search

Ons nieuws van maandag 16 oktober 2023

Recensie Netflix-serie 'Big Vape: The Rise and Fall of Juul'
Recensie

Recensie Netflix-serie 'Big Vape: The Rise and Fall of Juul'

De keerzijde van cool: hoe vapepionier Juul met kleurrijke marketing een nieuwe generatie rokers aanwakkerde.

Regie: R.J. Cutler | Afleveringen: 4 | Speelduur: 43-51 minuten | Jaar: 2023

Lang leek vapen een oplossing voor het roken: een nicotinehit zonder de schadelijke stoffen maar met allerlei heerlijke smaken. Toch gaat deze droom al snel in rook op wanneer volop jongeren eraan verslaafd beginnen te raken. Mede door het loslaten van de utopische rokersoplossing en volledig voor het geld te gaan wist vapemerk Juul zijn imago te verzieken, om vervolgens veel te laat een poging te doen dat te herstellen. De documentaire hierover laat zich bekijken als het oorsprongsverhaal van een superschurk uit een stripboek, met bijpassende beeldtaal.

De stripboekstijl waarvan Big Vape: The Rise and Fall of Juul zich bedient vult de gaten in het verhaal, aangezien de bazen van Juul niet beschikbaar waren voor interviews. Door de gigantische snoekduik van het bedrijf te presenteren als een heus superschurkenverhaal toont de documentaire zijn partijdigheid, maar met de bizarre geschiedenis van Juul is zo'n melodramatische invalshoek best toepasselijk. De creatieve stijl sluit daar mooi op aan en tekent het geheel netjes aan elkaar.

Stukje bij beetje wordt het utopische beeld dat de bedenkers van hun product hadden kapotgemaakt. Juul produceerde de eerste e-sigaret die voor velen even bevredigend was als een peuk. Hoe kon een tabaksbedrijf zo groot worden, in een tijd waarin op roken wordt neergekeken? Het antwoord: marketing. En dan vooral de (onbewuste) inspiratie van oude tabaksreclame.

Voor velen was Juul niet louter een tabaksbedrijf. Werknemers zagen het meer als een techstart-up. Hierdoor konden ze snel hun anti-rookmerkidentiteit verliezen in kleurrijke en vooral kindvriendelijke marketingcampagnes. Zonder het als expliciet doel te hebben was het Juul gelukt om roken weer cool te maken onder een generatie die weinig interesse had in normale sigaretten. Tieners die opgroeiden in een techverslavende wereld bleken per ongeluk de perfecte doelgroep voor hun product.

Ineens wordt het verslavende aan tech en tabak samengevoegd in een usb-achtige verpakking waar geurloze rookpluimen uit komen. Perfect om overal te gebruiken zonder te veel aandacht te trekken. Toch is het niet eerlijk om Juul als enige de schuld te geven van de vape-epidemie onder tieners. Het kostte de Amerikaanse Food and Drug Administration maar liefst zeven jaar om e-sigaretten te reguleren, waardoor het wettelijk niet nodig was om Juul-kopers om hun leeftijd te vragen.

Door dit wettelijke grijsgebied konden tieners en kinderen veel te makkelijk aan Juuls en hun bijbehorende smaakjesnicotinepods komen. In de Verenigde Staten heeft dit tot een nationale gezondheidscrisis geleid, maar ook in Nederland is het normaal om tieners aan een felgekleurde plastic wegwerpvape te zien lebberen. Zelfs als Juul onschuld pleit, presenteert de documentaire meer dan genoeg bewijs van onguur handelen. Zo worden rookpreventielessen op school sluikreclames voor het vapemerk en zijn de verklaringen voor de jeugdige marketing en smaakjes onbevredigend.

Uiteindelijk is dit het eeuwenoude verhaal van kapitaal versus intentie. Want zelfs als de bedenkers in eerste instantie rokers over heel de wereld wilden helpen, werd de voornaamste drijfveer toch het verdienen van zoveel mogelijk geld. Hoezeer het bedrijf ook begon als anti-tabaksindustrie, het werd uiteindelijk onderdeel van het probleem. Big Vape bevat niet veel nieuws voor mensen die het vapedebat volgen, maar doet dat wel in een vorm waarmee het verhaal nog beter aan een groot publiek kan worden verteld.

Toch valt ook deze documentaire aan te spreken op zijn intenties. Constant tieners ongecensureerd in beeld te brengen kan namelijk onbewust het idee wekken dat roken en het delen van beelden daarvan op sociale media iemand op Netflix kunnen laten verschijnen. Weliswaar lang niet zo schadelijk als een marketingcampagne met hippe vapers, maar het presenteert wel platformen voor jongeren om hun kwartiertje roem te krijgen.

Vooral de laatste aflevering is erg chaotisch. Omdat er zo veel naar buiten is gekomen over de schadelijke effecten van vapen, moet het einde een hoop verhalen afronden, terwijl de serie nog steeds nieuwe ontwikkelingen blijft presenteren. Deze hot-naar-her-conclusie laat alle vervelende gevolgen van Juuls culturele impact zien, maar door de kijker dusdanig te overladen verliest ieder probleem zijn kracht. Erg zonde, zeker met dergelijke materie.

★★★☆☆

Big Vape: The Rise and Fall of Juul is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Seizoen 4 van 'Game of Thrones' is het hoogtepunt, en het dieptepunt is…
Series / Featured

Seizoen 4 van 'Game of Thrones' is het hoogtepunt, en het dieptepunt is…

De fantasyserie van HBO startte in 2012 en had goede en duidelijk slechte seizoenen.

Game of Thrones is een van die series die maar weinig voorbijkomen. Vanaf het eerste seizoen waren er fans en gedurende de vervolgseizoenen groeide de aanhang snel. Het beste seizoen is seizoen vier, en het slechtste seizoen is... Er zijn er twee.

Seizoen 4 van Game of Thrones verscheen in 2014 en staat op de Tomatometer van Rotten Tomatoes op 97 procent, met een waanzinnige 9.05/10 als gemiddelde beoordeling. De eerste twee seizoenen kwamen allebei tot 96 procent. Ook niet slecht.

Dieptepunt


Na het vierde seizoen begon de waardering voor de fantasyserie per seizoen te dalen. Seizoen 5 kwam tot 93 procent en seizoen 6 en 7 allebei tot 94 procent. Prima scores natuurlijk en we leken uit te kunnen gaan kijken naar een waanzinnige afsluiting, die uiteindelijk twee jaar op zich liet wachten.

Het achtste seizoen verscheen in 2019 en kwam niet verder dan een matige Tomatometer-score van 55 procent voor de zes laatste afleveringen. Per aflevering ging de waardering naar beneden. De eerste aflevering noteerde nog een score van 92 procent, maar de slotaflevering eindigde op slechts 47 procent.

Metacritic


Een andere website die de afzonderlijke seizoenen waardeert op basis van recensies van de critici is Metacritic. Op die site komt seizoen 4 ook als beste uit de bus: 94/100. Het slechtste seizoen is echter seizoen 6 met 73/100. Het laatste seizoen scoort op Metacritic net iets beter: 75/100.Op de IMDb zien we de waardering per aflevering. Er zijn drie afleveringen met een 9.9/10. Dit zijn Battle of the Bastards (S6.E9), The Winds of Winter (S6.E10) en The Rains of Castamere (S3.E9). En dit zegt dan weer wat over de kwaliteit van die seizoenen.

Kijkcijfers


Een vergelijking op basis van de kijkcijfers is uiteraard niet eerlijk. Bij de première op HBO in Noord-Amerika van aflevering 1 van het eerste seizoen keken er 2,22 miljoen mensen. Daarna stegen de cijfers doorlopend, met uiteindelijk 13,61 miljoen kijkers tijdens de tegenvallende laatste aflevering.Uiteraard is iedereen het ermee eens dat seizoen 8 (veruit) het slechtste is, ondanks dat Metacritic een iets ander beeld laat zien. Je vindt alle seizoenen, goed en slecht, van Game of Thrones op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'The Walking Dead' moet nog steeds uitleg geven over deze vreemde situatie
Series / Featured

'The Walking Dead' moet nog steeds uitleg geven over deze vreemde situatie

In het eerste seizoen van The Walking Dead zijn er nog verschillende Walkers.

De zombies in The Walking Dead zijn over het algemeen een soort van speelgoed van de levenden. Met bosjes worden afgemaakt. Toch zijn er voldoende vragen over de zombies in de hitserie. Dit plotgat verbaast de fans waarschijnlijk nog steeds.

In het eerste seizoen van The Walking Dead worden de zombies, alias Walkers, geïntroduceerd aan het publiek. In het debuutseizoen zagen we bepaalde vaardigheden van de zombies die in de latere seizoenen waren verdwenen.

Vaardigheden


In het eerste seizoen zien we bijvoorbeeld een jong zombiemeisje een knuffelbeer oprapen. Daarna gebeurde zoiets niet meer. Andere zombies probeerden deurhendels te gebruiken, ook dit keerde niet terug.

We zien zelfs Walkers achter Rick aanrennen als hij op een paard zit. Pas in aflevering negentien van het laatste elfde seizoen werd de term "variants" geïntroduceerd voor zombies met meer vaardigheden. Hier is echter nog niet echt invulling aangegeven.

Verwarring


De verwarring onder het publiek was ook bekend bij de kijkers. "De waarheid is dat we er nog niet echt achter waren wat de regels voor de zombies waren," zei uitvoerend producent Greg Nicotero in 2022 tegenover Entertainment Weekly.Gelukkig voor de fans en de makers van The Walking Dead zijn er nog genoeg series met vele afleveringen om verder invulling te geven aan dat "variants" en zo de verschillende vaardigheden van de Walkers in seizoen 1 te verklaren.

Veel series


Op dit moment ligt de focus op drie series. De eerste seizoenen van de spin-offs Dead City en Daryl Dixon zijn al afgerond en begin 2024 verschijnt The Ones Who Live over vooral Rick Grimes en Michonne.In Nederland kun je deze nieuwe series overigens nog nergens streamen.


Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
De Netflix-hit 'One Piece' mist een belangrijk ingrediënt: "lastige zaak"
Series / Nieuws

De Netflix-hit 'One Piece' mist een belangrijk ingrediënt: "lastige zaak"

Auteursrechtclaims liggen zelfs voor grote bedrijven als Netflix op de loer...

Als er iets is wat elke serie of film speciaal kan maken, is dat wel een goede soundtrack. Hoewel mensen soms minder gefocust zijn op zulke details, is het logisch dat het publiek dezelfde muziek verwacht als het gaat om remakes, reboots of live-action recreaties.

One Piece-fans waren hierin geen uitzondering. Het ontbreken van het geliefde intronummer We Are was een van de vele redenen voor kijkers om het internet te overspoelen met klachten over de Netflix-remake. Maar nu blijkt dat het team achter de serie de fans graag tegemoet was gekomen, als auteursrechtclaims niet hadden bestaan.

Geen rechten


Terwijl co-showrunner, schrijver en uitvoerend producent Matt Owens op Reddit vragen van kijkers beantwoordde, koos hij ervoor om zaken op te helderen over de originele soundtrack: "Muziekrechten zijn een lastige zaak. We hebben rechten op de manga, niet op de anime, dus dat betekent dat we geen vrije toegang hebben tot de muziek"."Ik wist dat ik ergens een versie van het nummer in de serie wilde hebben. Ik denk dat we er een aantal geweldige plekken voor hebben gevonden! Het spijt me voor degenen die meer van de originele soundtrack van de anime in de serie wilden horen".

Nieuwe soundtrack


Het lijkt er dus op dat de makers van de live-action niet veel keuze hebben gehad op dat vlak. Gelukkig maakten ze een prachtige nieuwe soundtrack, waar elementen van We Are in zijn verwerkt. Bekijk One Piece op Netflix.Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Al jaren wordt erop gehoopt, 'Buffy the Vampire Slayer' geeft eindelijk antwoord op een prangende vraag over Spike
Series / Nieuws

Al jaren wordt erop gehoopt, 'Buffy the Vampire Slayer' geeft eindelijk antwoord op een prangende vraag over Spike

Eindelijk weten we of Buffy en Spike elkaar ooit nog hebben gezien.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
De relatie tussen Buffy Summers en Spike in Buffy the Vampire Slayer was een van de belangrijkste dynamieken in de zeven seizoenen van de bovennatuurlijke dramaserie. Maar hun relatie hield geen stand.

Een paar dagen geleden bracht Audible, 20 jaar na de finale van de serie, een vervolg uit: Slayers: A Buffyverse Story. Deze bracht fans op de hoogte van een handvol personages uit de originele serie, waaronder Spike.

Alternatieve realiteit


De audioserie speelt zich 10 jaar na de gebeurtenissen van de finale van Buffy the Vampire Slayer af. Het verhaal gaat over Spike, die een versie van Cordelia Chase tegenkomt uit een alternatieve realiteit waarin Buffy nooit heeft bestaan en Cordelia de enige Slayer is.

Hoewel Sarah Michelle Gellar haar rol als Buffy in de Audible-serie niet opnieuw vertolkt, moest haar naam uiteraard wel genoemd worden. Omdat Spike centraal staat in het nieuwe verhaal, onthullen de afleveringen wat er met hem en Buffy is gebeurd na de serie. En dat is teleurstellend nieuws…

Onthulling


De afleveringen hebben bekendgemaakt dat Buffy en Spike geen contact meer hebben gehad na de finale van Buffy the Vampire Slayer. Deze onthulling was niet zo verrassend, aangezien Spike zijn leven had opgeofferd in de laatste aflevering voordat hij in Angel werd opgewekt.Toch lieten de strips de deur op een kier staan zodat Buffy en Spike op een dag weer bij elkaar konden komen, maar dit vervolg uit 2023 heeft de deur weer dichtgeslagen. Buffy en Spike hebben al jaren geen contact meer gehad, en het einde van Slayers: A Buffyverse Story heeft schijnbaar de mogelijkheid weggenomen dat het paar ooit herenigd zal worden.

Geen hereniging


In de laatste aflevering van Slayers: A Buffyverse Story neemt Spike de beslissing om in de alternatieve realiteit te blijven waar Cordelia de enige Slayer is en Buffy niet bestaat. Het lijkt er dus op dat de twee elkaar nooit meer zullen zien. Bekijk Buffy the Vampire Slayer op Disney+.Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Deze mysteryserie is de beste van dit moment: direct kijken!
Series / Featured

Deze mysteryserie is de beste van dit moment: direct kijken!

Charlie raakt in elke aflevering bij een nieuwe moord betrokken

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Een moordmysterie met een twist, een hoofdpersoon die weet wanneer mensen liegen en een hoop humor, dat alles en meer is Poker Face. De serie gaat over Charlie Cale (Natasha Lyonne, Russian Doll & Orange is the New Black). Charlie is een serveerster op de vlucht.

In het casino waar ze werkt is er iemand onder verdachte omstandigheden gestorven en nu zit de beheerder achter haar aan. Op haar vlucht raakt Charlie in elke aflevering in een nieuwe moord verstrikt die ze met behulp van haar gave moet zien op te lossen.

Bijzondere cast


Poker Face heeft een cast vol gekke, interessante of juist tragische personages, gespeeld door een reeks van geweldige acteurs en actrices. Zo is Benjamin Bratt het hoofd van de beveiliging van Charlie's casino. Ron Perlman (Hellboy) speelt zijn vader.

Ook Oscarwinnaar Adrien Brody is van de partij. Net als Dascha Polanco, die met Lyonne in Orange Is The New Black speelde. Wat Poker Face interessant maakt, en wat de kijker steeds maar blijft boeien is de episodische vorm van de serie.

Zaak-van-de-week


Elke aflevering is er weer een nieuw mysterie om op te lossen. Dit doet terugdenken aan de "zaak-van-de-week" series als Criminal Minds en Crime Scene Investigation.De serie doet ook denken aan het soort series dat een aantal jaar erg populair was. Series als The Mentalist, waar de hoofdpersoon misdaden oplost door manipulatie van de verdachten.

Enorm positief


De fans zijn wild van Poker Face. De meeste reacties zijn laaiend enthousiast. Natasha Lyonne is door haar rol als Charlie ook genomineerd voor de begeerde Primetime Emmy Award, in de categorie 'Beste Actrice in een Comedyserie'.Poker Face is origineel, grappig, en heeft een prima cast. Momenteel wordt er aan een tweede seizoen gewerkt. Het eerste seizoen van Poker Face is te zien op Peacock. In Nederland kun je terecht op SkyShowtime voor deze hitserie.


Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Verwarring over de rol van Rick Grimes in de spin-off van 'The Walking Dead'
Series / Nieuws

Verwarring over de rol van Rick Grimes in de spin-off van 'The Walking Dead'

Er zijn heel veel vragen die beantwoord moeten gaan worden, want deze situatie is abnormaal.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Er zijn niet veel details van de nieuwe The Walking Dead: The Ones Who Live die voor februari 2024 gepland is. Vroege beelden ondersteunen wel een hele interessante theorie over wat Rick Grimes allemaal heeft uitgespookt.

In de gloednieuwe en verleidelijk korte teaser is Rick te zien met een bijl en een vlammende zombie. Dit shot is volledig zonder context, dus het is lastig om te bevestigen wat hier gebeurd, maar deze teaser bevestigt zijn CRM-taak.

Wat heeft hij allemaal gedaan?


Na zijn laatste aflevering in The Walking Dead vermoedde iedereen dat hij aan de CRM ontsnapt was door zichzelf te vermommen als een zombie-culler. In de nieuwe teaser van The Ones Who Live zijn de CRM-jasjes met oranje armbanden echter heel goed zichtbaar.

Deze taak van zombies ruimen wordt normaal gesproken aan tieners gegeven, omdat het gezien wordt als een ondergeschikte taak. Het is dan ook raar dat Rick Grimes dit werk uitvoert, aangezien dat niet past bij zijn speciale status binnen het CRM.

Rick is te waardevol


In seizoen 2, aflevering 2 van The Walking Dead: World Beyond omschreef Jadis hem namelijk als "waardevol". Als het ruimen van zombies werkelijk zijn enige taak is, roept dit vragen op: waarom wordt hij in leven gehouden en waarom ziet Jadis hem als een waardevol bezit?The Walking Dead is te streamen op Disney+.Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Recensie Netflix-serie 'Good Night World'
Recensie

Recensie Netflix-serie 'Good Night World'

Heftige anime over intrigerend sociaal vraagstuk gaat onderuit in de tweede helft.

Regie: Katsuya Kikuchi | Cast (stemmen): Daisuke Hirose (Ichi, Taichiro Arima), Nobunaga Shimazaki (Aaaaa, Asuma Arima), Akio Ôtsuka (Kojiro Arima, Shiro), Aya Endô (May, Miyabi Arima), Aoi Yuki (Pico), e.a. | Afleveringen: 12 | Speelduur: 24-30 minuten | Jaar: 2023

Good Night World heeft een voor velen herkenbaar thema: het ontvluchten van de werkelijkheid met een videospel. Het kan makkelijker zijn om jezelf te zijn in een virtuele wereld. Het kan zelfs helpen om betere connecties met anderen te maken, wanneer je dat van een veilige afstand doet. Maar met wie je dan eigenlijk zit te praten, is een raadsel. Wat als het iemand is, die je in het echte leven tegenkomt?

Taichiro kan zijn leven maar moeilijk aan. Met een uiterst negatieve houding leeft hij zoveel mogelijk langs zijn vader en zijn broer heen, die volgens hem alleen maar shit zijn. Er is geen enkel ander fictief personage dat zo vaak het woord 'shit' gebruikt. Zijn onwil om in de echte wereld te leven wordt zeer voelbaar verteld, al maakt dit de serie soms wel moeilijk om te bekijken.

In het videospel Planet kan Taichiro zichzelf zijn als zijn avatar Ichi. Hier is het leven kleurrijker en vrolijker, wat mooi contrasteert met de grauwe werkelijkheid. Toch is Ichi geen totaal andere persoon dan Taichiro, wat voor de hand liggend zou zijn. In Planet komt Taichiro's frustratie eruit als vechtlust en neemt hij het dankbaar op tegen allerlei fantasiebeesten. Dat Taichiro zichzelf is en geen persona aanneemt is een erg mooie keuze van de makers. Hierdoor blijft zijn karakter consistent.

In Planet heeft Ichi een familie met wie hij wel overweg kan. Hij weet niet dat deze mensen eigenlijk zijn echte familieleden zijn. De regel van het spel is dat je niemand vragen stelt of informatie geeft over het echte leven. De waarheid komt gaandeweg aan het licht. Bij de ontdekking van het ene familielid wordt heftiger gereageerd dan bij het andere, wat jammer genoeg niet echt ergens op slaat.

Het videospel draait om het vinden van de Zwarte Vogel, die verdacht veel lijkt op de beroemde geest uit Spirited Away. Maar er wordt wel vaker naar deze beroemde film verwezen, dus het is de makers vergeven. Wat minder makkelijk te accepteren valt is dat alle vrouwen in de serie erg op elkaar lijken en ook nog eens allemaal piepjong moeten zijn. Zo oogt de moeder van Taichiro bijvoorbeeld te jong om volwassen zoons te hebben. Dit aspect is niet alleen beledigend, maar zaait ook verwarring.

Taichiro wil het liefst altijd in zijn virtuele leven kunnen verdwijnen en zou er willen sterven. Dit sociale thema komt aanvankelijk veelvuldig in het verhaal tot uiting. Er zijn zowel voorstanders als tegenstanders van sociale afzondering van de echte wereld. Verschillende personages mogen hun zegje doen. Zo hoopt de broer van Taichiro hem terug te kunnen halen naar zijn echte leven, hoewel hij dat niet handig aanpakt, en pleit voor een bestaan zonder escapisme. Dat beide kanten worden belicht is een sympathieke keuze van de makers, waarschijnlijk bedoeld om een discussie aan te wakkeren.

De eerste helft van Good Night World is spannend en humoristisch, maar halverwege verandert de toon. De serie wordt gewelddadiger, bloederiger en intenser, op het beklemmende af. Het zal voor sommige kijkers niet de moeite waard zijn om door te zetten tot de ontknoping. Goede plotwendingen houden de spanning erin, hoewel sommige daarvan op doodlopende wegen uitkomen. Het lijkt erop dat de makers af en toe een cliffhanger willen toevoegen voor de spanning, maar dat werkt averechts wanneer de kijker daarmee op een dood spoor wordt gezet.

