search
Na de eerste film was deze filmreeks eigenlijk te slechts om aan te zien
Films / Featured

Na de eerste film was deze filmreeks eigenlijk te slechts om aan te zien

Het eerste deel van Twilight was misschien nog het bekijken waard, maar daarna…

De filmserie Twilight startte in 2008 en na een opbrengst van honderden miljoenen dollars werden er in een moordend tempo vier vervolgfilms uit de grond gestampt, met na vijf delen een wereldwijde monsteropbrengst van $3,4 miljard.

Uiteraard was het voor de makers een meesterlijke zet om dit te doen. Met een totaalbudget van $401 miljoen werd er namelijk flink verdiend aan de reeks. De kwaliteit van de films was daarentegen bedenkelijk.

Bella en Edward


De reeks gaat voornamelijk over de liefde tussen de vampierjongen Edward Cullen en het tienermeisje Bella Swan. De rollen werden ingevuld door respectievelijk Robert Pattinson en Kristen Stewart, acteurs die nu een mooie carrière hebben.

Nog los van dat een relatie tussen een vampier en een mens al een no-go is, wordt de boel nog eens lastiger als de vijanden van Edward lucht krijgen van het stelletje. In de films zien we ook rollen van (latere) sterren Kellan Lutz, Taylor Lautner, Anna Kendrick, Billy Burke, Nikki Reed en Ashley Greene.

Steeds slechter


De eerste film werd al mager ontvangen door critici en publiek en per film daalde de beoordeling verder. Opvallend is dat de wereldwijde opbrengst juist groeide en stabiel bleef.



De eerste film staat op de Tomatometer van Rotten Tomatoes op een magere 49%, en de ontvangst daalde tot een dieptepunt bij The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1. De Tomatometerscore staat op slechts 25 procent.

Langzaam, saai


"Langzaam, saai en boordevol onbedoeld humoristische momenten: Breaking Dawn Part 1 mag dan de Twilight-gelovigen tevreden stellen, maar het is uitsluitend bedoeld voor fans van de franchise," luidt de critics consensus op Rotten Tomatoes. En dat geldt eigenlijk voor de hele reeks.



Fans had en heeft Twilight zeker, maar de gemiddelde filmfan kwam waarschijnlijk niet eens voorbij het tweede deel. In 2020 verscheen het boek Midnight Sun, maar een verfilming lijkt er niet te komen. Gelukkig maar voor de niet Twilight-fans. Je ziet de vijf films op Netflix.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen