Het sociale commentaar dat de kijker in de hernieuwde serie kan verwachten moest wel spectaculair zijn. We leven in knotsgekke tijden, dus genoeg inspiratie zou je denken. De onderwerpen van de eerste vier afleveringen zijn veilig gekozen. Het is natuurlijk logisch en mooi dat de kinderen van Amy en Kif eindelijk het moeras uitkomen. Een aflevering die hoort te gaan over het delven van bitcoin, maar de aankleding heeft van een oude cowboyfilm is minder geslaagd.

Pas bij aflevering vijf krijgt de serie haar oude, scherpe vorm terug, wanneer Amazon door de mangel wordt gehaald. Het onhoudbaar groeien van het bedrijf Momazon, dat zelfs het hele universum opslokt, is een sterke metafoor. En cancelcultuur zorgt ervoor dat Zapp Brannigan eindelijk aangepakt wordt, hoewel van korte duur. Iets waar iedereen, in het bijzonder Kif, prangend op zat te wachten.

Een aflevering over covid kan natuurlijk niet ontbreken, zeker omdat de voorzet al gemaakt werd toen Fry het verkoudheidsvirus terugbracht in Cold Warriors. Jammer genoeg opent de covidaflevering met de stelling dat het virus er al die tijd is geweest en in duizend jaar niet is verslagen. Een pijnlijk statement, dat ook zegt dat alle personages er de voorgaande seizoenen blijkbaar gewoon niet in geïnteresseerd waren. Met tal van obsessieve fans die inconsequenties niet zomaar door de vingers zien zou je van deze serie toch beter verwachten.

Het seizoen loopt met een sisser af. Dat de laatste aflevering weer gaat over andere universums begint een beetje sleets te worden. Enkele afleveringen passen helemaal niet bij de serie of wat deze vroeger was. Er zijn sterke kwaliteitsverschillen merkbaar, maar dat geeft op zich hoop voor de toekomst. Het volgende seizoen zal vast meer van de betere verhalen bevatten, als de makers wijs zijn en naar reacties van de kijkers luisteren.

Het zou ook zomaar kunnen zijn dat de makers zich niets meer aantrekken van wat de kijker vindt, en vooral doen waar ze zelf zin in hebben. Dat lijkt te zijn gebeurd met die andere serie van Matt Groening, The Simpsons. Is dit de aftakeling van Futurama? De serie is lang goed geweest, misschien juist omdat er zoveel pauzes zijn geweest. Zo blijft het fris. En een onderbreking van maar liefst tien jaar moet toch een boost geven? We kunnen alleen maar hopen dat er nog betere tijden zullen volgen. In toekomst, heden of verleden.

★★☆☆☆

Futurama is te zien bij Disney+.


Lees meer over: recensie, Futurama, Disney Plus, Matt Groening, Billy West, John DiMaggio, Katey Sagal, Tress MacNeille, Phil LaMarr, animatie, sciencefiction, toekomst

Populair nieuws

Laatste serienieuws

Hoe is het met 'Brienne of Tarth' uit 'GoT'?

Hoe is het met 'Brienne of Tarth' uit 'GoT'?

Populair nieuws

Spannende Netflix-thriller blijft een aanrader

Spannende Netflix-thriller blijft een aanrader