Naarmate de scheidslijn tussen de echte wereld en de virtuele vervagen wordt de serie poëtischer en onrealistischer, zoals traditionele anime. Het sociale thema maakt plaats voor een overemotioneel einde dat niet alle vragen beantwoordt. Dat zal niet bij iedereen goed vallen. Ruimte voor een voorzetting is er niet, dus hier moet de kijker het toch echt mee doen. Of wellicht dat het stripverhaal waar de serie op gebaseerd is soelaas kan bieden.

★★☆☆☆

Good Night World is te zien bij Netflix.

Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Vurige fan-art toont cruciale scène uit komende 'Game of Thrones' spin-off
Series / Nieuws

Vurige fan-art toont cruciale scène uit komende 'Game of Thrones' spin-off

Ook na 'House of the Dragon' wacht ons nog veel vuur en bloed.

Westeros-fans wachten momenteel ongeduldig op het tweede seizoen van House of the Dragon. De prequel van Game of Thrones is razend populair, maar zal niet de enige spin-off van de hoofdserie blijven.

Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan nog meer Westeros-series. Eerder dit jaar werd al The Knight of the Seven Kingdoms aangekondigd, maar daar zal het niet bij blijven.

Aegon Targaryen


Een van de andere series die mogelijk ooit groen licht krijgt van HBO is een serie over 'Aegon's Conquest'. Die serie zou gaan over hoe de eerste Targaryens onder leiding van de mythische Aegon de Conqueror Westeros verovert.

Een enthousiaste fan heeft alvast artwork gecreëerd voor een van de meeste cruciale scenes uit dat verhaal: het platbranden van kasteel Harrenhal. Bekijk de vurige afbeeldingen hieronder.

HBO Max


Tot de volgende spin-off er is kun je Game of Thrones en House of the Dragon zien op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
De dood in 'The Vampire Diaries' die niemand kon geloven: een domme zet en egoïstische beslissing
Series / Nieuws

De dood in 'The Vampire Diaries' die niemand kon geloven: een domme zet en egoïstische beslissing

Zelfs grote fans van Elena moeten toegeven dat deze actie echt ongelofelijk egoïstisch was.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
De meningen over Elena in The Vampire Diaries zijn zwaar verdeeld, maar iedereen kan inzien dat deze actie echt ongelofelijk egoïstisch en vooral dom was. De dood van een geliefd personage is meestal heel pijnlijk, maar deze keer was het alleen maar verwarrend.

In seizoen 5 kwamen veel personages vroegtijdig aan hun einde. De enige manier waarop ze terug konden komen was via Bonnie, aangezien zij het anker aan de andere kant was geworden. Damon besloot zichzelf op te offeren om iedereen terug te krijgen.

Een domme actie van Elena


Vanaf dit punt wordt alles een beetje verwarrend… Elena besloot om Damon te vergezellen in zijn auto, waardoor ze dus besloot om samen met hem te sterven. Haar redenering was dat ze via Bonnie terug zou kunnen komen en dus niet echt dood zou gaan.

Het klinkt heel romantisch, maar het is eigenlijk heel egoïstisch. De enige manier om terug te komen was via Bonnie, maar deze reis deed haar veel schade aan. Sommige personages, zoals Lexi, kozen er dan ook voor om niet terug te komen om zo Bonnie’s leven niet op het spel te zetten.

Bonnie's beste vriendin


Maar wat doet Elena? Bonnie's beste vriendin? Zij vond het allemaal wel prima om even romantisch op en neer te gaan met Damon. Als ze dit niet had gedaan, had Lexi misschien wel terug kunnen komen. En als haar plan mislukt was en ze echt dood was gegaan, zou haar broertje Jeremy zonder familie overgebleven zijn.The Vampire Diaries is te streamen op HBO Max.Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Robert Kirkman prijst co-creator Cory Walker voor bijdrage aan het succes van 'Invincible'
Series / Nieuws

Robert Kirkman prijst co-creator Cory Walker voor bijdrage aan het succes van 'Invincible'

Corey Walker is al snel vervangen door een andere kunstenaar, maar toch blijft hij betrokken bij alles.

Ondertussen kent iedereen die ook maar een beetje van animatie of superhelden houdt de bikkelharde serie Invincible. Voordat het eerste seizoen uitkwam, was Invincible een langlopende strip van Image Comics. De twee originele makers zijn nog steeds bij alles betrokken.

De serie werd gemaakt door Robert Kirkman en Cory Walker. Walker tekende de serie voor de eerste zeven nummers van de serie, waarna Ryan Ottley het overnam van hem.

Walker is nog steeds een groot onderdeel van de serie


Ottley tekende de overige 137 nummers van de strips en daarom wordt hij vaak gezien als de grootste kunstenaar in de serie. Walker wordt echter nog steeds vermeld als mede-maker én hij heeft een grote rol in de animatieserie van Prime Video.

Kirkman vertelde aan Comicbook dat Walker "bij elke vergadering" is die gaat over de serie en hij houdt nog steeds "toezicht op alle personage ontwerpen".

Heel dankbaar voor Walker


Ook gaf Kirkman aan hoe dankbaar hij is om nog steeds met Walker samen te werken: "Niemand op de planeet heeft een beter begrip van de visuele kijk op deze wereld. Het is geweldig om met hem te kunnen blijven samenwerken."Invincible is te streamen op Prime Video.Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Supernatural’s meest hartverscheurende scene: waarom alle fans massaal huilden
Series / Nieuws

'Supernatural’s meest hartverscheurende scene: waarom alle fans massaal huilden

Dit is zonder twijfel het meest hartverscheurende moment in Supernatural... Pak je tissues er dus maar bij.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Bereid je voor om te huilen met deze hartverscheurende scène van Supernatural. Naast vette actie-scènes en gevechten waren er namelijk ook zeer emotionele momenten.

