search
Seizoen 4 van 'Game of Thrones' is het hoogtepunt, en het dieptepunt is…
Series / Featured

Seizoen 4 van 'Game of Thrones' is het hoogtepunt, en het dieptepunt is…

De fantasyserie van HBO startte in 2012 en had goede en duidelijk slechte seizoenen.

Game of Thrones is een van die series die maar weinig voorbijkomen. Vanaf het eerste seizoen waren er fans en gedurende de vervolgseizoenen groeide de aanhang snel. Het beste seizoen is seizoen vier, en het slechtste seizoen is... Er zijn er twee.

Seizoen 4 van Game of Thrones verscheen in 2014 en staat op de Tomatometer van Rotten Tomatoes op 97 procent, met een waanzinnige 9.05/10 als gemiddelde beoordeling. De eerste twee seizoenen kwamen allebei tot 96 procent. Ook niet slecht.

Dieptepunt


Na het vierde seizoen begon de waardering voor de fantasyserie per seizoen te dalen. Seizoen 5 kwam tot 93 procent en seizoen 6 en 7 allebei tot 94 procent. Prima scores natuurlijk en we leken uit te kunnen gaan kijken naar een waanzinnige afsluiting, die uiteindelijk twee jaar op zich liet wachten.

Het achtste seizoen verscheen in 2019 en kwam niet verder dan een matige Tomatometer-score van 55 procent voor de zes laatste afleveringen. Per aflevering ging de waardering naar beneden. De eerste aflevering noteerde nog een score van 92 procent, maar de slotaflevering eindigde op slechts 47 procent.

Metacritic


Een andere website die de afzonderlijke seizoenen waardeert op basis van recensies van de critici is Metacritic. Op die site komt seizoen 4 ook als beste uit de bus: 94/100. Het slechtste seizoen is echter seizoen 6 met 73/100. Het laatste seizoen scoort op Metacritic net iets beter: 75/100.Op de IMDb zien we de waardering per aflevering. Er zijn drie afleveringen met een 9.9/10. Dit zijn Battle of the Bastards (S6.E9), The Winds of Winter (S6.E10) en The Rains of Castamere (S3.E9). En dit zegt dan weer wat over de kwaliteit van die seizoenen.

Kijkcijfers


Een vergelijking op basis van de kijkcijfers is uiteraard niet eerlijk. Bij de première op HBO in Noord-Amerika van aflevering 1 van het eerste seizoen keken er 2,22 miljoen mensen. Daarna stegen de cijfers doorlopend, met uiteindelijk 13,61 miljoen kijkers tijdens de tegenvallende laatste aflevering.Uiteraard is iedereen het ermee eens dat seizoen 8 (veruit) het slechtste is, ondanks dat Metacritic een iets ander beeld laat zien. Je vindt alle seizoenen, goed en slecht, van Game of Thrones op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.

Aanbevolen artikelen