Elke serie heeft wel ten minste één emotioneel moment, maar Supernatural staat zeker bovenaan de lijst van de meest tranentrekkende series aller tijden. Met heftige sterfgevallen (die weer tot leven komen) is het moeilijk om een meer emotionele serie te bedenken.

De meest emotionele momenten


Jo was lang geen favoriet bij de fans, maar haar dood bleef iedereen alsnog lang bij. Ellen’s toewijding om bij haar te blijven had iedereen in tranen. Hoewel dit een heel emotioneel moment was, is het niet het meest hartverscheurende.

De eerste plek gaat namelijk naar het gevecht tussen Sam en Dean. Er is niets erger dan te zien hoe broers zich tegen elkaar keren, vooral als één van hen geen controle heeft over zijn lichaam.

Het wreedste moment in de serie


Lucifer zat in Sams lichaam en sloeg Dean keihard neer voordat hij al zijn botten brak. Ondertussen stelde Dean hem telkens gerust, aangezien hij wist dat Sam opgesloten zat in zijn lichaam. Deze scène is dan ook het wreedste moment in de serie.Supernatural is te streamen op Prime Video.Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Netflix komt deze week met 13 nieuwe afleveringen waaronder het spannende 'Bodies'
Series / Nieuws

Netflix komt deze week met 13 nieuwe afleveringen waaronder het spannende 'Bodies'

In deze drukke week op Netflix kom je tijd te kort om al deze topseries te kijken.

Hieronder het wekelijkse overzicht met de drie meest opvallende series uitgelicht, inclusief trailer.


I Woke Up a Vampire (seizoen 1)Verschijnt op: Dinsdag 17 oktober
Genre: Komedie / Familie / Fantasy
Kijk op: Netflix

Synopsis: Carmie ontdekt op haar dertiende verjaardag dat ze eigenlijk half mens, half vampier is… en dat mythische krachten de middelbare school veel ingewikkelder maken.

Bodies (seizoen 1)Verschijnt op: Donderdag 19 oktober
Genre: Misdaad / Drama / Geschiedenis
Kijk op: Netflix

Synopsis: Vier detectives. Vier tijdlijnen. Eén lichaam. Om de toekomst van Groot-Brittanië te redden, moeten ze eerst de moord oplossen die de loop van de geschiedenis heeft veranderd.

Yaratilan (seizoen 1)Verschijnt op: Vrijdag 20 oktober
Genre: Drama / Fantasy / Geschiedenis
Kijk op: Netflix

Synopsis: Wanneer een roekeloze wetenschapper in het Ottomaanse Istanbul een tragedie overkomt, gebruikt zijn student ongeteste methoden om zijn werk af te maken - met verwoestende gevolgen.

Overige series nieuw op NetflixHieronder de overige series die deze week op Netflix verschijnen.

16 oktober: Love is Blind (seizoen 5 - aflevering 11) - Reality-TV / Romantiek - Nick en Vanessa Lachey presenteren dit sociale experiment, waarin single mannen en vrouwen op zoek zijn naar liefde en zich verloven, maar elkaar dan pas echt ontmoeten.

18 oktober: Kaala Paani (seizoen 1) - Drama - Wanneer een mysterieuze ziekte de eilanden Andaman en Nicobar treft, start een wanhopig gevecht om te overleven en tegelijkertijd zo snel mogelijk een geneesmiddel te vinden.

19 oktober: Captain Laserhawk: A Blood Dragon Remix (seizoen 1) - Animatie / Actie / Avontuur - Na te zijn verraden door zijn vriend, wordt supersoldaat Dolph Laserhawk opgesloten in de streng beveiligde gevangenis Supermaxx. Onder het bevel van de louche gevangenisdirecteur, is Dolph genoodzaakt om met een team van buitenbeentjes zeer gevaarlijke undercovermissies uit te voeren.

19 oktober: Crashing Eid (seizoen 1) - Komedie / Drama - Razan viert een feest met haar familie. Als haar Brits-Pakistaanse verloofde onuitgenodigd langskomt, wil ze iedereen overtuigen dat hij een geschikte match is.

19 oktober: Neon (seizoen 1) - Komedie / Muziek - Een aanstormend reggaeton-ster en zijn beste vrienden verhuizen naar Miami met een missie, waarbij ze samen obstakels en realitychecks overwinnen in hun streven naar succes.

20 oktober: Big Mouth (seizoen 7) - Animatie / Komedie / Romantiek - In deze gedurfde comedy van ware vrienden Nick Kroll en Andrew Goldberg zetten de verrassingen en verschrikkingen van de puberteit het leven van tieners op zijn kop.

20 oktober: Doona! (seizoen 1) - Komedie / Drama / Romantiek - Een student zoekt een weg in zijn leven en studie terwijl hij moet omgaan met een unieke situatie: hij woont samen met een mooi voormalig K-popidool.

20 oktober: Élite (seizoen 7) - Misdaad / Drama / Thriller - Als drie arbeiderskinderen zich inschrijven bij een exclusieve privéschool in Spanje, leidt de confrontatie tussen de arme en rijke studenten tot een moord.

21 &22 oktober: Strong Girl Nam-soon (seizoen 1 - aflevering 5-6) - Actie / Komedie / Misdaad - Een jonge vrouw met superkracht gaat naar Korea om haar biologische familie te vinden, maar raakt betrokken bij een drugszaak die haar krachten op de proef zou kunnen stellen.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Dit plotgat in 'The X-Files' rond Fox Mulder zit velen nog steeds dwars
Series / Featured

Dit plotgat in 'The X-Files' rond Fox Mulder zit velen nog steeds dwars

FBI-agent Fox Mulder van David Duchovny deed iets vreemds in de scifi-serie.

The X-Files is en blijft een van de succesvolste scifi-serie die er op televisie zijn verschenen. In de serie, begonnen in 1993, onderzoeken twee FBI-agenten onopgeloste en onverklaarbare zaken proberen op te lossen. Er is een ding over agent Fox Mulder dat bij fans nog steeds vragen oproept.

Fox Mulder wordt in de serie gespeeld door acteur David Duchovny. Zoals bekend is zijn biologische vader de geheimzinnige Cigarette Smoking Man. Op jonge leeftijd wordt Fox ontvoerd en hij is daarna overtuigd dat buitenaardse wezens hem hebben meegenomen.

"Plotgat"


De serie barst van de opmerkelijke situaties en er worden door fans nog regelmatig afleveringen besproken. Een van de dingen die veel fans stoorde was dat de ongetrouwde Fox Mulder te zien was met een trouwring.

In de aflevering Traveler van seizoen vijf zien we Mulder de ring dragen. Veel kijkers waren direct in de war. Was Mulder opeens getrouwd? Acteur Duchovny kwam later met een verklaring, maar veel fans zoeken nog altijd iets achter de ring.

Diana Fowley


Fans dachten dat het iets te maken had met het personage Diana Fowley van actrice Mimi Rogers. Fowley hielp Mulder in het vijfde seizoen met de X-Files.Later zei Mulder: "Dat deed ik gewoon, weet je, ik was de boel gewoon voor de gek aan het houden. Ik was onlangs getrouwd en ik wilde de ring dragen." En later grapte hij: "Het is zo Mulder om nooit te vertellen dat hij is getrouwd."

Toekomst


Na de originele reeks met negen seizoenen (1993-2002), de revival met twee seizoenen (2015-2018), twee bioscoopfilms en de spin-offs Millennium en The Lone Gunmen hoeven we geen nieuwe X-Files meer te verwachten met Duchovny en Gillian Anderson. Wel zou er een reboot gaan komen:The X-Files vind je op Disney+.


Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'The Wheel of Time' op Prime Video brengt boeken nadrukkelijker in beeld volgend seizoen
Series / Nieuws

'The Wheel of Time' op Prime Video brengt boeken nadrukkelijker in beeld volgend seizoen

De serie gaat meer herkenbare zaken behandelen, maar ook volledig nieuwe.

Het was nog niet zo lang geleden dat de avontuurlijke dramaserie The Wheel of Time van Prime Video verlengd werd voor een derde seizoen. Producenten van de serie hebben voor de puristen goed nieuws.


Volgend seizoen zal zich meer gaan richten op de boeken en zich voornamelijk baseren op het vierde boek in de reeks verhalen van schrijver Robert Jordan. Het seizoen zal onder andere de Sea Folk, Tanchico en Rhuidean bevatten.

Primeur op de eerste rij


Tijdens een speciale vertoning van de seizoensfinale van het tweede seizoen werd de serie uitgebreid besproken en richtte het zich vooral op de visuele effecten van de serie. Ze werkten er hard aan om de visuele magie er natuurlijk en organisch uit te laten zien

Showrunner Rafe Judkins deed echter ook een verrassende onthulling en verklaarde dat seizoen drie van The Wheel of Time zich voornamelijk zal richten op verhaallijnen op wat hij "een van de beste boeken in de serie" noemde.

Tussen droom en realiteit


Judkins plaagde het publiek met de belofte dat ze meer leden van de Forsaken zullen ontmoeten en dat er dieper ingegaan zal worden op de gave van droomwandelen, een kracht die is hoe het klinkt.Dat wordt in ieder geval nog een hoop nieuwe Forsaken casten in het nieuwe seizoen. Kijk tot die tijd alle afleveringen van The Wheel of Time op Prime Video.Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'The Last of Us': waarom acteurs en personages niet dezelfde leeftijd hebben
Series / Nieuws

'The Last of Us': waarom acteurs en personages niet dezelfde leeftijd hebben

De serie heeft een complexe situatie vanwege de leeftijden van de personages.

Het is algemeen bekend dat acteurs in films en series niet even oud zijn als de personages die ze spelen. Soms zijn de leeftijdsverschillen zelfs verrassend groot. Dat geldt ook voor The Last of Us.

Daar moet meteen aan toegevoegd worden dat er een speciale reden is voor de leeftijdsverschillen. De games waarop de serie is gebaseerd speelt namelijk ook met de leeftijden van de personages.

Pedro Pascal


De serie heeft flashbacks die twintig jaar voor het hoofdverhaal plaatsvinden. Om die geloofwaardig te maken werd het personage Joel ouder gemaakt, namelijk 56. Acteur Pedro Pascal is 47, waardoor hij beide personages geloofwaardig kon spelen.

Bij het personage Ellie, gespeeld door Bella Ramsey, is er rekening gehouden met de tijdssprong die nog gaat komen. De verfilming van deel 2 van het videospel speelt zich namelijk vijf jaar later af. Ramsey is al 19 jaar, terwijl Ellie in het eerste deel 14 is.

HBO Max


Pedro Pascal en Bella Ramsey zijn in actie te zien als hun personages op HBO Max.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
De makers van 'Dexter' mogen zich schamen voor deze fout: waarom zagen ze dit zelf niet?
Series / Nieuws

De makers van 'Dexter' mogen zich schamen voor deze fout: waarom zagen ze dit zelf niet?

In de serie over de gekke forensisch onderzoeker Dexter Morgan zit best wel een suffe situatie.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
De serie Dexter kreeg in 2021 een vervolg met Dexter: New Blood. De revival zou een eenmalige terugkeer zijn, maar door het succes komt er minimaal nog een seizoen. Dit betekent overigens niet dat de complete serie vrij is van bedenkelijke situaties.

Zo is er best wel iets vreemds met het personage Hannah McKay. Net als Dexter, gespeeld door Michael C. Hall, is ze een seriemoordenaar. Zij is in seizoen zeven op de vlucht en wordt gezocht door de politie.

Dom plotgat


Het personage van actrice Yvonne Strahovski vluchtte in dat seizoen en keerde later terug in het achtste seizoen. Opvallend is dat McKay op geen enkele manier haar identiteit verbergt. Ze vermomt zichzelf niet eens.

Zo verft ze haar haren niet eens en het is bijzonder vreemd dat ze niet door de politie wordt herkend. Ze wandelt gewoon door Miami zonder dat ze wordt opgepakt. Toch best vreemd, want McKay is toch best wel een opvallende verschijning.

In New Blood


Uiteindelijk keert McKay niet terug in Dexter: New Blood. De serie speelt zich tien jaar na de eerste reeks af. In de revival wordt duidelijk dat ze is overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker.Actrice Strahovski is bekend van meerdere rollen, zoals de CIA-agent Sarah Walker in Chuck (2007–2012). Later speelde ze Serena Joy Waterford in The Handmaid's Tale (2017–2022). Ze is ook te zien in de films The Predator (2018) en The Tomorrow War (2021).

Toekomst Dexter


Begin dit jaar werd onthuld dat Dexter: New Blood een tweede seizoen krijgt. Deze serie richt zich op Harrison, de zoon van Dexter, gespeeld door Jack Alcott.

Dexter stream je op SkyShowtime en New Blood heeft helaas nog geen plekje in het Nederlandse streaminglandschap.
Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
Na 'Daredevil: Born Again' wordt mogelijk ook deze Marvel-serie geschrapt
Series / Nieuws

Na 'Daredevil: Born Again' wordt mogelijk ook deze Marvel-serie geschrapt

Niet alleen Daredevil: Born Again lijkt geschaad te worden door alle problemen achter de schermen bij Marvel Studios.

Het grootste serie-nieuws van afgelopen was ongetwijfeld dat de tv-divisie van Marvel Studios volledig nieuw wordt ingericht. Dit omdat de huidige aanpak zonder showrunners en vaste creatieve geesten niet lijkt te werken.

Deze nieuwe richting heeft ervoor gezorgd dat Daredevil: Born Again volledig opnieuw wordt gemaakt (ondanks dat de helft al was gefilmd), maar wat betekent het voor andere aanstaande series?

Effect verschilt


De titels Echo, Agatha: Darkhold Diaries en Ironheart werden vooraf aan de acteursstaking al volledig gefilmd.

Echo lijkt nu zo goed als zeker in januari te verschijnen en is naar verluidt niet aangepast.

Een nieuwe start


Meer onzekerheid is er voor Agatha en Ironheart. Die laatste serie zou nu pas eind 2025 verschijnen, waardoor ze deze ook potentieel opnieuw zouden kunnen filmen.En dan is er nog Wonder Man, een grote serie met Yahya Abdul-Mateen II als het hoofdpersonage en Shang-Chi-regisseur Destin Daniel Cretton aan het hoofd.

De prullenbak in


Auteur Joanna Robinson liet tijdens de promotie van haar nieuwe boek MCU: The Reign of Marvel Studios weten aan The Watch-podcast dat Wonder Man wel eens helemaal geschrapt zou kunnen worden.

Aldus Robinson:

"Zelfs nu we het nieuws over Daredevil hebben gehoord, heb ik opnieuw vernomen dat Wonder Man wel eens volledig de prullenbak in gaat, maar dat er misschien nog meer titels volgen."

Of dit 'schrappen' staat voor volledig annuleren of voor een herstart van het project is nog onduidelijk.Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.
'Friends': Waarom iedereen (vooral Ross) een hekel heeft aan Mark
Series / Nieuws

'Friends': Waarom iedereen (vooral Ross) een hekel heeft aan Mark

Niet elk personage in Friends is leuk, maar er is bijna geen erger personage dan Mark.

Let op! Het onderstaande artikel bevat mogelijk spoilers.
Friends heeft een paar van de beste koppels in de hele televisiegeschiedenis: Ross en Rachel, Monica en Chandler, Phoebe en Mike en zelfs Monica en Richard. De korte termijn relaties waren echter niet zo populair.

Er zijn een paar goede liefdesbelangen geweest, zoals Phoebe’s vriend, wetenschapper Davis. Mark komt echter zeker niet in dit rijtje terecht.

Goede intuïtie


Mark heeft Rachel geholpen aan een baan in de modewereld, maar Ross had meteen een slecht gevoel bij hem. Hij geloofde namelijk niet dat de bedoelingen van Mark onschuldig en puur waren.

Zijn ergste actie was tijdens het jubileum van Ross en Rachel. De twee hadden hele erge ruzie en besloten om een pauze te nemen. Ross besloot Rachel te bellen, maar hij hoorde op de achtergrond Mark iets aan Rachel vragen.

Een hele slechte actie


Fans zijn ervan overtuigd dat Mark dit allemaal met opzet heeft gedaan, aangezien hij wist dat het hun jubileum was. Hoewel Ross en Rachel uiteraard bij elkaar horen, maakte Mark het ze onnodig moeilijk.Friends is te streamen op HBO Max.Interesse om voor ons te komen schrijven? Wij zijn op zoek naar freelance redacteuren.